profiel

Geert Bors


Geert Bors
Bekijk mijn profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 4: De kinderen van juf Kiet hetkind.org/?p=59470

Ongeveer 30 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Parijs als urgentie: Hoe hetkind-themanummer ‘vertrouwen’ een nieuw voorwoord kreeg

3 december 2015

Geert Bors

Pal na de zomervakantie begon het denk- en schrijfwerk voor de derde editie van hetkind-magazine. Het thema: vertrouwen. We verkenden het in alle hoeken van onderwijs en opvoeding. Van het speciaal onderwijs tot universitair onderzoek. Van een Gelders opvanghuis tot in inner city Amsterdam. We bevroegen iedereen, van de Onderwijsinspectie tot Freek de Jonge. Alles was af. En toen gebeurde Parijs – nee, niet de enige gruweldaad in onze wereld, maar wel dichtbij. Het eeuwige thema ‘vertrouwen’ kreeg actuele urgentie. Dat vroeg om een nieuw voorwoord. Om alvast een inkijkje in ons magazine te krijgen, is hier vast onze oorspronkelijke inleiding.

Benieuwd naar het nieuwe hetkind-magazine? Vanaf 7 december is-ie verkrijgbaar, maar hij is nu al te bestellen per 5 exemplaren (of een veelvoud). Freek de Jonge zegt over vertrouwen in het magazine: ‘Vertrouwen heeft een brede basis nodig, waaraan je moet je werken, altijd. Wil je de waarde ervan overbrengen als leraar, dan zul je het zelf in de praktijk moeten brengen. Dan zul je jezelf moeten kennen. Je zult een eerlijk zelfvertrouwen moeten uitstralen en vertrouwen moeten geven.’
==> Lees hier meer over het magazine en hoe je het kunt bestellen.

Cover magazine 3Voorwoord

“Weet je wat ik een irritante reclame vind?”, vroeg iemand bij de eerste brainstorm over dit nummer: “Vertrouwen is goed, maar Hoffmann is beter.” Vertrouwen. Daar hadden we het over. In al zijn facetten. Nog niet al te zeer ingelezen, verkenden we het thema zoals je het als leraar, als ouder, als schoolleider, als mens beleeft.

Voor wie de radioreclames niet kent: Hoffmann doet in bedrijfsrecherche. Hun commercials mikken op de sluimerende angst en controledrang van managend Nederland. In een concurrerende wereld ben je als bedrijf kwetsbaar, is het betoog. Hoe weet je zeker dat niemand van je werknemers de kluit belazert? