profiel

Peggy van der Lee


Peggy van der Lee
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
‘Kinderen voelen van alles in hun lijf, maar hebben niet de taal om het te uiten’

2 oktober 2014

Peggy van der Lee

Geplaatst in: Legitimering

‘Kennis van de eigen emoties, het herkennen van een gevoel terwijl het optreedt,’ is volgens Yale-psycholoog en onderzoeker Peter Salovey stap één in het opbouwen van emotionele intelligentie. Kinderen die geen woorden hebben voor hun gevoelens raken gefrustreerd, en gaan zich op andere manieren uiten. In een bijdrage schrijft ontwikkelingspsychologe Peggy van der Lee, moeder van twee dochters en redacteur bij Psychologie Magazine, over het belang van sociaal-emotioneel bewustzijn. Bij kinderen en volwassenen. ‘We zouden geoefend kunnen reageren op die collega die gillend uitroept dat ze haar werk niet kan doen als er zo luid wordt overlegd. Op de druk van een examen, etc..’

kees3a6fea00-98da-43af-9779-ed1af19a0ea6_KeesvanOverveld175x200pxDe ogen van gedragsdeskundige Kees van Overveld lichten op achter zijn bril als hij me vertelt dat hij een kentering ziet. Dat een groeiende groep leerkrachten met hem vindt dat we een beetje zijn doorgeslagen met de nadruk op al dat rekenen, lezen, schrijven en toetsen. Dat school ook een plek moet zijn waar je levensvaardigheden leert zoals zelfbeheersing, empathie en de kunst om te luisteren, samen te werken – omdat die vaardigheden even belangrijk zijn als wiskunde en spelling om toegerust te zijn voor het leven.

Als iedereen emotioneel wat virtuozer was, zouden we minder ziek zijn. Minder geïrriteerd. Minder gespannen. Als we het léren, zegt psycholoog Daniel Goleman in zijn klassieker Emotionele intelligentie, ‘het vergroten van het zelfbewustzijn, het effectiever reguleren van onze gevoelens van ontreddering, het vasthouden aan optimisme en doorzettingsvermogen als het tegenzit, het vergroten van het vermogen tot empathie, zorgzaamheid, samenwerking en sociale aansluiting – dan zou de toekomst er weleens een stuk zonniger kunnen uitzien.’

We zouden geoefend reageren op die collega die gillend uitroept dat ze haar werk niet kan doen als er zo luid wordt overlegd. Op de druk van een examen. Op de klasgenoot die altijd op óns schrift begint te kladderen tijdens het rekenen. Op dat kind op het schoolplein, dat nooit mee mag doen omdat ze meteen de regels wil bepalen. Op de sokken naast de wasmand.

eondexOm virtuoos te kunnen worden, of in ieder geval een beetje goed in het omgaan met onze eigen emoties en die van anderen, is het belangrijk dat er al op jonge leeftijd een stevige basis wordt gelegd. Dat kinderen jarenlang kunnen trainen – in plaats van de trucs pas te ontdekken als ze op hun veertigste een cursus ‘Omgaan met weerstand’ of ‘Effectief communiceren’ volgen.

Gedragsdeskundige Van Overveld werkt met programma’s voor sociaal emotioneel leren. Hij was zelf twintig jaar lang leerkracht in het basisonderwijs en speciaal onderwijs, en leidt nu leerkrachten op aan het Seminarium voor Orthopedagogiek waar hij coördinator is van het Expertisecentrum Gedrag. ‘Had ik dat maar eerder geweten’ is een zin die hij wekelijks uit de mond van leerkrachten en stagiaires hoort rollen: dat je door kinderen te leren over emoties en door te werken aan een groepsgevoel een groot deel van de problemen in de klas van tafel kunt vegen.

Zelf raakte hij bevlogen door het werk van Goleman en van CASEL, het collectief voor academisch, sociaal en emotioneel leren dat al jaren ijvert voor een gezond evenwicht tussen sociaal-emotioneel leren en academisch leren. ‘Wat ik in de klas altijd merkte,’ vertelt Van Overveld, ‘is dat de emotiewoordenschat van veel kinderen klein is. Ze voelen van alles in hun lijf, maar hebben niet de taal om het te uiten. Hoeveel kinderen klagen niet over buikpijn op momenten waarop ze eigenlijk gespannen, verdrietig of bang zijn? Taal helpt om die kennis over je eigen gevoelswereld te krijgen.’

Kennis van de eigen emoties, het herkennen van een gevoel terwijl het optreedt, is volgens Yale-psycholoog en leidend emotie-onderzoeker Peter Salovey stap één in het opbouwen van emotionele intelligentie. Kinderen die geen woorden hebben voor hun gevoelens raken gefrustreerd, en gaan zich op andere manieren uiten.

>> Lees het hele verhaal op Blendle via https://blendle.nl/i/psychologie-magazine/leren-omgaan-met-je-gevoelens/bnl-psychologie-20141001-12112199/welcome

Peggy van der Lee is ontwikkelingspsycholoog, moeder van twee dochters van 8 en 4, en redacteur bij Psychologie Magazine en Brandnewpages.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie