profiel

Anita Matheij


Anita Matheij
Bekijk mijn profiel

twitter

Reflecteren op intensieve theateravond Kings of War: een nobel streven, maar soms een brug te ver hetkind.org/?p=62590

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Een gillende kleuter, maar ook een nieuwe baby op komst. Wat nu?

19 februari 2015

Anita Matheij

Geplaatst in: Opvoeding,

Tim, vier jaar, is niet meer zichzelf. Hij heeft last van driftbuien en gilt, krijst en bijt. Zomaar ineens. In de Kinderpraktijk in Soest blijkt dat zijn moeder hem in zijn eerste levensjaar minder aandacht kon geven dan ze wilde. Kindertherapeute Anita Matheij en Tims moeder gaan op zoek naar een manier om hem weer te laten voelen dat hij speciaal is. ‘Vraag je eens af: gaan jouw ogen stralen als je kind de kamer binnenkomt?’

children-e1423089842801Tim is bijna vier jaar. Zijn moeder krijgt binnenkort een nieuwe baby. Daarmee wordt hij de oudste in een gezin van drie. De laatste tijd heeft Tim last van driftbuien. Vanuit het niets kan hij opeens in woede ontsteken. Gillen, krijsen, bijten; hij trekt alles uit de kast. Vooral zijn vader moet het ontgelden. Als hij ’s ochtends wil helpen met aankleden of ontbijten, is Leiden in last. Mama moet het doen!

Met een derde kindje op komst is het vooruitzicht van een gillende kleuter geen pretje. Daarom kloppen zijn ouders aan bij De Kinderpraktijk in Soest. Zij willen graag weten waar deze driftbuien vandaan komen. Omdat Tim te jong is om rechtstreeks behandeld te worden, fungeert zijn moeder als tussenpersoon. Zij zal tijdens de sessie de antwoorden van haar zoontje doorgeven.

Algauw wordt duidelijk dat Tim zich niet meer speciaal voelt. Hij is bang dat hij over het hoofd gezien wordt. De neiging bestaat om de oorzaak te zoeken in het drukke gezin en de komst van een nieuwe baby. Toch is dit niet het geval. De verklaring moet gezocht worden in het eerste jaar van zijn leven.

Tot 1 jaar vormt het kind een symbiotische verbinding met zijn moeder. Doordat de moeder van Tim in deze periode werd opgeslokt door verdrietige familiezaken, kon Tim de verbinding met zijn moeder niet zo goed voelen. Daar kan zij weinig aan doen en daarom heeft het geen zin zich daar schuldig over te voelen.

Wat gebeurd is, kunnen wij niet veranderen. Wat we wel kunnen doen, is zorgen dat deze ervaring geen schaduw werpt over Tim’s (toekomstige) leven. Daarom ruimen we alle emoties, gedachten en patronen op die verbonden zijn met deze eerste levensfase.

Om Tim ook in het dagelijks leven te ondersteunen, gaan we op zoek naar een manier om hem te laten voelen dat hij speciaal is. Een manier die te combineren is met een druk gezin, waar net een baby is geboren. Deze ‘techniek’ is eenvoudig en effectief: met liefdevolle ogen naar je kind kijken. Dat kan altijd en overal, zelfs als je een baby aan de borst hebt. Vraag je eens af: gaan jouw ogen stralen als je kind de kamer binnenkomt?

LEES VERDER.

Anita Matheij is kindertherapeute, blogt op haar website en heeft het boek Ken je kindgeschreven.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie