profiel

Mauk Pieper


Mauk Pieper
Bekijk mijn profiel

twitter

@ypakk @WALHALLAb_NL Zekers, @ypakk. Onze man in Zutphen komt er regelmatig over de vloer. Zie: hetkind.org/2017/10/26/mak…

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
‘De schokken van het leven brengen ons potentieel tot een bepaald besef’

7 augustus 2014

Mauk Pieper

De schokken van het leven brengen ons tot inkeer en bezinning. En ze brengen ons potentieel tot een bepaald besef. Een soort begin van het typisch menselijke vermogen tot beschaving. ‘Maar waar we niet tot bezinning komen gaat het helaas niet richting beschaving,’ schrijft Mauk Pieper in zijn laatste blog. Hij haalt filosoof Emmanuel Levinas aan en citeert uit diens bekende werk ‘Ethisch en Oneindig’. Onze eerste schokkende ervaringen worden tot problemen die te denken geven. Het kan het begin zijn van het afgescheiden zelf.

levinasWe verwerken de lastigste momenten van ons leven namelijk niet altijd op een manier dat ze ons te denken geven. Het komt waarschijnlijk veel vaker voor, dat we op geestelijke pijn op dezelfde manier reageren als op lichamelijke pijn. We trekken ons er van terug. We trekken onze geest terug van de pijnlijke ervaringen zoals we onze hand terugtrekken van de vlam. Het is het begin van het afgescheiden zelf.

Maar waar het terugtrekken van de hand uit de vlam, voor het lichaam een gezonde reactie is, is het terugtrekken van je geest van pijnlijke ervaringen juist vervreemdend. Wie ‘lastige’ of wellicht ook  ‘te leuke’ ervaringen onderdrukt, scheidt zichzelf af van het contact met het leven. En zo kun je een leven lang ‘verdwenen’ zijn. Zo raakt onze ziel zijn betrokkenheid met het leven en de dingen om zich heen kwijt.

We vergeten dat we zelf dat leven zijn, in samenhang met alles waar je mee in aanraking komt. En het levende contact daar mee is juist de poort naar jezelf. Het is wie jij op geestelijk niveau als uniek mens bent. Juist in de ervaring van zowel vervelende als leuke momenten ligt ons contact met het leven dat we zelf zijn. Dat is waar we thuis kunnen komen en onszelf werkelijk kunnen aanzien voor wie we zijn. Niet als een mentale cognitie, maar als een besef en een realisatie.

‘Ervaring’ en ‘betekenis’ zijn één
Het gaat niet om de ‘ervaring’ en ‘het gevoel’ an sich. Maar het gaat ook niet om betekenis-geving die los staat van wat je meemaakt. Het gaat om de betekenis die je over kunt houden aan een werkelijk open contact met het leven. In elk moment ligt potentieel de verdieping van je leven verscholen. In die zin zijn ervaring en betekenis één. Elke ervaring draagt de potentie in zich om vanuit jouw unieke gevoeligheid verdieping aan je leven te geven. Dit is een vorm van zelfrealisatie die zowel bewustzijn als betekenis-geving omvat.

Mauk Pieper is onder meer directeur van het Center for Integral World Wisdom. Hij is trainer, coach, therapeut, teacher, spreker en staat voor het verwerven van Evolutionair Leiderschap op basis van Integrale Principes en ‘Unique Self technology’. Zie ook www.mauk.nu.  Mauk is tevens auteur ben van een boek over Integraal Leiderschap en Integrale Spiritualiteit ‘Humanity’s second Shock and your Unique Self’. 

 

rondje hetkind


   Iedereen maakt verschil, samen hebben we impact

               Steun hetkind en word donateur

                             50 euro per jaar

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie