profiel

Heleen de Bruijn


Heleen de Bruijn
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Peter Diamandis predikt passie en geloof: ‘Betere toekomst begint bij jezelf’

9 augustus 2014

Heleen de Bruijn

VPRO’s Tegenlicht brengt een serie afleveringen waarin denkers en hervormers vertellen hoe de toekomstige wereld eruit gaat zien. Voorbij aan de eurocrisis, de huizencrisis en de kredietcrisis en doemscenario’s spreekt Peter Diamandis over alle mogelijkheden, voor de héle wereldbevolking, ook op het gebied van onderwijs. ‘Met de enorme technologische ontwikkeling heeft straks iedereen toegang tot schoon drinkwater, voedsel, gezondheidszorg én onderwijs, de basisbehoeften.’ Een positief geluid temidden van veel negatieve berichtgeving.

‘Het menselijk brein is ingesteld op overleven en focust automatisch op alles wat ons bedreigt. Dus kijken we vooral naar al het negatieve nieuws. Geen wonder dat we denken dat het zo slecht gaat met de wereld,’ aldus Peter Diamandis.

Diamandis bekijkt het van de positieve kant. Hij wijst op de enorme vooruitgang, die de wereld heeft doorgemaakt in de afgelopen honderd jaar: minder kindersterfte, een veel hoger gemiddeld inkomen, lagere kosten voor communicatie, transport, voedsel en we worden gemiddeld twee keer zo oud als vroeger. ‘We leven in de meeste vredige tijd ooit. Een bijzondere tijd ook, waarin we onze verwachting steeds hoger leggen en bijvoorbeeld armoede herdefiniëren. De mensen die in de Verenigde Staten onder de zogenoemde armoedegrens leven, hebben allemaal elektriciteit, mobiele telefoons, auto’s, koelkasten en televisie.’

Ja, er zijn veel problemen, maar die kunnen we overwinnen, meent hij. Met de steeds snellere ontwikkeling van allerlei technologiën, heeft straks iedereen toegang tot de belangrijke basisbehoeften als schoon drinkwater, voedsel, gezondheidszorg.’

‘De volgende belangrijke stap is onderwijs. Dan denk ik aan de toekomst van kunstmatige intelligentie. Google verkoopt 200 miljoen smartphones tot 2015, ent to 2016 een miljard in heel Afrika. De armste mensen hebben de slimste technologie op zak. Daarmee kunnen ze zichzelf ontplooien. We gaan naar een wereld waarin de basisbehoeften zijn vervuld. Waardoor mensen niet al hun tijd hoeven te besteden om met hangen en wurgen te overleven, maar tijd hebben om na te denken, te ontwerpen, te creëren, problemen op te lossen. Het wordt een uitzonderlijk tijdperk van innovatie.’

‘De grootste bedreiging is dat mensen op schaarste zijn ingesteld. We zijn opgevoed met de gedachten dat dingen schaars zijn. Maar met technologie kunnen we hukpbonnen beschikbaar maken en schaarste vervangen door overvloed.’

In de aflevering van VPRO’s Tegenlicht van 1 april gaat Peter Diamandis uitvoeriger op deze onderwerpen in.

Hier een fragment uit de uitzending Agenda 2013 (Gesprek Peter Diamantis tussen 35.37 en 42.00).

Peter Diamandis is mede-auteur van het boek Abundance (‘Overvloed’) en medeoprichter en voorzitter van Singularity University waar veel aandacht wordt besteed aan exponentieel groeiende technologieën.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie