profiel

Tamir Herzberg


Tamir Herzberg
Bekijk mijn profiel

Claire Boonstra


Claire Boonstra
Bekijk mijn profiel

Alette Baartmans


Alette Baartmans
Bekijk mijn profiel

twitter

Gedachten bij de nieuwe universitaire pabo hetkind.org/?p=62670

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘We willen allemaal het beste voor jullie. Het probleem is dat we het nooit echt met elkaar over hebben wat we bedoelen met het beste.’

27 september 2014

Tamir Herzberg

In het boek Onderwijshelden – 60 x het bewijs dat het kan hebben Claire Boonstra, Marcel Derksen en Alette Baartmans als samenstellers verhalen verzameld over mooie dingen die in en rond het onderwijs gebeuren. ‘Door deze  te delen willen wij het gesprek over onderwijsontwikkeling voeden met positieve voorbeelden, die laten zien wat er allemaal kan,’ aldus Alette. Ook Tamir Herzberg – leraar, trainer, vragensteller en mede-initiatiefnemer van het Schoolwaardenkompas – schreef een bijdrage. ‘We willen allemaal het beste voor jullie. Dat is het probleem niet. Het probleem is wel dat we het er nog nooit echt met elkaar over hebben gehad wat we bedoelen met het beste.’

helden60x‘Onderwijshelden. 60x het bewijs dat het kan’ 

Lancering tijdens het Permanent Beta festival in Drenthe, op zaterdag 13 september. Samenstellers: Claire Boonstra, Marcel Derksen en Alette Baartmans. M.m.v. 60 onderwijsbetrokkenen. Uitgeverij Sinds 1883. Zie ook www.onderwijsheldenboek.nl

Alette Baartmans: ‘Wij hebben het initiatief opgevat om online en offline verhalen te verzamelen over mooie dingen die in en rond het onderwijs gebeuren. Door deze verhalen te verzamelen en te delen willen wij het gesprek over onderwijsontwikkeling voeden met positieve voorbeelden, die laten zien wat er allemaal kan. De verhalen – afkomstig van docenten, schoolleiders, leerlingen, inspectie en ondernemers – laten zien dat we samen werken aan onderwijsontwikkeling, ieder vanuit zijn of haar eigen kennis, kunde, ervaring en vermogen.’

—-

Aan Jordy, Femke en Max die eruit waren gestuurd omdat ze bij biologie zaten te kloten met een gummetje

Tamir Herzberg

Jongens, jullie zijn OK. Jullie zijn geen rotkinderen. Ik ben jullie mentor, dus ik hoor nu tegen jullie te zeggen dat het niet de bedoeling is dat je zit te kloten in de les, maar ik denk dat jullie dat al wisten.

Ik wil eigenlijk iets heel anders tegen jullie zeggen. Uit eigen ervaring, en uit die met jullie, weet ik dat het niet zo makkelijk is om dertien jaar te zijn, vooral op school. Je zit vol leven, je bent beweeglijk, nieuwsgierig en sociaal, en je wilt de hele wereld ontdekken. Natuurlijk horen biologie, Duits en wiskunde ook bij de hele wereld, maar het duurt allemaal erg lang. Je ziet niet precies het verband met de echte wereld die je wilt ontdekken. Ouders en leraren zeggen: ‘Dat komt later wel’.

Maar ondertussen is zeven uur achter elkaar binnen zitten en luisteren of schrijven best moeilijk, zeker voor jonge mensen zoals jullie nu zijn. Er zitten ook kinderen in jullie klas die dat beter kunnen. Die hebben geluk, want dan is het minder moeilijk. Snappen jullie waarom meneer Post jullie eruit heeft gestuurd? Natuurlijk. Tweeëndertig kinderen in een lokaal dat eigenlijk te klein is, uur na uur nieuwe klassen, telkens proberen goed door de stof te komen, zorgen voor goede toetsresultaten, absentie bijhouden, vragen beantwoorden. Het is allemaal heel veel. Dan kun je er niet ook nog eens bij hebben dat leerlingen andere dingen zitten te doen. Dat stoort de leraar en leidt de andere kinderen af. Hij kan er ook niets aan doen, het is nou eenmaal zo.

Ook jullie ouders, die jullie naar school hebben gestuurd, hebben het beste met jullie voor. Als je ook een keer wel hebt opgelet bij biologie, weet je misschien dat dieren worden opgedeeld in nestvlieders en nestblijvers. De mens is een nestblijver, hij blijft het langst van alle dieren bij de ouders. Maar dat is niet alles. Opgroeien als mens in deze wereld is zo ingewikkeld dat de ouders het niet alleen af kunnen. Zij kunnen hun kind niet alles meegeven wat het nodig heeft om zich in de wereld staande te kunnen houden. Daarom moeten zij hun kind, het kostbaarste wat zij hebben, voor een deel overlaten aan anderen, de school, ‘de maatschappij’. Dat is niet makkelijk en vraagt veel vertrouwen.

We willen allemaal het beste voor jullie. Dat is het probleem niet. Het probleem is wel dat we het er nog nooit echt met elkaar over hebben gehad wat we bedoelen met ‘het beste’. Bedoelen we dan hoge cijfers? Gelukkig zijn? Geld? Denken we dat je gelukkiger wordt als je hoge cijfers haalt? Willen we dat je levenswijsheid opdoet, sociaal (v)aardig wordt, of juist dat je heel veel kennis opdoet, zodat je later die andere dingen kunt leren? Vinden we het prima als je een flink deel van je jeugd dingen moet doen voor later, of juist niet? Alle leraren, ouders en kinderen hebben daar wel ideeën over, maar er wordt nauwelijks over gepraat.

Als je mee kunt komen heb je geluk, als je niet mee kunt komen heb je pech, of krijg je een afkorting zoals ADHD, PDDnos, Z.S.M., CIA, KNMI of iets anders, zodat de mensen in elk geval weten dat het niet jouw schuld is.

Jullie hebben geen afkorting, en jullie zijn er toch uitgestuurd, en niet voor het eerst. Is het daarom jullie schuld? Misschien een beetje, jullie hadden je misschien wel iets meer kunnen beheersen. Maar wij hadden er ook wat aan kunnen doen. Wij, de ouders, de leraren, de schooldirecteuren, de oud-leerlingen, de politici, kortom, iedereen die iets met onderwijs te maken heeft, had kunnen vragen wat we nou precies bedoelen met ‘het beste’ en of dat dan ook voor iedereen het beste is.

Ik vind dat we dat alsnog moeten doen, en er zijn veel anderen die dat ook vinden. We moeten de vraag stellen en er met zoveel mogelijk mensen over praten. Dat is best moeilijk, want het is een lastige vraag die mensen het liefst ontwijken. Daarom hebben we een vorm bedacht om de vraag duidelijk te maken en er goed over te kunnen praten.

copy-logo-250pxheigthDie vorm heet het Schoolwaardenkompas, en helpt om duidelijk te begrijpen en uit te leggen wat je bedoelt en wat je echt vindt. Ik hoop dat daar niet één antwoord uit komt, maar heel veel verschillende, en dat er ruimte komt om de scholen zo verschillend in te richten dat er meer te kiezen valt, en dat er voor alle kinderen, hoe verschillend ook, een school zal zijn die bij hen past. Zelfs voor heel beweeglijke kinderen van 13, met of zonder afkorting.

Jullie zijn OK, jullie zijn geen rotkinderen. Maar wij hebben, met elkaar en met jullie, nog heel veel huiswerk te doen.

Tamir Herzberg is leraar, trainer, vragensteller. Altijd op zoek naar het waarom in onderwijs en opvoeding. Wat drijft ons, wat drijft onze kinderen? En als we dat weten, hoe maken we het waar? Naam van het initiatief: Schoolwaardenkompas.

