profiel

Marcel van Herpen


Marcel van Herpen
Bekijk mijn profiel

twitter

Professionaliteit van de leraar onder druk (maar héél veel gaat gewoon goed!) hetkind.org/?p=64531

Ongeveer 9 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Ruzie op het schoolplein: ‘Niels heeft aan mijn haren getrokken’

29 september 2015

Marcel van Herpen

‘Jij weet toch wel wat je gedaan hebt!’ ‘Ik weet niet wat jíj gedaan hebt.’ Het innemen van het perspectief van de ander maakt vaak dat je begrip voor de ander kunt opbrengen. Tijdens ruzies en conflicten is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van de ruzie is, om vervolgens in gesprek met elkaar te gaan. Dat dit niet altijd met veel woorden gepaard hoeft te gaan, leert Marcel van Herpen, o.a. initiatiefnemer van hetkind, van Niels en Robbie.

‘Robbie huilt,’ zegt Esmé tegen me. Ik loop achter haar aan. Ze wijst naar de ‘klim-tractor’. Robbie zit op de band te snikken. Als ik dichterbij kom en hem vragend aankijk, gaat hij harder huilen. ‘Niels heeft aan mijn haren getrokken,’ zegt hij voordat ik iets kan vragen. ‘Heb je al iets tegen Niels gezegd?’ informeer ik. Hij schudt ‘nee’ en loopt met me mee in de richting van Niels. Ik ga opzij staan. Robbie snikt zachtjes en kijkt Niels recht in de ogen.

‘Waarom huil jij?’ vraagt Niels.
‘Dat weet jij wel!’ antwoordt Robbie.
‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’
‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’
‘Jij weet toch wel wat je gedaan hebt!’
‘Ik weet niet wat jíj gedaan hebt.’
‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’
‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’
‘Da’s wel, jij trok aan mijn haren’.
‘Aan míjn haren? Trok ik aan míjn haren?’
‘Jij weet best wat ik bedoel.’
‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’
‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’ ‘Wel!’ ‘Niet!’
‘Jij draait alles om.’
‘Moet ik me omdraaien?’

Niels draait zich om.
Als hij over zijn schouder Robbie aankijkt, ziet hij Robbie lachen.
‘Kom,’ nodigt Niels uit.
Samen lopen ze lachend weg. Robbie snuit zijn neus.

En ik…
Ik stond erbij en keek ernaar.

Marcel van Herpen is sinds 2006 verbonden aan het NIVOZ, initiatiefnemer van platform hetkind, auteur en veelgevraagd spreker op onderwijsavonden en studiedagen.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie