profiel

Frank Kuhlmann


Frank Kuhlmann
Bekijk mijn profiel

twitter

Over verdriet en het gevoel dat je niet goed genoeg bent hetkind.org/?p=53675

Ongeveer 11 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Column: ‘De doorgeefdroom, iedereen krijgt hem een keer’

8 december 2014

Frank Kuhlmann

Frank Kuhlmann – leraar in Zwolle – start de week met een kringgesprek. Verhalen worden verteld, dromen worden gedeeld. Maar plots is er ook een nachtmerrie. Herkenbaar voor een paar andere kinderen en dat lucht al een beetje op. Maar Kuhlmann krijgt een tweede ingeving. Zijn column: ‘De Doorgeefdroom, iedereen krijgt hem een keer’.

‘Wat is er, heb je slecht geslapen? Heb je gedroomd?

Ja

Was het een nachtmerrie?

Ja’

Tijdens de maandagochtendkring komt het gesprek op nachtmerries. Ik vermoed dat er iets dwars zit. Ik geef hem de spreekbeurt.
Hij vertelt over een nachtmerrie. Mooi. Het betreft hier de nachtmerrie waarbij je valt en tijdens de val wakker wordt. Herkenbaar voor mij en velen.
De nachtmerrie heeft indruk gemaakt. Dat kun je zien en voelen. Om de druk er af te halen besluit ik te delen.

Wie herkent deze droom? (wetende dat dit een veel voorkomende droom is) Een woud van vingers steekt op. Er lijkt een ontspanning te ontstaan door het aantal lotgenoten. In een opwelling besluit ik deze droom een naam te geven.  Ik zeg: ‘Het is de ‘doorgeefdroom’. Iedereen krijgt hem een keer.’

Waarop een kind reageert met: ‘Ja, ik heb hem doorgegeven.’
Het lijkt alsof de nachtmerrie verandert in een droom.

Wat is dromen in de groep toch heerlijk.

‘Mijn doel is om het kleine de aandacht geven’, vertelt Frank Kuhlmann over de intentie van zijn bijdrage. Als vader, met als hobby onderwijs en de pedagogiek, liet hij zich insprireren door een vraaggesprek van Marcel van Herpen met Theo Maassen. Theo citeerde een regisseur die zei: ‘Als je een film over een postkantoor wilt maken, dan moet je een film over een brief maken.’

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie