profiel

Carla Kampman


Carla Kampman
Bekijk mijn profiel

twitter

NIVOZ-masterclass met Daan Roovers: ‘Mensen maken. Nieuw licht op opvoeden… tot volwassenheid’ hetkind.org/?p=62963

Ongeveer 43 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Het systeem schudt op haar grondvesten. Maar kijk daar…!’

30 september 2014

Carla Kampman

‘Erken de diversiteit en de chaos. Stop met het sorteren en categoriseren van kinderen.’ Carla Kampman beziet de ontwikkelingen in en rondom kinderen en in het onderwijs. De urgentie om los te laten, te vertrouwen en kinderen lief te hebben voor wie ze zijn, dringt zich op. Haar blog: ‘Het systeem schudt op haar grondvesten. Maar kijk daar…!’

BR5Z58aCYAA2Ii0-1We doen het al jaren; wegen, meten, met twaalf maanden gaan lopen…

Ah, jij hoort in dat vakje. Terwijl je opgroeit blijf je keurig in je eigen vakje, of je hebt wat problemen onderweg, geeft niets, je komt in een andere categorie, je hoeft je niet alleen te voelen, er zijn er veel meer in dit vakje. Je wordt gesorteerd en krijgt een categorie toegewezen. Het leven klopt, structuur is aanwezig en (bijna) iedereen is blij: Welkom, je hoort erbij.

De laatste jaren wordt langzaam steeds duidelijker wat al jaren daarvoor is ingezet. Het past niet meer, het wringt, de grote sorteermachine is niet meer in staat de kinderen te categoriseren. Wanhopig worden nieuwe categorieën toegevoegd, nieuwe sorteertermen besproken en nieuwe vakjes gemaakt. Maar de ontwikkeling bij de kinderen gaat te snel, de sorteermachine kan deze ontwikkeling niet bijhouden, barsten ontstaan, het systeem schudt op haar grondvesten, de wereld kantelt….., laat los…., heeft vertrouwen….

En kijk daar; een kind, met een ontwikkeling, met talenten, met gedrag, met een opdracht, met een leven, precies goed voor dit kind.

En kijk verder; daar en daar en daar; kinderen, met een ontwikkeling, met talenten, met gedrag, met een opdracht, met een leven, precies goed voor dat kind.

En wij; wij kijken, wij vragen, wij hebben lief en vormen de juiste omgeving voor elk kind. !

Carla Campman is pedagogisch coach in Bergentheim. Ze publiceert ook op haar eigen website.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie