Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

profiel

Marcel van Herpen


Marcel van Herpen
Bekijk mijn profiel

Stemming van hetkind
twitter

Nuance in het debat over onderzoek: ‘Sommige aspecten van de werkelijkheid vragen om een biologische, andere om een hetkind.org/?p=57957

Gisteren op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Wie ben jij daar?’ vraagt de kleuter. Wat wij van deze vraag kunnen leren…

31 oktober 2014

Marcel van Herpen

Geplaatst in: Opvoeding, Samenleving,

Marcel van Herpen is op een basisschool om met een groep schoolleiders in gesprek te gaan. Hij loopt door de gang en stopt bij het kindertoilet. Een meisje hoort hij vragen: ‘Wie ben jij daar?’ Zijn blog over het gesprek dat volgt tussen twee kleuters. En het inzicht dat het hem biedt.

images‘Wie ben jij daar?’

‘Ik ben Jurre,’ klinkt uit een andere wc.

‘Ik ben Melissa. Ben jij een jongen?’

‘Ja. Ben jij ook een meisje?’

‘Ja. Ik zit in groep 3.’

‘Ik zit in groep 2.’

‘Ben jij klaar?’

‘Ja.’

‘Ik ook.’

Melissa komt uit het toilet en gaat op haar buik voor het toilet van Jurre liggen. Zo kan ze onder de deur doorkijken.

‘Jij bent niet klaar. Je hebt groene laarzen.’

‘Mooi hé.’

Jurre komt uit de wc.

‘Ja.’

‘Ga je mee naar buiten?’

‘Ja.’

Wie ben jij daar? Dat vraagt naar wie je bent, op deze plek, in deze situatie. Zo precies hoorde ik ‘m leraren nog niet aan hun kinderen stellen. Een vraag die het contact oordeelloos en vanzelfsprekend verbindt.  Ben jij een jongen? Ja. Ben jij ook een meisje? Ben jij óók een meisje? Kinderen zijn hetzelfde. Anders, maar eerst hetzelfde. Zo leer je nog eens wat van kinderen, voordat je hun opvoeders spreekt. Ze vertellen ons waar we het over moeten hebben. En als je goed luistert ook nog eens hoe!

Marcel van Herpen stond aan de wieg van de eerste school voor ErvaringsGericht Onderwijs in Nederland. Hij richtte het expertisecentrum voor ErvaringsGericht Onderwijs op en het expertisecentrum Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen. Samen met prof. Luc Stevens en anderen richtte hij in 2003 het NIVOZ op. Marcel is hoofdcoach van de Ruud van Nistelrooy Academy. Zijn CV, boeken, films, colleges, TV-uitzendingen, spreuken en artikelen zijn te vinden op www.marcelvanherpen.nl

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie