profiel

Jacob-Jan Voerman


Jacob-Jan Voerman
Bekijk mijn profiel

twitter

Gedachten bij de nieuwe universitaire pabo hetkind.org/?p=62670

Ongeveer 30 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Jacob Jan leert #8: ‘De leukste lerarenvergadering ooit! Iedereen begon met: ‘Ik wil graag…”

15 januari 2015

Jacob-Jan Voerman

Jacob Jan Voerman koos op latere leeftijd voor het onderwijs, maar liep vast. Toen hij vervolgens doof werd, leek het doek definitief te vallen. Nu, meer dan 10 jaar later, doet hij op de democratische school De Vallei nieuwe onderwijservaringen en inzichten op. Dit is deel 8 van Jacob Jans Valleiserie: ‘Wat een verademing dat de plannen niet geregeerd worden door wat geleerd móet worden, maar door wat geleerd wíl worden. Wat een krachtige woorden: “ik wil”. Bij de kinderen, én bij de leraren.’

Jacob Jan #8 lerarenvergaderingIk heb er niet zo heel veel meegemaakt, lerarenvergaderingen.
Maar die van vandaag was veruit de leukste.
Terugkijken op de afgelopen periode, en plannen maken voor de volgende.
Wat is leuker dan een vergadering waarbij iedereen begint met: “Ik wil graag…” ?

Want niet alleen kinderen willen iets. Leraren hebben ook van alles te bieden. In eerste instantie omdat ze de kinderen goed kennen, en voorbereid willen zijn op de leervragen van de kinderen.

Maar ook omdat leraren hun eigen interesses hebben. Daaruit kan een aanbod worden samengesteld. Met altijd die kans dat er geen gebruik van gemaakt gaat worden. Want de leerwens van de kinderen blijft centraal staan.

Eén van de wensen is voor de ouders, want ook die horen er bij.

En hoe mooi is het, dat er aan mij, als vrijwilliger, gevraagd wordt wat ik wil bieden? Dat er meegedacht wordt over mijn slechthorendheid? Ik voel me heel erg gezien. Hoe fijn is dat, om in je team gezien te worden?

Wat een verademing dat de plannen niet geregeerd worden door wat geleerd moet worden, maar door wat geleerd wil worden.

Wat een krachtige woorden: ik wil. Bij de kinderen, én bij de leraren.

Jacob Jan Voerman

Jacob Jan Voerman vertelt verhalen en maakt theater, met als centrale thema: ‘Kun je jezelf zijn en wat is daar voor nodig?’ Daarnaast onderzoekt hij hoe hij, ondanks zijn slechte gehoor (Jacob Jan draagt een cochleair implantaat), kan bijdragen aan het onderwijs op de democratische basisschool De Vallei. Die zoektocht, vervat in de Valleiserie op hetkind, publiceert hij ook op zijn eigen blog. Jacob Jan is vader van vier kinderen.

Eerdere afleveringen in deze serie vind je via Jacob Jans profiel op hetkind (rechts) of via zijn blog.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie