profiel

Gert Jan Kleinpaste


Gert Jan Kleinpaste
Bekijk mijn profiel

twitter

Gedachten bij de nieuwe universitaire pabo hetkind.org/?p=62670

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Angst of liefde? Op wat probeert het huidig onderwijs grip te houden?’

16 oktober 2014

Gert Jan Kleinpaste

‘De essentie van schoolbesturen die een ‘Steve JobsSchool’ binnen hun scholenbestand willen, en van mijzelf, is dat in het onderwijs een verandering nodig is om de huidige en volgende generaties kinderen en jongeren hun weg te laten vinden in de samenleving. Dat lukt niet met het onderwijs dat wij kinderen nu bieden. Veel leerkrachten weten en voelen dat; zij zitten echter gevangen in het systeem. Het systeem dat steeds strakker en krampachtiger probeert grip te houden op… Ja, op wat eigenlijk?’ Gertjan Kleinpaste blogt.

steve-jobs-schoolMijn Twitter-timeline vulde zich gisteren met reacties van ‘Beter Onderwijs Nederland’ en nog een aantal twitteraars. Het ging, zoals wel eerder gebeurde, over de ‘iPad-scholen’. Er zijn géén iPad-scholen in Nederland. Er bestaan ‘Steve JobsScholen’, verbonden aan o4nt. Zelf was ik betrokken bij een particulier initiatief in Breda dat helaas niet levensvatbaar bleek.

De essentie van o4nt, van schoolbesturen die een ‘Steve JobsSchool’ binnen hun scholenbestand willen, en van mijzelf, is dat in het onderwijs een verandering nodig is om de huidige en volgende generaties kinderen en jongeren hun weg te laten vinden in de samenleving. Dat lukt niet met het onderwijs dat wij kinderen nu bieden. Veel leerkrachten weten en voelen dat; zij zitten echter gevangen in het systeem. Het systeem dat steeds strakker en krampachtiger probeert grip te houden op… Ja, op wat eigenlijk?

Ik keek gisteren met bijna veertig leerkrachten van het openbaar primair onderwijs Dordrecht naar de film Alphabet. Een film waar de gevolgen van prestatiedruk in beeld worden gebracht. Een film die laat zien dat er basaal twee keuzes zijn: angst of liefde. Eén twitteraar vroeg mij gisteren die ict-componenten te noemen die het onderwijs echt verder gaan helpen. Dat is, althans niet in mijn overtuiging, niet het punt.

Het punt is dat wij kinderen moeten aanspreken op hun eigen unieke talenten. Dat zij zich met andere kinderen moeten verstaan, maar in hun ontwikkeling hun eigen weg te gaan hebben. Niet de weg van een groep of van doelen die voor ieder kind hetzelfde zijn. En ja, een laptop of een iPad is reuze handig om als persoonlijk device de eigen leerroute te registreren. En ict maakt het mogelijk om van groepsstructuur naar individuele benadering te komen. ‘Kids don’t learn from people they don’t like,’ zei Rita Pierson ooit. Dat is een heel belangrijke boodschap. Zoals ook de visie van Sir Ken Robinson over de inrichting van ons onderwijs een heel belangrijke is.

Dat moet dus anders en ict kan helpen. Maar het belangrijkste is en blijft dat er een oprechte en liefdevolle interactie bestaat tussen leerkracht en kind. Het gekke is dat wij ons die interactie in het onderwijs laten afpakken. Het gekke is dat alle initiatieven om dat te veranderen door behoudende clubs en behoudende mensen fel worden aangevallen. Dat geldt evenzeer voor iedereen die zijn hoofd boven het maaiveld steekt. Gelukkig groeit bij steeds meer leraren en leerkrachten het besef dat er andere waarden zijn die er toe doen dan de waarden die nu nog leidend zijn in het systeem.

imagesHet zou zo mooi zijn als er echt ruimte wordt gecreëerd voor initiatieven die proberen een brug te slaan naar de toekomst. Waar kinderen worden aangesproken op hun talent, waar ze mogen zijn wie ze zijn en mogen ontdekken wat hen boeit, enthousiast maakt en voorbereidt op een toekomst die zij zelf kiezen. Daar kunnen apps bij helpen, maar net zo goed bestaande methoden en lesprogramma’s. Wat het meeste helpt is de om, gesteld voor de keuze tussen ‘angst’ of ‘liefde’, te kiezen voor dat laatste. Een systeem verandert, omdat er iemand in het systeem opstaat en het anders gaat doen. Hoe meer mensen er opstaan en het anders gaan doen, hoe sneller de verandering gaat. In het beeld van de film Alphabet: bedenk wat je wilt zijn: een geel driehoekje of een blauw vierkantje. Een helper of iemand die tegenwerkt.

Gertjan Kleinpaste is voormalig schoolleider en onderwijsbetrokkene. Hij werkt vanuit RedShoe Keynotes/AndereBlik.com en is oprichter van de ‘metaforenfabriek’.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie