profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

NIVOZ-masterclass met Daan Roovers: ‘Mensen maken. Nieuw licht op opvoeden… tot volwassenheid’ hetkind.org/?p=62963

Ongeveer 45 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Johan Deklerck op 16 oktober in Driebergen: ‘Existentiële kwetsbaarheid en probleemgedrag, hoe hiermee om te gaan?’

19 september 2014

robvanderpoel

Geplaatst in: Legitimering

Op donderdag 16 oktober 2014 zal Johan Deklerck – verbonden aan de Academische lerarenopleiding van de KU in Leuven – een onderwijsavond verzorgen in Driebergen. Hij is de tweede spreker, na de inspirerende aftrap van prof. dr. Luc Stevens (zie het verslag). Deklercks draagt het thema existentiële kwetsbaarheid in relatie tot probleemgedrag in het onderwijs. Hoe hiermee om te gaan?’

deklerckZeven data, zeven sprekers van naam en faam. Het NIVOZ heeft in samenwerking met hetkind een programma samengesteld van  zeven onderwijsavonden voor komend schooljaar 2014-2015. Ze bieden – ieder op eigen wijze – inspiratie en legitimatie voor een goede onderwijspraktijk, voldoende stof om het gesprek te kunnen voeren en uw eigen ontwikkeling (en die van uw collega’s en school) van nieuwe input te voorzien.

–> U kunt zich HIER aanmelden. Let op: voor de vierde Onderwijsavond van Heerschop en Van Herpen op 15 januari zijn inmiddels geen losse kaarten meer verkrijgbaar. Tot 15 oktober kunt u nog wel via een passepartout-kaart ook bij deze avond van de partij zijn.

Johan Deklerck is als doctor in de criminologie verbonden aan de Academische Lerarenopleiding ‘Gedrags- en maatschappijwetenschappen’ aan de KU Leuven. De rode draad in zijn werk is probleemgedrag in onderwijs. Een inleidende tekst van zijn hand:

Een veelkleurig verhaal: existentiële kwetsbaarheid in een postmoderne tijd

Existentiële kwetsbaarheid bij kinderen en jongeren is een veelkleurig verhaal. We halen er drie kleuren uit. We zoomen in op de leeftijdeigen kwetsbaarheid van kinderen en jongeren. Vanuit sociologisch perspectief werpen we een blik op het herfsttij van de moderniteit en wat dit voor hen betekent. We bekijken tot slot de kwetsbaarheid van jongeren met een thuisverhaal van kwetsingen.

Kinderen zijn sowieso kwetsbaar. De puberteit is een periode van existentiële transformatie naar een gendergebonden identiteit. Ze gaat samen met een vergrootte kwetsbaarheid en een piekperiode van probleemgedrag. Dit is een eerste kleur van kwetsbaarheid.

Dit wordt versterkt door een tweede kleur van kwetsbaarheid. Kinderen en jongeren groeien op in een onrustige postmoderne samenleving vol verandering, waar veel niet meer vanzelfsprekend is: wat mag en wat mag niet? Wat met uiteenlopende gewoontes: anders bij papa en mama, bij vrienden, in het jeugdhuis en op straat, anders op school? Wat met geweld, pesten, internet, agressie?

We maken in een sociologisch helikopterperspectief een vlucht over tweehonderd jaar moderniteit van de consensus, via dissensus tot de actuele assensus-samenleving. In dit moeilijke tijdsgewricht zoeken jongeren hun weg en worden scholen geconfronteerd met problemen van opvoeding, gezag, belonen en straffen, een ethische oriëntatie. We bekijken wat dit betekent voor de leraar, de school en het omgaan met probleemgedrag.

Een kleine groep komt naar school met een rugzak vol pijnervaringen en problemen van thuis, waarvoor de  school de arena wordt: een derde kleur van kwetsbaarheid. Vanuit psychologisch perspectief kijken we met het model van de ‘levensstroom’ waar dit vandaan komt. In de adolescentie wordt een jongere de ‘rechter’ van zijn verleden. Dit kan leiden tot ‘destructief recht’ (Nagy). We bekijken wat dit betekent en denken na hoe hiermee om te gaan.

Passepartout-kaart
 
De Onderwijsavonden worden traditioneel gehouden in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen dat plaats biedt aan maximaal 300 mensen. We starten om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is er een inloop. Achter deze link leest u over de hele serie, over de exacte data en de spreker. Een losse entreekaart kost 30 euro. Passepartout-kaarthouders betalen 175 euro en zijn verzekerd van een plaats op 15 januari (Peter Heerschop en Marcel van Herpen). –> Let op: voor deze avond van Heerschop en Van Herpen zijn inmiddels geen losse kaarten meer verkrijgbaar. Tot 15 oktober kunt u nog wel via een passepartout-kaart ook bij deze avond van de partij zijn.

–> U kunt zich HIER aanmelden

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie