profiel

Jacob-Jan Voerman


Jacob-Jan Voerman
Bekijk mijn profiel

twitter

Mijn (autistische) zoon op de universiteit? Alleen? Op kamers? Hoe dan? hetkind.org/?p=53927

Ongeveer 58 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Jacob Jan leert #7: ‘Heel veel binnenpretten, die ik anders nooit deel, krijgen hier de ruimte’

9 januari 2015

Jacob-Jan Voerman

Jacob Jan Voerman koos op latere leeftijd voor het onderwijs, maar liep vast. Toen hij vervolgens doof werd, leek het doek definitief te vallen. Nu, meer dan 10 jaar later, doet hij op de democratische school De Vallei nieuwe onderwijservaringen en inzichten op. Dit is deel 7 van Jacob Jans Valleiserie, over een bijzondere school en zijn zoektocht naar een rol voor zichzelf: ‘Het zijn geen pretjes. Het zijn grote pretten. De hele dag door. Heel kleine dingetjes, maar heel groot plezier. Dat het er mag zijn. Nee sterker nog, dat anderen het plezier delen. Dat!’

Jacob Jan #7 binnenpret 02Ik geniet op basisschool Vallei. Heel veel binnenpretten, die ik anders nooit deel, krijgen hier de ruimte. Nee, het zijn geen pretjes. Het zijn grote pretten. Ik heb afgeleerd ze te delen, omdat ik meestal een frons als reactie krijg. Behalve bij mijn eigen kinderen, die het gelukkig nog steeds snappen, ook al zijn ze groot. Maar op de Vallei stroomt het weer.

Een peuter heeft een knikkerbaan gemaakt, ik mag een beetje meehelpen, en samen zijn we reuze benieuwd hoe het werkt. Maar alle knikkers zijn verdwenen. ‘Wij hebben ook al gezocht’, hoor ik als ik er overal naar vraag. Als ik terug kom met het slechte nieuws, zit er al een heel groepje te wachten om het spektakel te zien. ‘Geen één knikker’, moet ik ze vertellen: ‘Ja, wel van die stomme vierkante, met stipjes er op, maar die rollen niet zo lekker.’

Ik word door een kleuter doodgeschoten. Ik val half neer en zeg dan dat ik het wel heel erg jammer vind, want ik wilde net iets leuks gaan doen. Of hij me alsjeblieft weer levend wil schieten. Met een grote glimlach word ik levend geschoten.

Bij een verhalen-vertel-spel, krijg ik drie kaarten waar ik een verhaal van moet maken: Een kasteel, een brief en brandweermannen. Ik zie voor me hoe de koning een ellelange brief schrijft aan de brandweer om ze te melden dat het kasteel een beetje in brand staat. Lees verder

Jacob Jan Voerman

Jacob Jan Voerman vertelt verhalen en maakt theater, met als centrale thema: ‘Kun je jezelf zijn en wat is daar voor nodig?’ Daarnaast onderzoekt hij hoe hij, ondanks zijn slechte gehoor (Jacob Jan draagt een cochleair implantaat), kan bijdragen aan het onderwijs op de democratische basisschool De Vallei. Die zoektocht, vervat in de Valleiserie op hetkind, publiceert hij ook op zijn eigen blog. Jacob Jan is vader van vier kinderen.

Eerdere afleveringen in deze serie vind je via Jacob Jans profiel op hetkind (rechts) of via zijn blog.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie