profiel

Mark Mieras


Mark Mieras
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Eerste onderwijsavond 10 september met Mark Mieras: ‘Leren = vertrouwen’

14 augustus 2015

Mark Mieras

Hoe leren de hersenen? En hoe zal het onderwijs van de toekomst daarop inspelen? Wetenschapsjournalist Mark Mieras gaat op de eerste Onderwijsavond op 10 september in Driebergen samen met ons op zoek naar het antwoord in een uitdagende verkenningstocht. Over toetsen, de rol van plezier, interactie, creativiteit en vertrouwen. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar, hier te bestellen. Hier geeft hij alvast een voorproefje van zijn werk, in schrift en in beeld: ‘Als je niet speelt, komt het niet goed met jou’.

download (24)Mark Mieras schrijft onder andere voor de Volkskrant. Zijn boeken ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’ werden bestsellers. Als spreker maakte hij naam door zijn heldere, speelse en enthousiaste stijl die je aandacht vasthoudt tot de laatste minuut. Mieras pleit voor een andere kijk op onderwijs, waarbij leerling en docent weer centraal staan. Mieras studeerde cum laude af in de theoretische natuurkunde, hij is lid van de raad voor advies van de Vereniging Cultuurprofielscholen.

Theater Maitland in Driebergen (op landgoed De Horst) is de inspirerende plek waar we samenkomen. Wees wel op tijd met tickets bestellen. Het gebeurt steeds vaker dat de zaal met 300 mensen vol is. Een losse entreekaart kost 30 euro. U kunt zich HIER aanmelden. Een passe-partout (voor alle zes avonden)  kost 155 euro. Wilt u met een schoollteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we u contact op te nemen met Jetty van der Grift en is er korting mogelijk. Haar email is info@nivoz.nl

 

‘Als je niet speelt, komt het niet goed met jou’

Bron: Mensenkinderen

‘Leren is geen uitvinding van de school’, aldus Mieras. ‘Voordat het instituut bestond, ontwikkelden mensen zich al. De hersenen hebben hun eigen leersysteem. Kinderen leren ook vanzelf wel. Gelukkig maar! Toch doet de school er wel degelijk toe’, zegt Mark. Hij heeft zich na zijn studie theoretische natuurkunde toegelegd op hersen- onderzoek en schrijft hier al tien jaar over. Hersenonderzoek geeft ons meer inzicht hoe en wanneer kinderen leren en wat daarvoor belangrijk is.

Hoe kinderen leren

Als je naar gezonde kinderen kijkt, zie je dat ze niets liever willen dan uniek zijn, bijzonder zijn. Kinderen hebben een enorme dorst om dingen te leren; zomaar dingen leren, maar liefst dingen, waarin ze bijzonder zijn. Uit psychologisch onderzoek weten we dat een rijke identiteit bijdraagt aan je geluk. Identiteit zorgt ervoor dat je een verhaal te vertellen hebt, dat je bijzonder bent en dat je anders bent dan andere mensen. Iets diep in ons heeft de drang om bijzondere hersenen te ontwikkelen. ‘Als je de ogen van kinderen of volwassenen ziet glinsteren, dan weet je dat de hersenen in de leer- stand staan, het interne leersysteem is actief. Die breintoestand is gekoppeld aan het plezier dat we aan de buitenkant aan iemand ervaren,’ vertelt Mark.

Eenmaal in de ontwikkeltoestand komen er in de hersenen stoffen vrij die de structuur van de hersenen veranderen. Dat is leren. Hersenen zijn een leven lang bezig om de juiste structuur te vinden om optimaal te kunnen functioneren. De omstandigheden veranderen voortdurend en daarom zijn hersenen ook levenslang bezig, waarbij de ontwikkeling in de eerste twintig jaar erg hard gaat.

Lees hier meer in het artikel: Als je niet speelt komt het niet goed met jou

 

Er gaat niets boven hutten bouwen

Een speelse cultuur is geen luxe maar een voorwaarde om te overleven. Zeker in een tijd van snelle verandering, oplopende concurrentie en stress is creativiteit geboden. 

Bron: Trouw, 24 december 2011

Het gaat bergafwaarts met onze creativiteit. Amerikaanse onderzoekers publiceerden vorige maand een analyse van de creativiteitsmetingen bij 300.000 Amerikaanse leerlingen. Gemeten werden eigenschappen als reflectievermogen, originaliteit en out-of -the-box-denken. De keurig genormeerde testresultaten daalden tussen 1990 en 2008 gestaag met zo’n tien procent terwijl intussen het gemiddeld IQ met vier procent steeg.

Amerikaanse kinderen worden dus nog wel slimmer maar minder vindingrijk, origineel en flexibel. Hoe kan dat? De onderzoekers wijten hun cijfers mede aan de snel veranderende speelcultuur. Net als in Nederland maken cultuur en spel binnen het Amerikaanse basisonderwijs plaats voor meer rekenen en taal.

Buiten school is het al niet beter gesteld met het spel. Onderzoekers van de University of Maryland registreerden tussen 1997 en 2003 een dramatische halvering van de buitenspeeltijd! Vrije tijd die deels ingevuld wordt met meer televisie en meer ge- computer. Activiteiten die toch niet de rijkdom aan prikkels bieden van verstoppertje spelen, hutten bouwen, toneelspelen, boetseren en schilderen met een kwast.

Lees hier het hele artikel: Podium Trouw, 24 december 2011

 

Filmpje: Kunsteducatie – broodnodig voor het kinderbrein

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie