profiel

Anita Matheij


Anita Matheij
Bekijk mijn profiel

twitter

NIVOZ-masterclass met Daan Roovers: ‘Mensen maken. Nieuw licht op opvoeden… tot volwassenheid’ hetkind.org/?p=62963

Ongeveer 43 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Ken je dat gevoel, dat mensen je anders zien dan hoe je werkelijk bent?’

5 februari 2015

Anita Matheij

Hoe kan het dat iemand die anderen helpt, zelf hulp nodig heeft? Het antwoord is simpel: omdat je mens bent.’ Een zelfverzekerd loopje, een mooie carrière. Als de buitenkant ‘klopt’, denken we al snel dat het van binnen kalm water is. Kindertherapeute Anita Matheij weet dat de werkelijkheid vaak heel anders is. ‘Het zijn juist die hulpverleners, die geloofwaardig zijn, omdat zij niet bang zijn hun kwetsbaarheid te laten zien. Zij zijn de voorlopers van onze tijd, die de weg vrijmaken waar straks anderen over mogen lopen.’ 

photo-1418226970361-9f1f7227d638Ken je dat gevoel, dat mensen je anders zien dan hoe je werkelijk bent? Dat ze niet echt JOU zien, maar vasthouden aan een plaatje dat ze van je hebben gemaakt? Veel mensen kijken niet verder dan hun neus lang is. Zij staren zich blind op de buitenkant. En als die buitenkant er mooi en succesvol uitziet, denken ze dat dit automatisch leidt tot een gelukkig leven. Door alles wat ik heb gemanifesteerd en de zelfverzekerde manier waarop ik naar buiten treed, denken mensen dat alles mij moeiteloos afgaat. Zij denken dat alles wat ik aanpak vanzelf een succes wordt. Maar ze moesten eens weten hoeveel moeite het mij kost!

Ik vind het ingewikkeld om mijn weg te vinden door het leven en keuzes te maken die passen bij mijn zielenpad. Ik worstel met dilemma’s en heb nog vaak de neiging de antwoorden buiten mezelf te zoeken. Ik vind het moeilijk om mijn eigen waarheid te spreken en voel mij vaak onbegrepen. En ik vind het een uitdaging om gevoelig te zijn in een veranderende wereld. Soms wordt het me allemaal teveel en dan trek ik aan de bel. Meestal reageren mensen dan verbaasd. Hoe kan iemand die anderen helpt, zelf hulp nodig hebben?

Het antwoord is simpel: ik ben een mens. En ik kom dezelfde obstakels tegen als ieder ander mens. Hoe verder ik kom op mijn levenspad, hoe groter de uitdagingen lijken te worden. Omdat ik steeds dichter bij de vervulling van mijn levensdoel kom en er dus meer op het spel staat. Daardoor kan het er heftig aan toe gaan. Zó heftig, dat ik soms het gevoel kan hebben dat het mij overspoelt. Gelukkig heb ik mensen om mij heen die dat begrijpen en aanvoelen waar ik behoefte aan heb. Vaak is dat een luisterend oor, maar soms is er meer nodig. Want ook al ben ik vaak degene die anderen helpt, ook ik heb soms hulp nodig en ben niet bang om die vragen. Hoe kan ik aan anderen vragen om in het diepe te springen, als ik zelf niet bereid ben die weg te gaan?

LEES VERDER.

Anita Matheij is kindertherapeute, blogt op haar website en heeft het boek Ken je kind geschreven.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie