profiel

Nick de Koning


Nick de Koning
Bekijk mijn profiel

twitter

‘Hoe meer mens ik ben, hoe makkelijker het voor mijn leerlingen en mij wordt om elkaar als zodanig te behandelen’ hetkind.org/2017/12/17/hoe…

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter Web Client

facebook
Boek als waarschuwing en raadgever: Superheld draait door

7 oktober 2014

Nick de Koning

Geplaatst in:

Als je wilt weten hoe het is om als superheld aangekeken te worden, dan volstaat het om te werken als meester of juf van de jongere groepen op de basisschool. De leerkracht wordt door de kinderen dan vaak nog gezien als een autoriteit op het gebied van alles. Dat niet alleen kinderen de meester of juf zien als superheld bewijst het net uitgekomen boek Meester Mark draait door. Nick de Koning las het werk en schreef dit verhaal. ‘Laten we zijn verhaal wel als een waarschuwing en raadgever gebruiken. Laat je leven niet om het onderwijs draaien, maar om jezelf.’

cover

Ik schets de achtergrond: Mark van der Werf, verslaggever van het Algemeen Dagblad, heeft op zijn 35e genoeg CEO’s en Haagse parlementaire hotemetoten geïnterviewd. Hij zegt de journalistiek vaarwel en wordt leraar op een basisschool in de binnenstad van Rotterdam. In Meester Mark draait door doet hij met veel vaart en zelfspot verslag van zijn nieuwe loopbaan.

De laatste pagina’s van dit boek lezen als een ode aan alle leerkrachten op de basisschool. Ze beschrijven de bezielde leerkracht als een persoon die van ’s ochtends zeven uur tot ’s avonds zes uur bezig is met zijn werk. De kinderen verdienen het beste en krijgen dit dus ook. Mark schrijft dat hij eerst dacht dat superhelden niet bestonden, maar dat deze leerkrachten het tegendeel bewijzen.

Het is moeilijk om als leerkracht door deze woorden niet trots te worden op het eigen kunnen. Wij zijn het die de kinderen het beste willen bieden en zo uren extra besteden aan vergaderingen, het schrijven van handelingsplannen, oudergesprekken, kopiëren van naamplaatjes en daarna ook nog het één of ander aan dingen die we ook belangrijk vinden.

Het is de kunst om niet te vergeten wanneer we als leerkracht een echte held in ons vak zijn. Als wij aan onze leerlingen willen leren dat ze belangrijk zijn, moeten ook wij zien dat wij belangrijk zijn. Meester Mark lukte dit niet. Hij zag de waarde van zijn eigen vrije tijd niet meer en verdronk in de werkdruk van het onderwijs. De vloed aan dingen die in en naast het lesgeven moesten gebeuren zijn hem fataal geworden. Hij stopte met het vak.

Ik denk dat wij een echte held in ons vak kunnen zijn als we onszelf zowel werktijd als vrije tijd gunnen. Misschien komt daar soms ook een wat mindere voorbereiding uit voort, maar is dat erg? De kinderen in de klas komen daardoor te weten dat een leerkracht ook maar een mens is. Door je als leerkracht op die manier kwetsbaar op te stellen, kan je juist ook dichterbij de leerlingen komen.

Laten we niet als meester Mark worden. Hij ging ten onder in het onderwijs, zoals zo mooi op de kaft geschreven staat. Laten we zijn verhaal wel als een waarschuwing en raadgever gebruiken. Laat je leven niet om het onderwijs draaien, maar om jezelf. Ook dan zien de kinderen je nog als een superheld.

Nick de Koning is student aan de Christelijke Pabo in Ede. Hij heeft een eigen blog.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie