profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

twitter

Een studiedag/workshop voor beginnend VO-docenten op 22 januari in Driebergen. ‘Lesgeven is meer dan leer- en lesdoelen opstellen; je werkt met mensen.’ Maar wat is dan dat ‘meer’? @EerstdeKlas @GepkoHahn #nivoz nivoz.nl/agenda/#7382

Ongeveer 12 minuten geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
‘Those who have the privilege to know, have the duty to act’

6 november 2014

Annonay Andersson

‘Don’t clip the wings of your daughters‘, adviseerde de vader aan Malala YousafzaiDe Pakistaanse kinderrechten-activiste was amper 14 jaar toen ze werd neergeschoten door Al Qaeda. Malala overleefde de aanslag en zet haar strijd voor meisjesonderwijs voort vanuit Groot-Brittannië.  ‘Ik wens de jongens die mij schoten geen kwaad toe (…) Zij zijn erop uit om mensen te doden, mij gaat het om mensen te vergeven.’

Malala Yousafzai was in 2013 gast in de tv-uitzending van College Tour. Bekijk de gemiste uitzending hier.
74575_608689685833396_1649290972_n

Malala Yousafzai wordt op 12 juli 1997 geboren in het Pakistaanse dorpje Mingora. Ze maakt hier op jonge leeftijd naam vanwege haar strijd voor het recht op onderwijs voor meisjes. Ook op internationaal niveau verwerft ze bekendheid: onder het pseudoniem Gul Makai houdt ze een weblog bij op de website van de BBC. Ze houdt hier de gewelddadigheden van de Taliban in de Swatvallei bij in de vorm van een dagboek. Sinds de machtsovername in de vallei worden meisjes door de Taliban uitgesloten van onderwijs, naast de vele andere mensenrechten die daar geschonden worden.

Aanslag
Op 9 oktober neemt het dan al turbulente leven van Malala een absurde wending, een Talibanstrijder pleegt een gerichte aanslag op de Pakistaanse. Ze wordt in haar hoofd en hals geraakt. Wonderbaarlijk genoeg overleeft Malala de aanslag, nadat artsen in Rawalpindi de kogels hebben verwijderd. Vanaf dat moment is er continu dreiging vanuit de Taliban om haar alsnog om te brengen. Enkele dagen na de aanslag op Malala wordt ze overgevlogen naar het Verenigd Koninkrijk om verdere specialistische behandeling te krijgen in het Queen Elizabeth Hospital in Birmingham. Naast de behandeling zou ze hier ook beter beschermd zijn tegen de Taliban. Tevens wordt er gezorgd voor een baan voor de vader van Malala, zodat het gezin haar kan vergezellen in Engeland.

Vanaf het moment dat ze wordt ontslagen uit het ziekenhuis zet Malala, nog altijd verzwakt, de strijd voort tegen de gruwelen die het mensenrecht  schenden. Op 12 juli 2013, de dag dat de Pakistaanse 16 jaar oud wordt, spreekt ze de Verenigde Naties toe. Ze pleit voor een wereldwijde toegang tot educatie. Dit is haar eerste toespraak sinds de aanslag.

Lees meer.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie