inspiratie, legitimatie en verbinding
Deze website wordt inmiddels elke maand meer dan 150.000 keer bezocht! De verhalen komen van leraren, schoolleiders, bestuurders, ouders/opvoeders en onderwijsbetrokkenen zelf.
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

profiel

Mieke Haverkort


Mieke Haverkort
Bekijk mijn profiel

Stemming van hetkind
twitter

‘De beste leerschool blijkt maar weer dat je de dingen zelf moet ervaren’ hetkind.org/?p=57360

Vorige week op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Ik besefte dat ik mijn “docent zijn” altijd had gezien als een soort trucje of toneelstuk’

9 november 2015

Mieke Haverkort

‘Weerstand is dat stemmetje in je hoofd dat je constant wil wegtrekken van jezelf – je essentie. Het is de onzichtbare kracht die constant probeert te voorkomen dat jij je doelen bereikt. Het komt naar boven wanneer je wordt uitgedaagd om dingen te doen die buiten je comfort-zone liggen. Maar als je leert om de weerstand het hoofd te bieden, dan brengt het je mooie dingen.’ Mieke Haverkort, docente op het MBO Sint Lucas in Boxtel, beschrijft haar ontwikkeling in het jaar 2013. ‘Het was voor mij belangrijk om aan mijzelf te werken; om congruent te kunnen worden. Voelen, denken en handelen zijn meer op één lijn gekomen. Ik ben nu de docent die ik graag wil zijn – empathisch, ruimtegevend, creatief en innovatief.’

sintlucasDe hele eenvoudige vraag “Leraar, wie ben je?” waar ik aan het begin van het kalenderjaar mee aan de slag ging, bleek voor mij een hele krachtige vraag te zijn. Ik besefte dat ik mijn “docent zijn” altijd had gezien als een soort trucje of toneelstuk. Het was pijnlijk, maar ook verhelderend, om in te zien dat docent zijn niet is wat je doet, maar wie je bent. Je bent als docent je eigen instrument. Dit brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Het maakt je kwetsbaar, maar tegelijkertijd ook heel krachtig. Het maakt daarnaast ook dat je regelmatig inspanningen zult moeten verrichten om de zaag scherp te houden (Covey).

De bewustwording van je eigen biografie is een belangrijk onderdeel tijdens het traject. Hier horen 2 opdrachten bij: het schrijven van een biografie en een opdracht met je eigen kinderfoto. Tijdens het schrijven van mijn biografie, kwamen alle beelden van mijn vroegere schooljaren weer levendig voor mijn geest. Positieve en minder positieve ervaringen. Mijn jeugdjaren hebben zich afgespeeld in Noord-Holland. Nadien ben ik meerdere keren verhuisd en heb op uiteenlopende plaatsen in Nederland gewoond. In Noord-Holland was ik al ruim 20 jaar niet meer geweest. Het was een stuk van mijn leven dat ik graag achter mij wilde laten. “In een vorig leven woonde ik in Noord-Holland” zei ik wel eens tegen mensen als ze mij vroegen waar ik vandaan kwam.

Lees meer

Mieke Haverkort volgde het PT-traject van januari 2013 tot en met oktober 2013 en schreef over haar onderwijspraktijk op haar eigen blog. Ze is inmiddels medeoprichter van The Dutch Innovation School en coach/trainer bij KreatieKracht.