profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

YouTube, gipsmaskers, games en make-up hetkind.org/?p=59486

Ongeveer 7 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Nieuw magazine van hetkind: ‘Ik wens je de wereld – Mens, maatschappij en onderwijs’

28 april 2015

robvanderpoel

cover juiste magazine #2Kijk eens naar het kind op de cover* van het tweede magazine van hetkind – deze kersverse nieuweling: lichamelijk al helemaal op de wereld, de alomvattende afhankelijkheid van moeder verbroken toen de navelstreng werd doorgeknipt. Maar, zoals bij een vliegreis je lichaam al op de plek van bestemming geland kan zijn, terwijl je geest er nog even over doet om volledig te arriveren, zo is dit jonge mensje ook nog niet helemaal ‘in de wereld’. Zijn verzorgers hebben hem ingebakerd. Zo voelt het lichaam toch nog iets van de veilige omhulling van moeders buik. Vanaf nu, langzaam, stapje voor stapje, in de loop van jaren, mag dit kind in de wereld komen. En mag de wereld bij het kind komen. Dat is wat de liefdevolle zorg van ouders, verzorgers, leraren en begeleiders ten diepste inhoudt.

—> * Foto cover maakt deel uit van de serie “Birth Day – hoe de wereld zijn kinderen verwelkomt” van Lieve Blancquaert, die vanaf 8 mei in Zutphen te zien zal zijn en vanaf 23 mei in een VPRO-documentaireserie.

‘Ik wens je de wereld – mens, maatschappij en onderwijs’ is de titel van dit tweede nummer van hetkind-magazine, dat vanaf 1 mei  is te verkrijgen. Gratis op onderwijsavonden in Driebergen en bij trajecten en lezingen van het NIVOZ. In veelvoud (per 5) via een bestelling en een relatief kleine onkostenvergoeding via de website van Educatheek en deze link.

Voor de invulling zijn we te rade gegaan bij het idee van ‘wereldgericht onderwijs’, zoals onderwijsdenker Gert Biesta het gebruikt. Hij zei er in mei 2014 dit over:

‘Niet voor niets betekende het Oudgriekse ‘skole’ vrije tijd: de tijd die nog niet functioneel gemaakt is. Vandaag de dag is dat juist wel zo. Maar we moeten inzien dat school geen functie van de maatschappij is. Nee, het is die vreemde plek waarin we de dialoog met de wereld aankunnen, een oefenplaats voor volwassenheid. Een plek om de maatschappij en haar eisen nog even buiten te sluiten en tegelijk open te staan voor de wereld. Dat onderscheid, tussen maatschappij en wereld, vraagt om onze onderwijspedagogische wijsheid en wakkerheid.’

Daarmee onderstreept Biesta de bijzondere positie die de school als instituut heeft ten opzichte van de maatschappij. Datzelfde zie je ook weerspiegeld in de zeven principes van goede onderwijspraktijk van hetkind. Met name in het zesde principe:

Goede onderwijspraktijk is deel van de samenleving, maar kenmerkt zich tegelijk door een zekere afstand en reflectie.

In dit magazine trekken we de wereld in.   We laten je voorbeelden zien van hoe de school – of onderwijs – tot een prachtige oefenplek kan worden. Het gaat over hoe we ongelijkheid en diversiteit in eigen land (Rotterdam-Zuid, Amsterdam-Oost) onder ogen moeten zien en hoe onderwijs de plek bij uitstek is waar deze verschillen omgezet kunnen worden in kansen. Over hoe we kinderen kennis kunnen laten nemen van een wereld, waarbij het gruwelijke en het prachtige, het persoonlijke en het mondiale, het kleine en het ongrijpbare dagelijks over elkaar heen buitelen. We spreken met leraren, docenten, schoolleiders die de verbinding proberen te maken, leerlingen en studenten hun plek, hun betekenis in de wereld te laten ontdekken.

En er is – naast het schitterende werk van Lieve Blanqueart – prachtige fotografie van Sabine Plamper, Rogier Alleblas, Matthieu Ricard en Bob Barten.

Voorbij lees-plezier en inspiratie, wensen we je wijsheid en wakkerheid.

Inhoudsopgave

inhoudsopgave


Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie