profiel

Martin Dogger


Martin Dogger
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Column: ‘Natafelen met Jeroen’

20 januari 2015

Martin Dogger

Geplaatst in: Partnerschap,

Martin Dogger is werkzaam op OBS De Schatkamer in Zwolle. Hij schrijft regelmatig en met trefzekere pen, over zijn eigen onderwijspraktijk, waarin voor de kinderen een hoofdrol is weggelegd. Deze keer is het Jeroen, die met zijn meester wil natafelen.

Jeroen zit in groep 6. Blond haar tot zijn wenkbrauwen. Petje op zijn hoofd. Open, sprekende ogen. Twinkeling van nieuwsgierigheid en een tikkie ondeugend.
Hij is sinds dit jaar bij ons op school. Op zijn vorige school voelde hij niet de volledige aandacht van zijn leraren. Na een periode van de kat uit de boom kijken, is Jeroen nu zelfverzekerder. Hij heeft een aantal goede vrienden in de klas.

Met een van zijn vrienden, Simon, is hij druk aan het werk. De jongens zijn erg betrokken en hebben de grootste lol. Er klinkt van tijd tot tijd een luide lach van hun tafel. Ik ga een kijkje nemen, en vol trots laten ze me een kleurrijke landkaart zien. Overgenomen uit de atlas. ‘Nu gaan we hem inkleuren, meester’.

Ze blijven op dezelfde manier aan het werk. Simon komt na een paar minuten bij me, met Jeroen in zijn kielzog. ‘Meester, Jeroen tekent met zijn Stabilo pen op mijn hand’. Jeroen biedt zijn excuses aan, en gezamenlijk gaan ze weer aan het werk.

Simon komt iets later opnieuw bij me. ‘Zeg maar tegen Jeroen, dat hij hier mee moet stoppen’. Opnieuw gaan ze aan het werk met hun landkaart.

Maar als Simon binnen twee minuten weer bij me staat, met opnieuw pennenstrepen op zijn hand, reageer ik gedecideerd.

‘Jeroen, ik wil dat je gewoon, normaal werkt. Je zit in groep 6. Dit is niet nodig. Duidelijk?’

‘Ja meester’ klinkt het schuchter van achter het blonde haar.

‘Mooi. Succes nog even met de landkaart’.

Als de leerlingen zich klaar maken om te gaan eten, kijk ik even toe. Jeroen komt naast me staan. ‘Mag ik bij je komen zitten, zo met eten?’

Ik reageer een tikkie verbaasd. ‘Natuurlijk, dat is goed. Maar wil je dat wel, nadat ik net een beetje boos ben geworden op je?’

‘Ja hoor, had ik ook wel even nodig meester’.

Insgelijks, Jeroen

Martin Dogger is leraar op OBS De Schatkamer in Zwolle en volgde al in 2010 een traject Pedagogische tact.

Ellen EmondsWéér een open traject Pedagogische tact/leiderschap

Start op 6 maart (inschrijven vóór 15 februari)

Meer dan 1000 leraren (PO, VO, MBO en HBO) maken dit lopende schooljaar kennis met Pedagogische tact of Pedagogisch leiderschap via trajecten die vanuit het NIVOZ zijn ontwikkeld en worden doorontwikkeld. Die kennismaking leidt in veel gevallen tot een onderwijspraktijk, waarin jij als leraar sensitiever en aandachtiger in je groep staat, waarin de pedagogische relatie van jou en je leerling het uitgangspunt van iedere les wordt, en waarin de leerling jou niet alleen zal zien als kundige professional, maar ook als mens.

Naast trajecten bij scholen en andere onderwijsorganisaties zal er op vrijdag 6 maart weer een nieuw open traject starten in Driebergen, met Ellen Emonds (leraar PO van het jaar 2013) en Roland Schut als begeleiders. Het is een voor leraren gesubsidieerd traject en kost 1000 euro. De vijf data van alle bijeenkomsten zijn: 6 maart, 3 april, 15 mei, 12 juni en 10 juli 2015. Voor schoolleiders zijn de kosten 3500 euro.

Informatie bij s.mark@nivoz.nl of 0343-556750.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie