profiel

Beatrice Keunen


Beatrice Keunen
Bekijk mijn profiel

twitter

Gedachten bij de nieuwe universitaire pabo hetkind.org/?p=62670

Ongeveer 26 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderwijsavond op 16 oktober. Hoogleraar criminologie Johan Deklerck over ontkoppelde jeugd: ‘Wat betekent die voor leraren?’

12 oktober 2014

Beatrice Keunen

De Leuvense hoogleraar criminologie Johan Deklerck houdt zich intensief bezig met wat hij noemt de ‘onschoolbaren’: de jongeren die in de ogen van hun leraren veel tijd en aandacht vragen omdat ze zich niet aanpassen aan de gevestigde leer- en leefomgeving. Donderdagavond 16 oktober is Deklerck spreker op de tweede Onderwijsavond in Driebergen.

UnknownAchter het gedrag van de onschoolbaren schuilen volgens de hoogleraar existentiële problemen. Zoals (vroeg) gebrek aan aandacht en toewijding en ingrijpende levensgebeurtenissen als verlies van ouders, ook door scheiding. Het leidt tot zogenoemde existentiële kwetsbaarheid. Waarbij Deklerck onderscheid maakt in drie soorten: ten eerste de leeftijdeigen kwetsbaarheid. Ten tweede die van de huidige tijdgeest in de postmoderne samenleving. En als laatste de naar zijn zeggen ‘kwetsbaarheid van jongeren met een thuisverhaal van kwetsingen’.

Deze problemen ontkoppelen zijns inziens een jong mens van relatie, van verbondenheid, maken het kwetsbaar en leiden gemakkelijk tot wat Deklerck noemt destructief recht. ‘Er is pijn en die kan alleen verwerkt worden in menselijke ontmoeting.’ Het onderwijs kan, vervolgt hij, niet zomaar zeggen dat de kennelijke nood van hun leerling de zorg van een andere deskundige is.

Uit statistieken blijkt dat zo’n twintig procent van de jeugd om meer dan gewone aandacht vraagt. Ze (ver)storen het milieu waarin ze verkeren. Deklerck: ‘We hebben ook een vocabulaire gevonden voor deze onschoolbaren. We spreken over gedragsstoornissen, over stoorzenders, stuiterballen, onverschilligen, ongemotiveerden en zo meer. School en daarbuiten hebben geen antwoord op hun gedrag.’ Wat betekent dat – geen antwoord hebben – voor een school en haar leraren? Een belangrijke vraag, omdat de jeugd daar iedere dag zijn leraren ontmoet. En die kunnen niet zomaar zeggen dat hun leerling elders deskundige begeleiding moet zoeken.

Johan Deklerck, hoogleraar criminologie aan de Universiteit van Leuven – tevens auteur van de Preventiepiramide – is op donderdag 16 oktober in Driebergen de tweede spreker in een serie van zeven Onderwijsavonden van hetkind. Plaats Landgoed De Horst, theater Maitland in Driebergen. Aanvang: 19.30 uur. Een kaartje kost 30 euro en kan hier worden besteld: http://wetickets.nl/shop/460/onderwijsavonden-2014-2015.html??iframe=false

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie