profiel

Jacob-Jan Voerman


Jacob-Jan Voerman
Bekijk mijn profiel

twitter

‘Papa, weet je dat je boosheid ook kunt opsparen zodat je die later en op een andere plek weer kwijt kunt raken?’ hetkind.org/2018/01/21/pap…

Ongeveer 14 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter Web Client

facebook
Recensie ‘Opvoeders en Huttenbouwers’ (Kiind.nl): ‘Over responsief ouderschap had ik eerder willen lezen’

4 december 2014

Jacob-Jan Voerman

Geplaatst in: Partnerschap, Opvoeding,

‘Wat krijg je een hoop tegenstrijdig advies, als jonge ouder. En wat ben ik blij dat er nog geen internet bestond, toen mijn kinderen klein waren’, schrijft theatermaker, leraar en vader van vier, Jacob Jan Voerman: ‘Hoewel. Misschien was ik wel fan geworden van Kiind.nl.’ In deze recensie van de Kiind-uitgave ‘Opvoeders en Huttenbouwers’, waardeert Jacob Jan de geruststellende boodschap, de vrolijke stijl, de afwisseling van serieuze artikelen en luchtigheid. Toch ervaart hij gaandeweg ook een minder luchtige ‘je moet’-toon. Jacob Jans oplossing: ‘Leg het in de tijdschriftenmand en lees af en toe een stuk. …Alsof je als jonge ouder ook tijd zou hebben om zo’n magazine in één ruk uit te lezen.’

Kiind magazine opvoeders en huttenbouwersOns eerste kind zou thuis geboren worden. Er bleek meconium in het vruchtwater te zitten. Dat was de reden dat wij alsnog met spoed naar het ziekenhuis moesten voor de bevalling. Ik klampte als onervaren, zenuwachtige papa in spé onze verloskundige aan: ‘Moet ik me nu zorgen maken?’ Ze keek me even aan, gaf een bemoedigend klopje op mijn arm en zei: ‘Als je dat wil, mag je je best even zorgen maken.’

Nooit heb ik beter advies gehad over mijn rol als vader. De spanning gleed van me af.

Wat komt er een boel op je af, en wat krijg je een hoop tegenstrijdig advies als jonge ouder. En wat ben ik blij dat toen mijn kinderen klein waren er nog geen internet bestond. Dan was ik helemaal de kluts kwijtgeraakt, denk ik.

Hoewel. Misschien was ik wel fan geworden van Kiind.nl, een site met van alles voor ouders van kleine kinderen. Bewuste ouders, dat wel. Bewust, eerlijk en inspirerend, zeggen ze zelf.

Ik las hun eerste papieren magazine en waande me weer even verse ouder. ‘Opvoeders en huttenbouwers’, heet het. In de inleiding ook een geruststellende boodschap: over opvoeden hoef je niet zo moeilijk te doen. Een kind heeft vooral een liefdevol nest en zo veel mogelijk contact met verschillende mensen nodig.

Verstandige artikelen, staan er in. Afgewisseld met recepten en knutsel-ideeën. Luchtig ook dus.

En toch. Hoe meer ik lees, hoe minder lucht ik voel.

Die verstandige artikelen hebben een goede wetenschappelijke basis, lees ik op de achterflap. Serieuze zaak dus. En ja hoor. Daar komen ze. Kinderen hebben dit nodig… het is goed als kinderen … Je moet niet … met kinderen. Je kunt het beste …. met kinderen.

Kiind magazine huttenbouwers 02Genoeg stof om alsnog onzeker te worden. Waar is die luchtige toon van de inleiding?

Ik kom al lezende heel veel dingen tegen die ik fout kan doen. Mag ik alsjeblieft ook aan rotzooien? Mag ik fouten maken? Mag het ook minder bewust? Mijn vrouw en ik hebben uiteindelijk heel erg weinig gedaan met alle adviezen die we kregen. We deden maar wat. We maakten fouten, maar hielden onvoorwaardelijk van onze kinderen. En het is best goed gekomen.

Het is helemaal geen verkeerd boek, dat magazine. Er staat tenminste één artikel in dat ik eerder had willen lezen. Over responsief ouderschap. Dan was ik misschien iets relaxter omgegaan met onze oudste, die een huilbaby was. Had ik me minder schuldig gevoeld bij het troosten midden in de nacht.

Misschien is de oplossing dat je al die artikelen niet achter elkaar moet lezen. Leg het in de tijdschriftenmand, en lees het af en toe. Tussen de bedrijven door. Ik bedenk nu dat ik dat jonge ouderschap echt aan het vergeten ben: alsof je als ouder tijd hebt om dat hele magazine in één ruk uit te lezen.

Enne… onthoud: je mag je af en toe best zorgen maken.

Jacob Jan Voerman

Jacob Jan Voerman vertelt verhalen en maakt theater, met als centrale thema: ‘Kun je jezelf zijn en wat is daar voor nodig?’ Daarnaast onderzoekt hij hoe hij, ondanks zijn slechte gehoor (Jacob Jan draagt een cochleair implantaat), kan bijdragen aan het onderwijs op de democratische basisschool De Vallei. Jacob Jan is lid van het Bloggerscollectief van hetkind, en vader van vier kinderen.

Het magazine ‘Opvoeders en huttenbouwers’ kost € 15,00 en is hier op kiind.nl verkrijgbaar.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie