profiel

Marjan van der Wal


Marjan van der Wal
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Na de zomer: ‘Pedagogisch koekjes eten met het hele team. Benieuwd of ze weer net zo goed smaken”

2 juli 2015

Marjan van der Wal

Koekje erbij? Nou, je kan kiezen als je naar de lezingen in Driebergen – van NIVOZ/hetkind – gaat. In de hal van het gebouw staan glazen potten met koekjes. Daarnaast liggen puntzakken. Scheppen maar. Allerlei smaken. In diezelfde hal verzamelden wij ons als MT van de Guido de Brèsschool uit Baarn om naar diverse sprekers te luisteren. Vanuit verschillende invalshoeken werd het afgelopen schooljaar een pedagogische visie op het onderwijs gegeven. Net als de koekjes, in allerlei smaken.

Onderwisjavonden 3De lezingen waren van een pittig niveau; geen hapklare brokken. Maar altijd weer werd je inzet tot luisteren beloond. Je wordt tot nadenken gezet. De lezingen zijn een soort koekjes, waar je in de loop van het jaar op ‘herkauwt’. Zo overkwam het mij dat ik tijdens een oudergesprek, of CITO-analyse ineens de woorden van Luc Stevens proefde: ‘Geen prestatie zonder relatie’.  Inderdaad, dacht ik dan, natuurlijk hebben protocollen, toetssystemen etc. een belangrijke functie. Maar de beste prestaties komen voort uit een goede en professionele relatie met de leerling,

Leerzame avonden waren er over kwetsbaarheid van kinderen in deze tijd. Hoe moeten zij hun leven zin geven in het huidige tijdsbeeld? Gelachen werd er op de avond dat Peter Heerschop en Marcel  van Herpen een onderwijscabaret verzorgden. Het gebeurde ook dat de koekjes minder lekker waren en wij ze niet opaten en in de pauze naar huis gingen…

We besloten de laatste lezing met een fortune cookie. Aan de buitenkant een gewone man: spijkerbroek, giletje en lang haar in een staart; de Rotterdamse filosoof Henk  Oosterling. Maar wat een verrassende inhoud; een praktische en levensechte visie op het huidige onderwijs en de toekomst.

Ook pijnlijk, ik beet op mijn wang toen hij zei: ‘Cynisme is de dood voor het onderwijs; dat remt alles en iedereen af’.’
‘Au,’ dacht ik, ‘daarmee kan ik in de spiegel kijken. Daar maak ik me nog wel eens schuldig aan.’
Iets om op door te kauwen dus! Dat kan.

Volgend schooljaar gaan we vol enthousiasme naar de volgende serie.
Ben benieuwd of ze weer net zo goed smaken!

Marjan van der Wal is leerkracht in groep 8, bovenbouwcoördinator en ICO op de Guido de Brèsschool in Baarn.

Overzicht met data en sprekers in het schooljaar 2015-2016

Hetkind-themalogo-onderwijsavondDuizenden onderwijsbetrokkenen vonden al eerder hun weg naar Driebergen voor inspiratie, legitimatie en verbinding ten behoeve van (eigen) of schoolontwikkeling vanuit pedagogische oriëntaties. De avonden vinden plaats in het sfeervolle theater Maitland en de entreeprijs is – net als ieder jaar – 30 euro. Een passe-partoutkaart kost 155 euro.  Hieronder kunt u al uw kaarten bestellen. Wilt u met een schoollteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we u contact op te nemen met Jetty van der Grift en is er korting mogelijk. Haar email is info@nivoz.nl

Donderdag 10 september: Mark Mieras
Titel: Verkenning tussen wetenschap en onderwijs: Leren = vertrouwen
Wetenschapsjournalist en auteur, in het bijzonder op het gebied van hersenonderzoek.

Woensdag 7 oktober: Edith Hooge
Titel: Een goede onderwijsbestuurder is een gemeenschapsdenker
Hoogleraar ‘Boards and governance in education’. Goed bestuur in relatie tot onderwijskwaliteit en publieke waardencreatie, (horizontale) verantwoording, intern toezicht en maatschappelijk ondernemerschap zijn centrale thema’s in haar onderzoek en publicaties.

Donderdag 21 januari: Vincent Bijlo
Titel: ‘Een speciale blik op inclusief onderwijs.’
Cabaretier, schrijver en columnist die vanaf zijn geboorte blind is

Donderdag 10 maart: Paulien Meijer
Titel: Leren van docenten: het serieus nemen van onzekerheid.
Hoogleraar en directeur aan de Radboud Docenten Academie

Woensdag 13 april: Ido Weijers
Titel: Over veelplegers, over stoppen of volharden en de rol van onderwijs’
Ido Weijers bekleedt de bijzondere, interdisciplinaire leerstoel Jeugdbescherming, ingesteld vanwege de Raad voor de Kinderbescherming.

Woensdag 15 juni: Joop Berding en Wouter Pols
Titel: Wie denk jij wel dat je bent?! Over het gezag van leraren
Docenten en onderzoekers bij het Instituut voor Sociale Opleidingen en Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam

Bestel tickets en passe-partouts


 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie