profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

twitter

Kosteloos proeven aan pedagogische tact en stichting NIVOZ, je kan je nog aanmelden voor donderdagavond 14 december as... nivoz.nl/trajecten/proe…

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
‘Het moeilijkste werk. En toch denkt iedereen het te kunnen…’

12 oktober 2014

Annonay Andersson

Amerikaan Dennis Hong was lange tijd moleculair bioloog, maar werkt nu als docent. In zijn blog beschrijft hij hoe laconiek mensen reageerden als hij zich afvroeg hoe hij met een bepaalde leerling om moest gaan. Eerder had Hong zelf ook zo’n onverschillige houding, maar nu legt hij uit waarom juist dit werk niet zo vanzelfsprekend is.  ‘Leraren werken zich kapot om die vanzelfsprekendheid te creëren, waardoor alles soepel verloopt. Lesgeven is niet makkelijk, je kan het niet alleen doen, het vraagt hard werk en constante oefening.’

In zijn dagen als moleculair bioloog waren er moeilijke momenten waarop het werk soms niet zo liep. Een molecuul dat niet goed gekloond kon worden, dat soort zaken. Als hij dat deelde met vrienden, waren de reacties steevast: ‘Je komt er wel uit, ik heb vertrouwen in je.’ De woorden werden meestal ondersteund door een respectvolle toon en een serieuze blik.

Toen hij als leraar aan de slag ging, had hij ook dagen die hem uitdaagden en op de proef stelden. Hij wist bijvoorbeeld even niet hoe om te gaan met een leerling. Als hij dat deelde met vrienden, waren de reacties van een andere aard: ‘Heb je al geprobeerd om je lessen leuk te maken? Dat werkt bij pubers,’ vaak gevolgd door een zelfgenoegzaam lachje en meer uitleg over hoe hij zijn werk zou moeten doen.

Hong realiseerde zich hoe weinig respect leraren krijgen. En dat terwijl het het moeilijkste werk is wat er is. Hij geeft toe dat hij zelf eerder ook ‘luchtig’ dacht over het beroep: ‘And boy, were my eyes opened. I understand now. Teaching isn’t just “making it fun” for the kids. Teaching isn’t just academic content.’ 

Hong noemt een aantal dingen die lesgeven van een mens vragen. Zijn conclusie? Lesgeven is niet makkelijk, je kan het niet alleen doen, het vraagt hard werk en constante oefening.

Hij vergelijkt het met kijken naar topsporters. Die laten het er ook uitzien alsof het allemaal heel makkelijk gaat. Maar toch heeft niemand de illusie dat ze dat zomaar na kunnen doen. En dat is wel het geval bij lesgeven. Volgens Hong heeft het te maken met ‘tastbaarheid’. Je kan niet meten in hoeverre een leerling geïnspireerd raakt of hoe ‘goed’ een leraar is. En wat niet gemeten kan worden, kan misschien ook niet op waarde worden geschat?

Hong adviseert om leraren het op hun woord te geloven: ‘The next time you walk into a classroom, and you see the teacher calmly presiding over a room full of kids, all actively engaged in the lesson, realize that it’s not because the job is easy. It’s because we make it look easy. And because we work our asses off to make it look easy. And, yes, we make it fun, too.’

Lees hier het hele blog.

Dennis Hong deelt zijn leven op de website  musingsonlifeandlove, waar hij naast onderwijs ook over andere inspirerende zaken schrijft. 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie