profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Het stapelprobleem: als prikkels te veel worden en de vierjarige Pim niet kan slapen… hetkind.org/2015/04/25/het…

Ongeveer 12 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Denken in relaties en interacties staat centraal in ‘Ecology of Mind’

30 maart 2015

robvanderpoel

De film ‘An ecology of mind’  schetst een beeld van het leven van Gregory Bateson en zijn gedachtegoed. Bateson was antropoloog, filosoof, systeemdenker en ecoloog. Zijn ecologisch perspectief waarin het denken in relaties en interacties centraal staat, versterkt het denken over een duurzame toekomst. Een waardevolle inspiratie op weg naar een duurzame leef- en leercontext.

Nora Bateson maakte dit portret van haar vader Gregory Bateson. Een van de belangrijke thema’s die de film aansnijdt is het probleem van de ‘global double bind’. Volgens Bateson gaat onze samenleving naar de knoppen als we zo lineair en materialistisch blijven denken. Aan de ene kant willen we de natuur om ons heen behouden, maar aan de andere kant tasten we diezelfde natuur steeds verder aan, omdat we onze levensstandaard op peil willen houden.

Nora Bateson haalt in haar film Einstein aan:

No problem can be solved from the same level of consciousness that created it.” We must give up making arbitrary distinctions between human beings and the rest of nature and start thinking instead in terms of the interconnections among all living beings. We hebben niet alleen te maken met een ‘ecological double bind’, maar ook met een maatschappelijke.

Dit is de trailer:

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie