profiel

Martin Dogger


Martin Dogger
Bekijk mijn profiel

twitter

Een studiedag/workshop voor beginnend VO-docenten op 22 januari in Driebergen. ‘Lesgeven is meer dan leer- en lesdoelen opstellen; je werkt met mensen.’ Maar wat is dan dat ‘meer’? @EerstdeKlas @GepkoHahn #nivoz nivoz.nl/agenda/#7382

Ongeveer 14 minuten geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Dertig dingen die je gedaan zou moeten hebben, maar wél voor je 11e!

15 augustus 2014

Martin Dogger

Gever Tulley, oprichter van Tinkering School, gaf in maart 2007 een TEDtalk over ‘5 dangerous things you should let you kid do‘. Een verhaal met een knipoog, maar ook een serieuze ondertoon. Kinderen krijgen steeds minder de kans om op eigen initiatief de wereld om zich heen te ontdekken. Het filmpje zette Martin Dogger aan het denken, niet alleen over het spelen in de buitenlucht, maar ook hoe dingen in de klas soms geregeld zijn. Als eerste, een inleiding.

In de film ‘The Bucket List’ spelen Morgan Freeman en Jack Nicholson twee heren op leeftijd. Beide heren zijn terminaal ziek, en hebben nog een jaar te leven. Tijdens hun behandeling in het ziekenhuis, besluiten ze om met zijn tweeën om hun jongensdromen uit te laten komen. Ze gaan die dingen, die ze altijd al wilden doen. Een Bucket List, zoals dat genoemd wordt.

De Volkskrant plaatste in april een artikel, waarin een lijst stond, opgesteld door het Britste National Trust. Het was een bewerking van een lijst met oorspronkelijk vijftig zaken. Dingen die een kind gedaan zou moeten hebben op zijn of haar elfde. Denk dan bijvoorbeeld aan een appel van een boom eten, kanovaren op een rivier, moddertaartjes bakken en een kampvuur maken.

Lees hier het artikel op de site van De Volkskrant. Op zijn weblog “Eigenwijs in Onderwijs” heeft Peter te Riele een toevoeging geplaatst, met aanvullingen van volgers. De lijst staat daar nu op 83 dingen.

Natuurlijk zijn dit soort mogelijkheden tot exploreren en ontdekken niet alleen beperkt tot buiten spelen. Ook in huis en op school kan dat meer gebeuren. Kinderen hebben ruimte nodig om zich de wereld eigen te maken. In ons strak ingerichte, gestroomlijnde systeem past dit niet altijd. De klok tikt, en tijd is meer eenmalig in te vullen. Daarom worden gaatjes op het rooster efficiënt ingevuld met ‘Vijf-minuten-activiteiten’.

Maar ik zou het erg mooi vinden om een ‘Bucket List’ te maken met kinderen voor school.

50 dingen, die je gedaan zou moeten hebben voor je van school gaat.
50 dingen, die je op school kan doen en die er voor gezorgd hebben dat je rijker bent geworden.
50 dingen, die misschien niet in het curriculum staan, maar wel zorgen voor uitdaging en plezier.
50 dingen, die maken dat jij je onderdeel voelt van deze wereld.

Om mee te starten, mijn eerste tien (oeps 11):

1. Een mooi schilderij maken, zonder dat er een tekenles aan vooraf ging.
2. Een taartje maken voor je leraar en de rest van de klas.
3. Je talenten laten zien.
4. Met de hele klas een ontbijt in pyama op school.
5. Een voorstelling maken in een theater
6. Een goede doelen actie steunen.
7. Van de vijfde trede van de trap naar beneden springen.
8. Glijden over de vloer, die een beetje glad is van het zand.
9. Vertellen over je angsten.
10. Een ontwerp maken voor een nieuw schoolplein.
11. Lekker vijf minuten uit het raam kijken.

Waar zal ik mijn kinderen morgen eens mee laten beginnen? Oh nee, eigen initiatief …

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie