profiel

Gert Jan Kleinpaste


Gert Jan Kleinpaste
Bekijk mijn profiel

twitter

@ypakk @WALHALLAb_NL Zekers, @ypakk. Onze man in Zutphen komt er regelmatig over de vloer. Zie: hetkind.org/2017/10/26/mak…

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
NUtrecht: ‘Jongeren die niet in de pas lopen en een bevlogen begeleider, een prachtige wisselwerking’

12 februari 2015

Gert Jan Kleinpaste

Gertjan Kleinpaste was onlangs bij het project NUtrecht. Daar liep hij warm voor. In het bijzonder voor Ad de Jong. Deze man – ex-docent op een ROC – kiest ervoor te werken met jongeren die niet passen in het keurslijf dat het onderwijs hen oplegt. Ad voedt de passie en de motivatie van jongeren die in de harde buitenwereld anders al te snel zouden zijn weggezet als “losers”, “drop-outs” of een typisch geval van twaalf ambachten, dertien ongelukken. Zijn passie ligt bij jongeren die niet in de pas lopen. Hij gelooft in “die gasten”. Die wisselwerking is prachtig om te zien.

NUtrecht_logoStel je een kale grote hal voor. Een remise waar ooit bussen stonden. Zo’n ruimte stapte ik vorige week binnen om Ad de Jong te bezoeken. De initiatiefnemer van NUtrecht.

Ad de Jong is een bijzondere man. Type ruwe bolster, blanke pit. Hij steekt zijn tijd in het begeleiden en opvangen van jongeren die binnen de reguliere setting van het onderwijs buiten de boot vallen. Hij kiest ervoor te werken met jongeren die niet passen in het keurslijf dat ROC’s hen opleggen. Hij gelooft in “die gasten”.

Vanuit mijn enthousiasme voor ‘gepersonaliseerd leren’ ben ik regelmatig op zoek naar mooie initiatieven waar jongeren ruimte krijgen zichzelf te kunnen en te mogen zijn en waar zij vanuit hun eigen belevingswereld aan hun ontwikkeling werken. Via LinkedIn kwam Ad de Jong op de lijn. Hij had de website van “hetkind.org” bezocht en een aantal van mijn blogs gelezen. Hij wilde kennismaken.

Ik ben naar Utrecht gegaan, waar pal naast station Zuilen een oude fabriekshal staat. Een locatie die misschien nog het meest lijkt op een ruwe onooglijke steen die, wanneer je hem splijt, van binnen een werkelijk prachtige amethist blijkt te zijn. In deze grote hal zit een pop-up restaurant, een podium waar muziek en theater ruimte krijgt en voldoende ruimte om ideeën te ontwikkelen. Op één verdieping in het pand werken start-ups: startende ondernemers die hun hart volgen en hun droom trachten te realiseren.

Ik praat met Ad. Beter gezegd: Ad praat, ik luister. Hij vertelt hoe hij als docent en manager op een ROC eigenlijk op dezelfde manier vastliep als veel van de jongeren waarmee hij werkte. Zijn passie ligt bij jongeren die niet in de pas lopen. Die zich niet soepel weten aan te passen aan de regels en de normen die het onderwijs hen oplegt. Met die gasten werkt Ad in dit gebouw.

Dat start door hen ruimte te geven. Hen te laten zijn wie ze zijn en door interesse te tonen in wat hen beweegt en waar zij enthousiast over zijn. Of dat nu rappen is, theater maken, sleutelen aan een brommer of een oude auto. Het maakt niet uit. In het concept van Ad sluit je aan bij wat een jongere op dat moment wil en bied je ruimte die talenten of vaardigheden te ontwikkelen. Relatie, autonomie en competentie. De begeleider richt zich naar de behoeften van de jongere. Vanuit die behoefte bouwt Ad stapje voor stapje aan een leerproces waarbij die jongeren ook andere vaardigheden, zaken waaraan ze zelf nog niet gedacht hadden of waarvan zij misschien dachten dat het te moeilijk voor hen zou zijn, ontwikkelen. In die begeleiding stuurt Ad onder andere met de vraag: ‘Waarmee ga jij jouw geld verdienen om te kunnen doen wat jij wilt doen?’ Hij laat jongeren nut en noodzaak ervaren die dingen te leren en te ontwikkelen die hen in staat stellen zelfstandig in de maatschappij te staan.

Ad de Jong houdt van die gasten. Dat voelen die jongeren. De bevlogenheid van Ad voedt de passie en de motivatie van jongeren die in de harde buitenwereld anders al te snel zouden zijn weggezet als “losers”, “drop-outs” of een typisch geval van twaalf ambachten, dertien ongelukken. Die wisselwerking is prachtig om te zien.

Gertjan Kleinpaste is voormalig schoolleider en onderwijsbetrokkene. Hij werkt vanuit RedShoe Keynotes/AndereBlik.com en is oprichter van de ‘metaforenfabriek’.

 

NUtrecht3500 vierkante meter leven, leren en werken onder één inspirerend dak

NUtrecht is een ruwe en vruchtbare plek waar leven, leren en werken op een unieke manier bij elkaar komen. Startende ondernemers, jong of oud, zijn welkom om zich te vestigen in NUtrecht, er van elkaar te leren en elkaar te helpen hun eigen zaak op te starten en door te ontwikkelen. In NUtrecht kun je een hoop soorten evenementen organiseren, mits deze een cultureel, creatief, maatschappelijk of educatief karakter hebben. Er zijn in NUtrecht verschillende ruimtes die je kunt gebruiken voor evenementen: de Entreehal, de Lobby, de Blackbox, de Pilothal en het restaurant MAAL TIEN.

NUtrecht is altijd op zoek naar vrijwilligers om events te begeleiden en allerlei klussen te klaren. Meld je aan via info@nutrecht.nl.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie