inspiratie, legitimatie en verbinding
Deze website wordt inmiddels elke maand meer dan 150.000 keer bezocht! De verhalen komen van leraren, schoolleiders, bestuurders, ouders/opvoeders en onderwijsbetrokkenen zelf.
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

profiel

Rikie van Blijswijk


Rikie van Blijswijk
Bekijk mijn profiel

Stemming van hetkind
twitter

‘De beste leerschool blijkt maar weer dat je de dingen zelf moet ervaren’ hetkind.org/?p=57360

Vorige week op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderwijs en ontwikkeling vanuit vertrouwen: ‘Schools of Trust’

5 januari 2015

Rikie van Blijswijk

De documentaire ‘Vertrauen ins Lernen‘ biedt inzichten in het dagelijkse leven van Democratische scholen over de hele wereld. Kinderen kunnen hun natuurlijke nieuwsgierigheid in deze leergemeenschap – vanuit gelijkwaardigheid en wederzijds respect – ontwikkelen. Ze beslissen zelf hoe ze de dag besteden. Bovendien kunnen zij invloed uitoefenen op welke leraren op hun school komen werken. Democratische scholen in Duitsland, de Verenigde Staten, Puerto Rico, Verenigd Koninkrijk en – natuurlijk – ook in Nederland worden gepresenteerd. Naast studenten, ouders en leerkrachten komen bekende onderwijskundigen aan het woord, zoals prof. Dr. Gerald Hüther. 

Zelf-gestuurd leren en een leergemeenschap gebaseerd op gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Dat zijn de twee belangrijke pijlers in Democratisch Onderwijs. In deze  Duitse documentaire ‘Vertrauen ins Leren’ zijn ‘kleine’ en ‘grote’ mensen aan het woord over de waarde die democratisch onderwijs voor hen heeft. Begrippen als vrijheid, relatie, autonomie, de gemeenschap waarin je deel van uitmaakt en het gevoel van competentie krijgen een diepe betekenis als het gaat om leren en spelen.

Meer informatie is te vinden op de websites van Eudec en De School voor het Leven in Hamburg