profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Mijn (autistische) zoon op de universiteit? Alleen? Op kamers? Hoe dan? hetkind.org/?p=53927

Ongeveer 9 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
SPIJT! is verplicht kijkvoer voor iedere leraar: ‘Oplossing voor pesten moet uit de groep komen’

11 februari 2015

robvanderpoel

De film Spijt! – is verplicht kijkvoer voor iedere leraar, vindt René Veenstra, hoogleraar sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Spijt! gaat over Jochem, die elke dag opnieuw het doelwit is van pestkoppen in zijn klas. ‘De film geeft een realistisch beeld van het groepsproces bij pesten en kan uitstekend worden gebruikt als lesmateriaal in de klas.’ Kijk en lees verder.

De boodschap zit ook nadrukkelijk in de film’, zegt Veenstra. ‘Je ziet het pesten uit de hand lopen. Het gaat zelfs zover dat de gepeste Jochem zelfmoord pleegt. Het is dan volkomen duidelijk dat andere leerlingen als groep gefaald heeft’, zegt Veenstra. ‘Allemaal zagen ze dat Sanne en haar twee kompanen dingen deden die niet oké waren. Toch moedigden ze aan, lachten mee of keken ze de andere kant op. Meestal had niemand het lef om er tegen op te treden. Iets waar ze achteraf allemaal spijt van hebben. En dat is precies wat die film interessant maakt’, aldus Veenstra. ‘Zeker om hem te bekijken met de hele klas.’

Het klassikaal bekijken van Spijt! biedt volop gespreksstof. Veenstra: ‘In de bioscoop merkte ik dat jongeren na afloop meteen over de film gingen praten. In eerste instantie over dat de film zo zielig was, maar vervolgens ging het gesprek over hun eigen klas. Ze legden direct de koppeling met de situatie op hun school.’ Zo biedt de film een perfecte aanleiding om het onderwerp in de klas te behandelen.

Lees verder en bekijk de trailer.

De film, maar ook het gelijknamige boek van Carry Slee, zijn zo opgezet dat de centrale boodschap al snel duidelijk wordt. Veenstra: ‘De oplossing voor het pesten moet vanuit de groep komen. Want hoewel we niet allemaal verantwoordelijk zijn voor het feit dat er wordt gepest, zijn we er wel allemaal verantwoordelijk voor dat het stopt.

Meer over de film op de website

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie