profiel

Astrid Geel


Astrid Geel
Bekijk mijn profiel

twitter

NIVOZ-masterclass met Daan Roovers: ‘Mensen maken. Nieuw licht op opvoeden… tot volwassenheid’ hetkind.org/?p=62963

Ongeveer 39 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Filters en perceptie: ‘Kinderen gaan leven naar wat wij van ze vinden en tegen ze zeggen’

2 oktober 2014

Astrid Geel

Geplaatst in: Verantwoordelijkheid,

‘Ik verwonder mij over mijn eigen filters, maar ook van die anderen. Perceptie is één van de grootste valkuilen is als je met kinderen te maken hebt. Oftewel, hoe je naar ze kijkt en oordeelt, maar ook wat je van ze verwacht.’ Moeder en coach Astrid Geel neemt haar eigen filters onder de loep, om ze te ontkrachten en los te laten. ‘Ik zie gedrag niet als een vast feit, maar als iets dat je wel degelijk kunt beïnvloeden.’ 

images (5)Ik verwonder me soms over mijn eigen filters, maar ook over die van de leerkrachten die mijn kinderen op de basisschool hebben gehad. Best vermoeiend als opeens een leerkracht meent je kind op een bepaalde manier te zien en geen enkele twijfel daarbij heeft. Eigenlijk zou ik verwachten dat zo’n leerkracht zou vragen aan mij als ouder of ze misschien de plank mis slaat. Of we zouden kunnen samenwerken, hoe ik er thuis mee omga. Maar in dat proces heb ik als moeder wellicht ook last van perceptie, oordelen en verwacht ik te veel.

Ik zie gedrag niet als een vast feit, maar als iets dat je wel degelijk kunt beïnvloeden. Heb het al zo vaak zien gebeuren. Verandering in gedrag dat niet voor mogelijk werd gehouden. Door je eigen gedrag aan te passen. Wat zie ik, hoor ik (feiten) en wat heeft het kind nodig. Misschien moet ik creatiever, geduldiger, duidelijker, consequenter zijn dan ik op dit moment kan bieden. Minder duwen en trekken. Minder vanuit autoriteit werken.

Lees verder.

Astrid Geel is coach, moeder van drie kinderen en blogt op haar website.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie