profiel

Eveline Havenith


Eveline Havenith
Bekijk mijn profiel

twitter

Gert Biesta over het gevaar van technologiemetaforen in het onderwijs. #bildung hetkind.org/?p=62541

Ongeveer een uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Een onderwijsheld kiest om te doen wat hij echt belangrijk vindt. Hij is een helper van zichzelf’

20 september 2014

Eveline Havenith

Geplaatst in: Samenleving, Legitimering

Mooie verhalen die in en rond het onderwijs gebeuren, zijn gebundeld in het boek Onderwijshelden – 60 x het bewijs dat het kan. Claire Boonstra, Marcel Derksen en Alette Baartmans zijn de samenstellers. En ook Eveline Havenith – leerkracht op basisschool Cortemich in Voerendaal en onderwijsbegeleider bij IRISZ – schreef een bijdrage. ‘De geboorte van een held begint bij goed zorgen voor jezelf; innerlijk leiderschap, een belangrijke eigenschap die kinderen nodig hebben, nu en in de toekomst.’

helden60x‘Onderwijshelden. 60x het bewijs dat het kan’ 

Lancering tijdens het Permanent Beta festival in Drenthe, op zaterdag 13 september. Samenstellers: Claire Boonstra, Marcel Derksen en Alette Baartmans. M.m.v. 60 onderwijsbetrokkenen. Uitgeverij Sinds 1883. Zie ook www.onderwijsheldenboek.nl

Alette Baartmans: ‘Wij hebben het initiatief opgevat om online en offline verhalen te verzamelen over mooie dingen die in en rond het onderwijs gebeuren. Door deze verhalen te verzamelen en te delen willen wij het gesprek over onderwijsontwikkeling voeden met positieve voorbeelden, die laten zien wat er allemaal kan. De verhalen – afkomstig van docenten, schoolleiders, leerlingen, inspectie en ondernemers – laten zien dat we samen werken aan onderwijsontwikkeling, ieder vanuit zijn of haar eigen kennis, kunde, ervaring en vermogen.’

—-

Een held vertelt …

‘Mijn moeder, ze zorgt al haar hele leven voor mij. Ze is soms grappig en soms streng. Maar ik weet dat ze van mij houdt en daar gaat het om.’ (Jari, 10 jaar)

‘Waar gaat het eigenlijk om?’ Een belangrijke vraag om te stellen, voor iedereen die met kinderen werkt. In het organiseren van de dagelijkse praktijk van de klas vergeten we vaak te bedenken wat er eigenlijk écht toe doet bij de begeleiding van de kinderen met wie we werken. Hoe willen we ervoor zorgen dat ze zich straks goed redden en kunnen bijdragen aan de grote, spannende en complexe samenleving waarin ze leven? Daarover gaat dit verhaal.

‘Een held vertelt’ is de ondertitel van het project ‘Helden en Helpers’, dat ik enkele jaren geleden schreef na een bezoek aan de Pegasus Conferentie in Boston. Op die plek maakte ik kennis met het concept ‘Storytelling’ en de kracht van verhalen. In zo’n verhaal laat je zien wie je bent en graag wilt worden. Het inspireerde mij om met kinderen na te denken over het verhaal dat bij ze past en ze te helpen om dit verhaal te ‘leven’.

Wat maakt iemand een held? Kinderen kennen natuurlijk meer dan genoeg heldfiguren, dichtbij en veraf, groot en klein, allen met hun eigen verhaal. Vol enthousiasme begint in de klas een zoektocht naar helden. Er ontstaat een muur met een collage van allerlei foto’s, krantenberichten en beeldmateriaal van de helden. Door het delen van de heldenverhalen krijgen de kinderen een breed perspectief van het begrip held. De verhalen vertellen over de dappere, onoverwinnelijke superheld, maar ook over het meisje uit de klas  dat ondanks haar handicap toch in het wandrek klimt. Een held zet door, aldus de kinderen, ook als het moeilijk is.

helpersDe rol van de helper blijkt ook heel belangrijk; helper als de persoon die niet in het middelpunt van de belangstelling wil staan, maar wat meer op de achtergrond blijft en vanaf die plek daden verricht die van grote betekenis zijn voor zichzelf en de ander. Kinderen ontdekken wie de helpers op hun levenspad zijn en ook voor wie zij zelf een helper zijn. Dat geeft een boost aan hun eigenwaarde en zelfconcept.

De vraag ‘wat maakt iemand een held?’ is daarmee nog niet beantwoord. Staat een held vroeg in de ochtend voor de spiegel om vandaag ‘de held’ te zijn? Kinderen ontkennen dit volmondig. Maar wat drijft een held dan wel?

Tijdens de activiteiten uit het project leren de kinderen dat een held niet op een blauwe maandag beslist een heldendaad te verrichten, zodat hij door anderen bewonderd en geëerd zal worden om zijn daad. Een held kiest om te doen wat hij echt belangrijk vindt zonder zich te laten tegenhouden door anderen. Hij is een helper van zichzelf. Doordat hij keuzes maakt die bij hem passen en doet waar zijn hart naar uitgaat, groeit hij voor anderen uit tot een held. De geboorte van een held begint bij goed zorgen voor jezelf; innerlijk leiderschap, een belangrijke eigenschap die kinderen nodig hebben, nu en in de toekomst.

We vragen veel van onze kinderen. We verwachten dat ze intrinsiek gemotiveerd zijn, goede resultaten halen, zich kunnen uitdrukken en sociaal vaardig zijn. Leerkrachten signaleren steeds vaker dat de werkhouding, motivatie en concentratie van de kinderen achteruitgaan en er meer sociaal-emotionele problemen ontstaan. Zorgwekkend!

Met de beste intenties proberen we allerlei vormen van symptoombestrijding: nog meer lesuren rekenen en taal, een verplichte lesmethode over pesten, etiketteren, nog meer controle … Maar bereiken we daarmee wat we graag willen? Weten we eigenlijk hoe we kinderen kunnen leren om innerlijk leiderschap te ontwikkelen?

howardHoward Gardner beschrijft in zijn werk ‘Five Minds for the Future’ de vijf belangrijkste ‘minds’ die kinderen nodig hebben in de samenleving van de toekomst. Door vroegtijdig met kinderen te werken aan het ontwikkelen van de ‘Respectful Mind’ en de ‘Ethical Mind’ kunnen we ze een kans bieden om een sterk eigen zelfconcept te ontplooien. Hierdoor groeit hun eigen unieke identiteit, waardoor ze leren de juiste keuzes te maken en hun eigen ‘heldenverhaal’ gaan leven.

Ik hoor de leerkrachten die dit verhaal lezen nu al denken: ‘Ja maar, hoe dan?’ Een goede vraag om te stellen, maar niet als eerste. Bedachtzaamheid hierin is erg belangrijk. Want ondanks onze beste intenties gaan we door het stellen van de ‘hoe-vraag’ op zoek naar een kant-en-klaar lespakket en komen we niet toe aan de vraag wat er echt toe doet. Werken aan de ‘zijns-ontwikkeling’ van kinderen is een zoektocht, die bij jezelf begint. Vanuit de ‘waarom-vraag’ vind je ‘hoe-antwoorden’.

Ondanks alle tekortkomingen die we in het onderwijs signaleren, blijft onze eigen positieve kracht de belangrijkste variabele om het verschil te maken. Het beroep van leerkracht is in mijn ogen het mooiste van de hele wereld. Ik hoop dat we samen met elkaar de complexiteit ervan als uitdaging kunnen blijven zien. Daarom hebben we meer heldenverhalen nodig, verhalen die ons helpen om te blijven zien dat het ook anders kan.

Een held vertelt … wat is jouw verhaal?

Eveline Havenith is leerkracht/ gedragsspecialist op basisschool Cortemich te Voerendaal en onderwijsbegeleider bij IRISZ. Haar missie is om echt iets te betekenen voor kinderen, vandaag en in de toekomst. Naam van het initiatief: Helden- en Helpers project.

 

——–

‘Onderwijshelden. 60x het bewijs dat het kan’

Zie ook www.onderwijsheldenboek.nl

Van ministerie tot klaslokaal en ver daarbuiten werken mensen aan onderwijsontwikkeling. Zij hebben geen boodschap aan het systeem, maar werken gestaag aan het doel waar zij voor staan: kinderen een goede start laten maken in onze samenleving. Zij zijn degenen die laten zien wat er kan. Zij zijn onderwijshelden. Mensen die verandering willen en gewoonweg aan de slag gaan. Met de verhalen in dit boek tonen zij aan dat het kan, dat onderwijsontwikkeling overal is en dat we daar allemaal een rol in hebben.

De inhoudsopgave

Berthold Gunster * Tijgers

Erica Aalsma * De ‘O’ van onderwijs is misleidend
Ingrid Aaltink-Fidder * Dyscalculie en Dyslexie: een (op)gave?
Edith Baartmans * Tijd, ruimte en vertrouwen zijn de basis
Joris van Ballegoijen * Oog in oog met de geschiedenis
Bianca Blom * Onderweg anders wijs!
Minka Bos * Oorlog in mijn Buurt
Job Christians * Schoolleider, wie bent u?
Femke Cools * Digiknappe digimaatjes
Jochum Damstra * Wat is leren leven?
Bram Defesche * Voor kinderen, door kinderen
Kirsten Derksen * Luister, kijk en sta open
Anke van Donkersgoed * Jij kan het ook
Frans Droog * Genius Hour: tijd voor passie!
Berni Drop * Ode aan de leerling
Sjef Drummen * Agora, het einde van de klassieke school?
Frum van Egmond * Een 10 voor Topo
Corline van Es * Het meisje voor de boekenkast
Guus Geisen * Echte helden
Jetske van der Greef * Op heldenpad met de ontdekkingsreis
Johan ‘t Hart * Open innovatie
Eveline Havenith * Een held vertelt
Tamir Herzberg * Aan Jordy, Femke en Max die eruit waren gestuurd omdat ze bij biologie zaten te kloten met een gummetje
Sarina Hoogendam * Een meesterlijke missie
Femke Hulsenbek * In iedereen schuilt een held
Lex Hupe * Het meisje en het helikoptertje
Tanja Jadnanansing * De beste editie van jezelf
Arnold Jonk * Geen boeven, alleen maar helden
Ilja Klink * En toen begon het te sneeuwen
Tijl Koenderink * Hoogbegaafd geluk
Danielle Krabshuis * Leren voor het leven
Sarah van Leeuwen * Delen is vermenigvuldigen
Hanneke Lokhoff * KnapVilla: een b(l)oeiend leerlandschap
Erno Mijland * Wat als alles kan?
Jos van Mil * Gewoon doen en later sorry zeggen
Kimon Moerbeek * Wielen uitvinden
Eva Mondeel * Juf Eva opereert
Maaike van Mourik * Van moestuin naar bos
Pauline Nonnekes * Je hebt zelf de regie. School is een middel om jedoel te bereiken
Corné van Oers * Het tij gekeerd
Marieke Peters * Durf jij creatief te zijn?
Peter la Roi * Beeld van een groep
Lotte de Rooij * Van paint by numbers naar leeg canvas
Victor van Saltbommel * Ster in de toekomst
Tjeu Seeverens * Mag ik in je ogen kijken?
Janita Seinstra * Een paradijselijke tuin
Rik Seveke * Compassie als bouwblok
Casper Stubbé * Persoonlijke ontwikkeling normaal maken
Hans Thissen * De waterstofzuiger
Steven van den Tol * Talent voor onderwijs
Jaap Vermuë * Verborgen schatten
Michel Visser * Beste buur, ik kan nog zo veel van u leren!
Nils Visser * Wij zijn de fantasten
Claire Walkate * Zullen we stoppen?
Stefan van der Weide * Weg met ‘the box’
Theo Wismans * ‘Swag’
Patrique Zaman * Niet lullen,maar poetsen
Thijs de Zoete * Genoeg te kiezen

Nawoord

 

 

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie