profiel

Eva Bronsveld


Eva Bronsveld
Bekijk mijn profiel

twitter

Kosteloos proeven aan pedagogische tact en stichting NIVOZ, je kan je nog aanmelden voor donderdagavond 14 december as... nivoz.nl/trajecten/proe…

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Temperamentvolle kinderen: ‘Intenser, gevoeliger, vasthoudend, opmerkzaam en meer moeite om zich aan te passen’

23 augustus 2014

Eva Bronsveld

Geplaatst in: Opvoeding,

Heb jij een kind in de klas dat opvliegender lijkt te zijn dan andere kinderen? Lijkt dat kind soms koppiger dan anderen of kan hij van slag raken van iets waarvan je het totaal niet had verwacht? Dan lijkt het er op dat je te maken hebt met een ‘temperamentvol’ kind. Aan het hebben van meer temperament zitten voor- en nadelen, schrijft Eva Bronsveld in haar meest recente blog. ‘Maar als je een temperamentvol kind goed begeleidt en ondersteunt, zullen de voordelen steeds vaker de bovenhand voeren.’  

Ook temperamentvolle kinderen zijn allemaal verschillend natuurlijk. Maar er zijn vijf eigenschappen die bij temparentvolle kinderen veel voorkomen.

Intensiteit 

Temperamentvolle kinderen reageren vaak veel intenser op dagelijkse situaties. Als ze boos zijn, lijkt het wel of ze ontploffen. Stoten ze hun teen dan gillen ze alsof ze een been gebroken hebben. Maar het zijn ook de kinderen die kunnen stralen van oor tot oor, die uit volle borst meezingen en die volledig op kunnen gaan in hun enthousiasme ergens voor. Overigens wil dit niet zeggen dat alle temperamentvolle kinderen op deze manier reageren. Sommige temperamentvolle kinderen richten de intensiteit juist naar binnen. Dit zijn dan vaak de dromertjes en de denkertjes.

Gevoelig

Een ander kenmerk van temperamentvolle kinderen is gevoeligheid. Ze zijn gevoelig voor geluiden, drukte, teveel licht, en gevoelig voor textuur en voor smaak. Zo kan het bijvoorbeeld zomaar voorkomen dat ze het ene merk appelsap heerlijk vinden en het andere merk smerig. Maar ze zijn bijvoorbeeld ook vaak gevoelig voor sfeer of stemmingen van andere mensen. Hierdoor hebben ze meestal  een groot inlevingsvermogen en zijn vaak heel sociaal.

Vasthoudend

Temperamentvolle kinderen zijn vasthoudend. Als iets belangrijk voor ze is gaan ze daar volledig voor en ze willen het kost wat kost afmaken. Op zo’n moment hebben ze geen boodschap aan zoiets futiels als etenstijd. Ze zullen ook niet vlug opgeven als iets niet lukt (ook al gaat dit gepaard met veel frustratie) en zijn geneigd heel sterk vast te houden aan hun standpunt. Een discussie voeren met een temperamentvol kind kan hierdoor makkelijk uitmonden in een heftig conflict.

Opmerkzaam

Veel temperamentvolle kinderen zijn erg opmerkzaam. Ze lijken alles te zien en te horen.  Als jij je haar hebt laten knippen en niemand ziet het, merken zij het wel op. Ze hebben vaak oog voor mooie dingen en voor details. Dat is de positieve kant. Het nadeel hiervan is dat ze vlug afgeleid kunnen zijn. Zo kan het voorkomen dat je kind keurig naar boven vertrekt omdat je hem gevraagd hebt zich aan te gaan kleden en dat je hem daar een half uur later in z’n ondergoed aantreft terwijl hij verdiept is in een stapel stripboeken.

Aanpassingsvermogen

Temperamentvolle kinderen hebben vaak meer moeite zich aan te passen aan nieuwe of onverwachte situaties. Stel, je hebt je kind beloofd om ’s middags naar de bieb te gaan, maar besluit de plannen te veranderen. Je haalt hem op uit school en vertelt hem dat je een verrassing hebt: jullie gaan naar de Efteling! Menig kind zal dan een gat in de lucht springen, maar bij een kind met een temperamentvol karakter kan deze mededeling zorgen voor een enorme driftbui. Verrassingen en overgangen zijn namelijk lastig voor deze kinderen. Dat begint vaak al bij het opstaan (de overgang van slapen naar wakker zijn) en gaat door tot het ’s avonds weer bedtijd is. Van huis naar school gaan en van de computer naar de eettafel: allemaal momenten die deze kinderen moeilijk vinden. Maar ook dingen die afwijken van de vaste routine kunnen voor onrust zorgen. Een ‘gewoon’ logeerpartijtje kan hierdoor voor een temperamentvol kind een ware uitdaging zijn.

Temperamentvolle kinderen maken het zichzelf en hun ouders dus niet altijd makkelijk. In mijn volgende blogs zal ik per kenmerk wat dieper ingaan op wat je als ouders kunt doen om je kind te ondersteunen zodat het dagelijkse leven wat minder strijd en energie kost en je vooral meer kunt genieten met elkaar.

Volgende blog: De vasthoudendheid van temperamentvolle kinderen

Bronnen:

Mary Sheedy Kurcinka; Raising your spirited child
G.A. Kohnstamm; Parental Descriptions of Child Personality
Elaine Aron; het hoogsensitieve kind
Wachs; Temperament in context

Eva Bronsveld helpt ouders om het leven met hun kinderen nog leuker te maken dan het al is. Op een laagdrempelige en praktische manier inspireert ze  ouders om bepaalde dingen net wat anders te doen. Bronsveld, moeder van drie kinderen, geeft lezingen of cursussen, schrijft  columns en blogs en maakte eerder dit jaar  de Opvoedkalender, een vrolijke kalender met 52 keer inspiratie om met een kleine twist het leven met kinderen nog leuker te maken. 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie