inspiratie, legitimatie en verbinding
Deze website wordt inmiddels elke maand meer dan 150.000 keer bezocht! De verhalen komen van leraren, schoolleiders, bestuurders, ouders/opvoeders en onderwijsbetrokkenen zelf.
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

profiel

Christiaan Zandt


Christiaan Zandt
Bekijk mijn profiel

Gerald Hüther


Gerald Huether
Bekijk mijn profiel

Stemming van hetkind
twitter

‘De beste leerschool blijkt maar weer dat je de dingen zelf moet ervaren’ hetkind.org/?p=57360

Ongeveer 2 weken geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
The Compassionate Brain: ‘Kind heeft wortels en vleugels nodig en empathie speelt sleutelrol’

18 november 2014

Christiaan Zandt

Christiaan Zandt las beetje bij beetje The Compassionate Brain van Gerald Hüther: A Revolutionary Guide to Developing Your Intelligence to Its Full Potential. Hüther is een Duitse neurobioloog die onderzoek leidt aan een psychiatrische kliniek. In zijn boek beschrijft hij onder meer beknopt hoe onze hersenen werken en hoe ze zich (kunnen) ontwikkelen. ”Als jonge vader las ik gefascineerd een passage over de ontwikkeling van hersenen bij jonge kinderen. Hüther schetst een mooi beeld dat me raakte.” Zandt zelf heeft zijn wortels in de Aikido, het Boeddhisme en de Geweldloze Communicatie. Zijn blog.

De ontwikkeling van jonge hersenen is gebaat bij een veilige, duidelijke relatie tussen kind en moeder. En vervolgens bij relaties met mensen in de omgeving van de moeder, zoals een partner, familie, buren, een (dorps)gemeenschap. Op basis van de ervaringen van het kind in deze relaties ontwikkelt een kind wortels, die zorgen voor stevigheid en voldoende zelfvertrouwen in latere levensjaren. Maar, zo stelt Hüther, onze huidige samenleving biedt onze kinderen uitdagingen die ongekend zijn ten opzichte van voorbije millennia. En daarom heeft een kind niet alleen wortels nodig, maar ook vleugels: het vermogen om zich los te maken van de naaste kring van dierbaren om vruchtbare verbindingen aan te gaan met anderen. Empathie, het vermogen zich in te leven in een ander, vervult hierbij een sleutelrol.

Wortels én vleugels, mooi hoor.

Lees verder

Christiaan Zandt  heeft in 2006 Bisho opgericht om mensen en organisaties te ondersteunen. Die ondersteuning neemt vaak de vorm aan van training, advies of begeleiding. Boeddhisme, Geweldloze Communicatie ™ en Aikido vormen hierbij bronnen van inspiratie.