——–

‘Onderwijshelden. 60x het bewijs dat het kan’

Zie ook www.onderwijsheldenboek.nl

Van ministerie tot klaslokaal en ver daarbuiten werken mensen aan onderwijsontwikkeling. Zij hebben geen boodschap aan het systeem, maar werken gestaag aan het doel waar zij voor staan: kinderen een goede start laten maken in onze samenleving. Zij zijn degenen die laten zien wat er kan. Zij zijn onderwijshelden. Mensen die verandering willen en gewoonweg aan de slag gaan. Met de verhalen in dit boek tonen zij aan dat het kan, dat onderwijsontwikkeling overal is en dat we daar allemaal een rol in hebben.

De inhoudsopgave

Berthold Gunster * Tijgers

Erica Aalsma * De ‘O’ van onderwijs is misleidend
Ingrid Aaltink-Fidder * Dyscalculie en Dyslexie: een (op)gave?
Edith Baartmans * Tijd, ruimte en vertrouwen zijn de basis
Joris van Ballegoijen * Oog in oog met de geschiedenis
Bianca Blom * Onderweg anders wijs!
Minka Bos * Oorlog in mijn Buurt
Job Christians * Schoolleider, wie bent u?
Femke Cools * Digiknappe digimaatjes
Jochum Damstra * Wat is leren leven?
Bram Defesche * Voor kinderen, door kinderen
Kirsten Derksen * Luister, kijk en sta open
Anke van Donkersgoed * Jij kan het ook
Frans Droog * Genius Hour: tijd voor passie!
Berni Drop * Ode aan de leerling
Sjef Drummen * Agora, het einde van de klassieke school?
Frum van Egmond * Een 10 voor Topo
Corline van Es * Het meisje voor de boekenkast
Guus Geisen * Echte helden
Jetske van der Greef * Op heldenpad met de ontdekkingsreis
Johan ‘t Hart * Open innovatie
Eveline Havenith * Een held vertelt
Tamir Herzberg * Aan Jordy, Femke en Max die eruit waren gestuurd omdat ze bij biologie zaten te kloten met een gummetje
Sarina Hoogendam * Een meesterlijke missie
Femke Hulsenbek * In iedereen schuilt een held
Lex Hupe * Het meisje en het helikoptertje
Tanja Jadnanansing * De beste editie van jezelf
Arnold Jonk * Geen boeven, alleen maar helden
Ilja Klink * En toen begon het te sneeuwen
Tijl Koenderink * Hoogbegaafd geluk
Danielle Krabshuis * Leren voor het leven
Sarah van Leeuwen * Delen is vermenigvuldigen
Hanneke Lokhoff * KnapVilla: een b(l)oeiend leerlandschap
Erno Mijland * Wat als alles kan?
Jos van Mil * Gewoon doen en later sorry zeggen
Kimon Moerbeek * Wielen uitvinden
Eva Mondeel * Juf Eva opereert
Maaike van Mourik * Van moestuin naar bos
Pauline Nonnekes * Je hebt zelf de regie. School is een middel om jedoel te bereiken
Corné van Oers * Het tij gekeerd
Marieke Peters * Durf jij creatief te zijn?
Peter la Roi * Beeld van een groep
Lotte de Rooij * Van paint by numbers naar leeg canvas
Victor van Saltbommel * Ster in de toekomst
Tjeu Seeverens * Mag ik in je ogen kijken?
Janita Seinstra * Een paradijselijke tuin
Rik Seveke * Compassie als bouwblok
Casper Stubbé * Persoonlijke ontwikkeling normaal maken
Hans Thissen * De waterstofzuiger
Steven van den Tol * Talent voor onderwijs
Jaap Vermuë * Verborgen schatten
Michel Visser * Beste buur, ik kan nog zo veel van u leren!
Nils Visser * Wij zijn de fantasten
Claire Walkate * Zullen we stoppen?
Stefan van der Weide * Weg met ‘the box’
Theo Wismans * ‘Swag’
Patrique Zaman * Niet lullen,maar poetsen
Thijs de Zoete * Genoeg te kiezen

Nawoord

 

 

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie