profiel

Anita Matheij


Anita Matheij
Bekijk mijn profiel

twitter

‘Papa, weet je dat je boosheid ook kunt opsparen zodat je die later en op een andere plek weer kwijt kunt raken?’ hetkind.org/2018/01/21/pap…

Ongeveer 11 minuten geleden op hetkind's Twitter via Twitter Web Client

facebook
Het overlevingsmechanisme van Valerie (10) is zorgen voor anderen. Lief, maar wat houdt ze over voor zichzelf?

24 februari 2015

Anita Matheij

Geplaatst in: Partnerschap, Opvoeding,

Valerie (10) is een gevoelig meisje. Zij beleeft de dingen intens en raakt van slag als er ruzie is. Toen zij vijf jaar was, zijn de ouders van Valerie gescheiden. Daar is zij nog steeds verdrietig over. Anita Matheij hielp Valerie, door haar haar ‘dwarsligger’ te leren herkennen en deze een nieuwe taak te geven. ‘Wat dit deel mag gaan doen, is Valerie helpen zich minder zorgen te maken.’ 

zorgen-voor-je-hart1Kinderen die een scheiding hebben meegemaakt, hopen vaak dat hun ouders weer bij elkaar komen. Valerie is daar realistisch over. Zij begrijpt dat het leven verder gaat en gunt haar ouders een nieuwe start. Maar het verdriet is er niet minder om. Het kan haar zomaar overvallen. Iemand hoeft maar “scheiding” te zeggen, of zij is in tranen. Helemaal weg hoeft het verdriet niet van haar. Soms kan het goed zijn om even flink te huilen. Zij wil haar gevoelens ook niet wegstoppen, want dan blijf je er toch mee rondlopen.

Ik complimenteer Valerie met haar wijsheid en leg uit wat we in De Kinderpraktijk gaan doen. In een aantal sessies zullen we opsporen wat er in de weg zit, waardoor het verdriet nog steeds zo heftig is. Daarna gaan we deze ballast opruimen en vervangen door iets wat haar kan helpen om hier beter mee om te gaan. In dit proces, dat je kunt vergelijken met spoorzoeken, stuiten we op een dwarsligger. Een dwarsligger is een deel van jou, dat wakker wordt als je je onveilig of machteloos voelt. Wanneer er iets ingrijpends gebeurt waar je je geen raad mee weet, springt dit deel er als een bewaker voor; het zorgt ervoor dat je overeind blijft in een moeilijke situatie.

Zorgen voor anderen

Het overlevingsmechanisme van Valerie is zorgen voor anderen. Zij wil graag dat iedereen het goed heeft en doet daar heel erg haar best voor. In plaats van zichzelf gelukkig te maken, is Valerie bezig andere mensen gelukkig te maken. Dat is heel lief, maar als je al jouw energie aan anderen geeft, hou je niks meer over voor jezelf. Dan kun je geen zelfvertrouwen opbouwen en trots zijn op wat je allemaal kunt. En dan kun je ook niet genieten van de fijne dingen die in jouw leven zijn.

Daarom gaan we met de dwarsligger in gesprek. We vragen hem of hij andere taken wil vervullen voor Valerie. Dat wil hij wel. Wat dit deel mag gaan doen, is Valerie helpen zich minder zorgen te maken. Hij mag haar helpen om goed voor zichzelf te zorgen en te genieten van de goede dingen in haar leven. Bij een nieuwe taak hoort ook een nieuwe naam. Valerie wil dit deel “pandabeer” noemen. Met pandabeer aan haar zijde wordt het leven leuker en makkelijker.

Een hart van goud

Wanneer Valerie na een aantal weken terugkomt in De Kinderpraktijk vertelt zij hoe het haar vergaan is. ‘Ik kan makkelijker dingen van me afzetten en neem ook minder over van anderen. Op school gebeurt er altijd van alles. Nu kan ik het een beetje wegzetten, dat het niet bij mij binnen komt.’

LEES VERDER.

Anita Matheij is kindertherapeute, blogt op haar website en heeft het boek Ken je kind geschreven.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie