profiel

Gert Jan Kleinpaste


Gert Jan Kleinpaste
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Wat is jouw verhaal bij onderwijsfilm Alphabet? ‘Een must voor iedereen die zoekt naar nieuwe wegen’

11 september 2014

Gert Jan Kleinpaste

De onderwijsfilm Alphabet, vanaf donderdag 18 september in diverse steden te zien in de bioscoop, is een ode aan de menselijke verbeelding, in de vorm van een aanklacht tegen hiërarchisch, op competitie en kwantificeerbare resultaten gericht onderwijs. Gertjan Kleinpaste zag gisteren de voorvertoning en schreef het verhaal ‘Prestatiedruktemakers’  op dat bij hem loskwam. ‘De film  van Erwin Wagenhofer is een must voor iedereen die zoekt naar nieuwe wegen binnen het onderwijssysteem. Nog belangrijker is het om die kijkervaring te delen met collega’s en in gesprek te gaan over de vraag hoe het door volwassenen ingerichte onderwijslandschap kan worden herschapen door onze kinderen zelf.’

m_alphabet_affiche-70x100angPrestatiedruktemakers
Ik zit op het terrein van het landgoed De Horst. Bij uitstek een plek waar volwassenen veel kunnen leren als ze uit hun comfortzone durven stappen. In mijn hoofd flarden van de film Alphabet die ik vanochtend in Het Ketelhuis in Amsterdam heb gezien. Een indrukwekkende film. Niet door de boodschap die daarin vervat is, maar door de intensiteit en de kracht van de beelden.
De film stemt mij niet vrolijk. Ons onderwijs, vol concurrentie en prestatiedruk, haalt niet het beste in onze volgende generatie boven. Dat wordt indringend duidelijk gemaakt. Door een hersenwetenschapper (Gerald Hüther), de initiatiefnemer van “Schildersoord” (Arno Stern), een Duitse jongeman (Patrick) die uit alle macht wil voorkomen af te glijden naar de zelfkant van het leven. En door het Chinese onderwijssysteem, koploper in de Pisa-ranglijst, waar prestatiedruk even normaal is als een kommetje rijst.
Michèle Stern – de vrouw van Arno – zegt het onomwonden: ‘Het enige dat wij een kind verschuldigd zijn, is geluk.’ Haar zoon (musicus, gitaarbouwer, schrijver) bezocht nooit een school, maar leerde enthousiast en bevlogen alles wat hij in zijn leven nodig had vanuit zijn eigen passie, drive en nieuwsgierigheid.
De voorbeelden in de film (waaronder de hartverwarmende Pablo Pineda Ferrer, de eerste Europeaan met het syndroom van Down die een universitaire studie voltooide) zijn te exotisch en exemplarisch. Zij appelleren niet aan realistische te stellen doelen binnen het systeem, waarin leraren en leerlingen gevangen zitten. Een systeem dat tot doel lijkt te hebben, dat mensen zich schikken in de bestaande maatschappelijke structuren en zich te leren te onderwerpen aan de normen die het collectief daaraan verbindt.
En dan lees ik het dagblad Trouw: “Politiek houdt onderwijs in de tang”, waarin wordt terug geblikt op het rapport Dijsselbloem uit 2008. Het rapport waaruit iedereen de conclusie trok dat het maar eens afgelopen moest zijn met al die vanuit politiek en bestuurders geïnitieerde veranderingen. De slechtst denkbare conclusie; bovendien valt wat er in 100 jaar veranderde in werkelijkheid best tegen. Wij denken nog steeds binnen de patronen die er al decennia zijn.
Ook in ons land zijn het de “prestatiedruktemakers” die de boventoon voeren. Wij bereiden kinderen voor op af te leggen toetsen en dat kan volgens sommige bestuurders niet vroeg genoeg beginnen. De film Alphabet geeft een krachtig tegengeluid: levenskracht en spelen zijn de goede impulsen om tot leren te komen. Tot leren leven. Tot worden wie je bent. De maatschappelijke norm lijkt te zijn dat wij onthechten, terwijl mensen al vanaf de periode in de baarmoeder verbondenheid zoeken. Dat vraagt erom gezien te worden als individu en ruimte te krijgen je eigen pad te gaan, je eigen leervragen te stellen en een zelflerend mens te worden.
Die zoektocht begeleiden, mentor en coach durven zijn, daarin ligt misschien wel de grootste uitdaging voor scholen en onderwijsprofessionals. Dat vraagt lef om buiten het gebaande pad te gaan en veel te investeren in het mooiste dat het onderwijsvak te bieden heeft: de interactie tussen leraar en leerling. Het vraagt bovenal om leraren die zowel hun vak opeisen als de grenzen van het systeem durven verkennen.
Op mijn visitekaartje staat: “Michelangelo zei altijd dat hij zijn beelden alleen maar uit het marmer hoefde te bevrijden”. Dat is wat leraren doen met het nog ongepolijste talent van hun leerlingen. En ja, tussen droom en daad staan wetten in de weg. Maar het is een kwestie van tijd tot de wal het schip keert en het onderwijs ofwel haar grip op het leren van jongeren volkomen verliest, ofwel zich zo weet te ontwikkelen dat jongeren ruimte en verbinding ervaren en de intrinsieke liefde voor alles wat er vanuit hart en hoofd te leren valt.
De film “Alphabet” van Erwin Wagenhofer is een must voor iedereen die zoekt naar nieuwe wegen binnen het onderwijssysteem. Nog belangrijker is het om die kijkervaring te delen met collega’s en in gesprek te gaan over de vraag hoe het door volwassenen ingerichte onderwijslandschap kan worden herschapen door onze kinderen zelf.

Gertjan Kleinpaste is self-employed professional van RedShoe Keynotes/AndereBlik.com en oprichter van de ‘metaforenfabriek’. 

— 

Jouw verhaal?

Vertel ons wat de film in jou oproept en stuur het naar redactie@hetkind.org?

Vanaf 18 september in:

Amsterdam: Het KetelhuisDe Balie Amsterdam
Rotterdam: LantarenVenster
Den Haag: Filmhuis Den Haag
Utrecht: ’t Hoogt Filmtheater
Nijmegen: LUX Nijmegen
Den Bosch: Verkadefabriek
Groningen: Groninger Forum

Zelf een vertoning organiseren?

Wil je zelf een filmvertoning organiseren voor een vereniging, een club of gewoon voor een groepje geïnteresseerden? Contacteer ons dan rechtstreeks via de distributeur Imagine Filmdistributie: 020-6252653 of info@imaginefilm.nl

 

De documentaire Alphabet neemt de stelling van onderwijsexpert Sir Ken Robinson als uitgangspunt: we beschikken over de buitengewone kracht van de verbeelding, maar dit talent vernietigen we systematisch in onze kinderen en in onszelf. We vragen bezoekers en onderwijsbetrokkenen naar de impact, naar het verhaal dat de film in jou oproept. Dat krijgt dan weer een plek op dit platform van hetkind.  

Meer over de film en de steden waarin Alphabet draait op:  http://www.alphabet-film.nl

De hoofdrolspelers:

De trailer van Alphabet

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie