profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

twitter

Projectwerk en ateliers: toneel, voeldozen met poep, en een paardje in de kring hetkind.org/?p=63556

Ongeveer 11 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
De Vreedzame School: ‘Openstaan voor verschillen tussen mensen en deze kunnen overbruggen’

8 augustus 2015

Annonay Andersson

Leo Pauw ontwierp in 1999 ‘De Vreedzame School’, een programma dat kinderen leert conflicten op te lossen. Inmiddels wordt het programma op veel scholen gebruikt en is het doel ervan breder geworden. In zijn bijdrage aan Pedagogiek in Praktijk legt Pauw uit hoe er gewerkt wordt aan een bijdrage tot het vormen van democratische burgers. ‘De kracht van kinderen benutten en versterken.’ Hieronder zijn bijdrage.

‘Lastige’ leerlingen: maak ze tot democratische burgers’

Leerlingen zijn te mondig, te assertief, snel ontvlambaar en hebben weinig respect voor gezag in de school’. Of het gedrag van kinderen problematischer is geworden, valt te bediscussiëren. Feit is dat veel scholen eind jaren 90 zich zorgen maakten over de omgang met ‘lastige’ leerlingen. leren wat de betekenis is om ‘democratisch burger’ te zijn, lijkt daarop een antwoord.’

Ruim tien jaar geleden is er gestart met de ontwikkeling van een programma voor basisscholen: De Vreedzame School. Het begon als een programma dat kinderen en leer- krachten leerde om conflicten op een vreedzame manier op te lossen, door kinderen daarin een actieve rol te geven. Maar het is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een compleet programma voor sociale competentie en democratisch burgerschap. In De Vreedzame School worden de klas en de school een leefgemeenschap, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen en een stem krijgen. Ze leren wat het betekent om een ‘democratisch burger’ te zijn: openstaan voor verschillen tussen mensen en deze kunnen overbruggen. Zo leren ze een bijdrage te leveren aan het algemeen belang, door actief verantwoordelijk te willen zijn voor elkaar en voor de gemeenschap. Kinderen ervaren dat het uitmaakt dat ze er zijn, dat ze ‘ertoe doen’. Het programma is een succes, in die zin dat er inmiddels ruim 500 basisscholen meedoen.

Lees het hele artikel hier: Artikel ‘Lastige’ leerlingen: Maak ze tot democratische burgers

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie