profiel

Jacob-Jan Voerman


Jacob-Jan Voerman
Bekijk mijn profiel

twitter

‘Papa, weet je dat je boosheid ook kunt opsparen zodat je die later en op een andere plek weer kwijt kunt raken?’ hetkind.org/2018/01/21/pap…

Ongeveer 25 minuten geleden op hetkind's Twitter via Twitter Web Client

facebook
Jacob Jan leert #11: ‘Het is niet alleen de creativiteit die we kinderen afleren’

5 februari 2015

Jacob-Jan Voerman

Jacob Jan Voerman koos op latere leeftijd voor het onderwijs, maar liep vast. Toen hij vervolgens doof werd, leek het doek definitief te vallen. Nu, meer dan 10 jaar later, doet hij op de democratische school De Vallei nieuwe onderwijservaringen en inzichten op. Dit is deel 11 van Jacob Jans Valleiserie, waarin hij de lezer laat ronddwalen in ‘de stad van Axen’: ‘Ik zie hoe op het centrale plein geven en ontvangen in balans zijn. Ik zie kinderen dingen doen, waar ik volwassen cursisten “sociale vaardigheid” de hemel voor zou in prijzen. Kinderen doen het gewoon, als wij ze de ruimte geven.’

Jacob Jan leert 11 axenroosDat we kinderen creativiteit afleren op school, daar zijn we intussen wel zo’n beetje achter.
Maar er is nog veel meer dat we ze afleren. Ik zie kinderen op De Vallei dingen doen, waar ik volwassen cursisten sociale vaardigheden de hemel voor zou in prijzen.

Het begint al op het fietsplein.
Dat plein lijkt rechtstreeks tot leven gebracht uit “de stad van Axen” van Cuvelier.
Dat boek gaat over interactie. Het plein staat bij Cuvelier model voor vrije interactie.
Op het plein wisselen mensen met groot gemak tussen de verschillende interactievormen. Op het plein laat ieder elkaar in vrijheid.
Wat die vrijheid betekent wordt duidelijker als je de steegjes van de stad kent.
In de steegjes wordt gemanipuleerd.
In de steegjes wordt gegeven, maar je bent niet vrij om de gift te weigeren, want dan ben je ondankbaar.
In de steegjes wordt gevraagd, en wee je gebeente als je weigert te geven.
In de steegjes wordt advies gegeven, verpakt in stevige kritiek.

Hoef je niet te lezen, hoor: ik heb het al samengevat.
Daarom is dat plein zo mooi.
Ik zie het voor mijn ogen gebeuren. Die vrijheid.
Twee kinderen, beiden op een two-wheel board. De een laat zien wat ze kan, de ander volgt. En de rollen worden soepel verwisseld. Geven en ontvangen in balans.
Met oogcontact vragen kinderen of ze mee mogen doen met een spel. Ze worden zwijgend verwelkomd en meegenomen. Spelregels worden ter plekke verzonnen, en over en weer geaccepteerd. Als kinderen het spel verlaten wordt ook dat als vanzelfsprekendheid geaccepteerd.
En ja, er is ook ruzie. Maar dat is dan ook meteen duidelijk.

Kinderen doen dit gewoon. Overal. We moeten het wel zien. We moeten het wel de ruimte geven. We kunnen er zelfs van leren. Lees verder…

Jacob Jan Voerman

Jacob Jan Voerman vertelt verhalen en maakt theater, met als centrale thema: ‘Kun je jezelf zijn en wat is daar voor nodig?’ Daarnaast onderzoekt hij hoe hij, ondanks zijn slechte gehoor (Jacob Jan draagt een cochleair implantaat), kan bijdragen aan het onderwijs op de democratische basisschool De Vallei. Die zoektocht, vervat in de Valleiserie op hetkind, publiceert hij ook op zijn eigen blog. Jacob Jan is vader van vier kinderen.

Eerdere afleveringen in deze serie vind je via Jacob Jans profiel op hetkind (rechts) of via zijn blog.

Meer informatie over het werk van de Vlaamse psycholoog Ferdinand Cuvelier en zijn boek De stad van Axen (1976), vind je hier.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie