profiel

Job Christians


Job Christians
Bekijk mijn profiel

twitter

Reflecteren op intensieve theateravond Kings of War: een nobel streven, maar soms een brug te ver hetkind.org/?p=62590

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Yong Zhao: ‘Onderwijs passend maken betekent in deze tijd kinderen nieuwsgierig, wereldwijs, flexibel en ondernemend maken’

1 september 2014

Job Christians

Geplaatst in: Samenleving,

Onderwijs passend maken betekent in deze tijd vooral ook kinderen nieuwsgierig, wereldwijs, flexibel en ondernemend maken. Om dit mogelijk te maken hebben we scholen van wereldklasse nodig. Dit stelt Prof. Yong Zhao, onderwijsdenker met veel kennis van zowel Oosterse als Westerse onderwijssystemen en een van de meest invloedrijke onderzoekers van de Verenigde Staten. In oktober komt Zhao voor het eerst naar Nederland. Hij verzorgt dan een drietal open masterclasses in Zwolle, Rotterdam en Helmond.

overyongzhaoHet werk van Yong Zhao richt zich op de gevolgen van globalisering en technologie op het onderwijs. Zhao zet zich af tegen het traditionele onderwijsparadigma en daar windt hij geen doekjes om: “Alle onderwijsinnovaties die proberen om gemeenschappelijk, homogeen en gestandaardiseerd leren te bewerkstellingen, zijn niet alleen nutteloos, maar ook schadelijk voor de toekomst van onze kinderen,” is een van de harde conclusies van Zhao. En: “Hoe meer nadruk het systeem op cognitieve leervakken en gestandaardiseerde toetsen legt, hoe meer het systeem creativiteit en ondernemingszin onderdrukt.”

Scholen van wereldklasse

Staat een Nederlands equivalent van Steve Jobs op ondanks of dankzij ons onderwijs? Zijn de Daan Roosegaardes, Duncan Stutterheims en Boyan Slats toevallige nevenproducten of bewust gezochte en gericht ontwikkelde talenten van ons onderwijssysteem? Yong Zhao zet je met deze vragen aan het denken. Hij bepleit een herwaardering van kunst, cultuur en filosofie in een onderwijssysteem dat dienstbaar is aan de lerende: levensecht ondernemend onderwijs en ondersteund gepersonaliseerd leren.

Hoewel de Nederlandse overheid de aandacht voor ondernemendheid en ondernemerschap in het onderwijs stimuleert, hebben we nog relatief weinig nieuwe, op innovatie en prestatie gerichte ondernemers en wordt er nog te weinig gebruikgemaakt van expertise uit het bedrijfsleven. Ons onderwijs blijft volgens Zhao vooral investeren in het traditionele systeem. Jammer, want in potentie heeft Nederland een uitstekende uitgangspositie om scholen van wereldklasse te creëren. Als we daar nu eens mee aan de slag gaan …

Masterclasses

Tijdens zijn open masterclasses op 13 oktober (Rotterdam), 14 oktober (Zwolle) en 15 oktober (Helmond) daagt Zhao je uit om na te denken over innovaties in het onderwijs om van scholen broedplaatsen te maken voor creatief en ondernemend talent. Laat je inspireren en meld je aan via www.worldclasslearners.nl! De kosten voor deelname bedragen 125 euro per persoon, een exemplaar van ‘World Class Learners, Onderwijs voor een ondernemende generatie’ is hierbij inbegrepen.

boekOver ‘World Class Learners’

In zijn boek vertelt Yong Zhao over het voorbereiden van leerlingen in de 21e eeuw en het organiseren van onderwijs dat gericht is op ondernemende en creatieve leerlingen. Hoe bereid je als docent, leraar of ouder je leerling voor op banen die zijzelf gaan uitvinden? Hoe kunnen kinderen allemaal maximaal naar eigen vermogen presteren of ‘winnaar’ zijn in deze globale competitie?

Over Yong Zhao

Yong Zhao is een internationaal georiënteerde geleerde, spreker en auteur. Momenteel is hij de Presidential Chair en Director van het Institute for Global and Online Education binnen de onderwijskundige faculteit aan de Universiteit van Oregon. Daarnaast is Zhao professor aan het Department of Educational Measurement, Policy and Leadership.

Zhao is opgegroeid in China en heeft daar zijn Bachelor gehaald in Engels taalonderwijs. In 1992 ging hij naar de Verenigde Staten en werd in 1996 doctor in onderwijs. Hij richt zich vooral op de gevolgen van globalisering en technologie op het onderwijs.

Hij heeft meer dan 20 boeken gepubliceerd, waaronder ‘Catching Up or Leading the Way: American Education in the Age of Globalization’ (2009) en ‘World Class Learners: Educating Creative and Entrepreneurial Students’ (2012). Met het laatste boek heeft Yong Zhao dan ook diverse prijzen gewonnen. Onderwijs Maak Je Samen en Stichting De Brink brengen dit boek nu uit in Nederland, verrijkt met een epiloog waarin we verbinding maken met de Nederlandse context. Daarnaast heeft Zhao diverse nominaties en prijzen op zijn naam staan. Zo werd hij in 2012 door ‘Tech&Learning Magazine’ uitgeroepen tot een van de 10 meest invloedrijke mensen in onderwijstechnologie en werd in 2005 genomineerd als partner door het Internationale Academie van Onderwijs.

Meer over Yong Zhao op www.zhaolearning.com

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie