profiel

Jacob-Jan Voerman


Jacob-Jan Voerman
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Jacob Jan leert #4: ‘Moet ik ingrijpen? Blijkt niet nodig. Goed dat ik even gewacht heb.’

19 december 2014

Jacob-Jan Voerman

Jacob Jan Voerman koos op latere leeftijd voor het onderwijs, maar liep vast. Toen hij vervolgens doof werd, leek het doek definitief te vallen. Nu, meer dan 10 jaar later, doet hij op de democratische school De Vallei  nieuwe onderwijservaringen en inzichten op. Dit is deel 4 van Jacob Jans Valleiserie, over fiets-skelters, spontaan ontstane verkeersregels en een les aardrijkskunde zonder dat het ‘aardrijkskunde’ heet: ‘Ik heb eindeloos staan pompen terwijl kinderen live aan het ontdekken waren hoe een rivier van loop verandert. Les geven is een avontuur!’

Jacob Jan Voerman zwierende fietsjes 01Ik moet het even over de fiets-skelters hebben.

Op het grote binnenfietsplein zoeven ze en zwieren ze voorbij, in immer elegante bochten. Zo snel en soepel. Een lust om naar te kijken. Plaatsvervangend geniet ik, zwier ik mee, maak een strakke bocht om een botsing te vermijden. En ik voel hoe fijn het is om zo compleet een voertuig te beheersen.

Ondanks de soms grote snelheden gaat alles goed. Ik hoorde dat de kinderen zelf de eerste weken (ze zitten in een nieuw gebouw) over verkeersregels wilden praten. Ze hebben afspraken gemaakt, en die werken.

Ik zie M een stop maken, omdat er een ‘drentelaar’ voor hem rijdt, een kind dat al fietsend alles en iedereen met haar ogen volgt, ook mooi. M maakt in zichzelf (hij heeft niet door dat ik naar hem kijk) wat theatrale ik-ben-geduldig-aan-het-wachten gebaren, waar het plezier van af straalt. Wat een heerlijke interne wereld is daar bezig.

Een les geven is een avontuur. Ik weet niet hoeveel kinderen er komen. Kinderen kiezen bewust, merk ik. Van iemand krijg ik de vraag hoe lang het gaat duren. Slim!

Jacob Jan Voerman zwierende fietsjes 02Ik heb geen echte lesvoorbereiding gedaan. Ik ben benieuwd waar ze benieuwd naar zijn.

Ik laat een aantal gebaren zien, en dan komen de vragen vanzelf. Het is een wisselwerking tussen vragen van kinderen, en dingen die ik zelf vertel. We kruipen met zijn allen nog even achter de computer waar een gebarenwoordenboek op staat. We zijn ontdekkend aan het leren.

De kinderen onthouden de gebaren sneller dan ik had gedacht. Deze manier verschilt niet heel veel van hoe kinderen thuis van alles van hun ouders leren.

O ja, en dan vergeet ik helemaal mijn bijdrage aan het ‘aardrijkskunde project’. Ik heb eindeloos staan pompen terwijl kinderen live aan het ontdekken waren hoe een rivier van loop verandert. Hoe water steeds de snelste weg naar beneden kiest. Welke dam sterkt genoeg is, en welke niet. Spelend leren is dat, zonder vooropgesteld plan. Het woord aardrijkskunde is niet gevallen.

Wij als leraren hebben alleen maar geroepen: “wow, kijk eens, een mini-rivier, wat mooi!” En intussen leren ze van alles over samenwerken. Want niet iedereen heeft dezelfde plannen met de rivier. Ik kijk met genoegen hoe soepel dat verloopt. Even aarzel ik of ik moet ingrijpen, als er onenigheid is. Lees verder…

Jacob Jan Voerman

Jacob Jan Voerman vertelt verhalen en maakt theater, met als centrale thema: ‘Kun je jezelf zijn en wat is daar voor nodig?’ Daarnaast onderzoekt hij hoe hij, ondanks zijn slechte gehoor (Jacob Jan draagt een cochleair implantaat), kan bijdragen aan het onderwijs op de democratische basisschool De Vallei. Die zoektocht, vervat in de Valleiserie op hetkind, publiceert hij ook op zijn eigen blog. Jacob Jan is vader van vier kinderen.

Eerdere afleveringen in deze serie vind je via Jacob Jans profiel op hetkind (rechts) of via zijn blog.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie