profiel

Henk Galenkamp


Henk Galenkamp
Bekijk mijn profiel

twitter

Stevens: van de kinderen wordt je niet moe. Dat komt door het systeem. En dan is de vraag hoe je je daartoe verhoudt. Van wie moet het, wat je doet? Wat zie je als jouw verantwoordelijkheid? #educollegetour

Ongeveer 14 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Wat zeggen ordeproblemen over het gedrag van de leraar?

29 september 2014

Henk Galenkamp

Ook ten aanzien van ordeproblemen op school is een spiegelend effect van gedrag betekenisvol: wat is de rol van de leraar hierin, wat van de leerlingen en hoe beïnvloeden deze elkaar? Wie neemt verantwoordelijkheid voor het eigen aandeel? Waar ligt de grens van de leraar? ‘De les stoppen, de boosheid constructief uiten en de confrontatie aangaan.’ Een greep uit een artikel van Henk Galenkamp.

Wens-assertief of Doe-assertief?

“Ik heb gezegd dat ze moeten stoppen. Toch gaan ze door. Wat kan ik dan nog doen?”

Een veelgehoorde klacht van docenten met ordeproblemen. We noemen dit ‘wensassertief’: de docent wenst stilte en rust in de klas. ´Zouden jullie alsjeblieft even je mond willen houden……?´

Een aardige vraag, de stilte hoeft zelfs maar ´even´ te duren. De leerlingen komen de grens van deze docent niet echt tegen. Hij geeft zelf alle ruimte om door te gaan met het grensoverschrijdende gedrag.

Doe-assertief betekent dat de docent daadwerkelijk een halt toeroept aan grensoverschrijdend gedrag. Dat hij de les stopt, zijn boosheid uit en de confrontatie met de klas aangaat. NIET vanuit strijd of macht (met angst als drijfveer), maar juist vanuit begrensdheid en kracht (met constructieve boosheid als drijfveer).

Lees hier de volledige publicatie Orde en grenzen

Aangedragen door Henk Galenkamp

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie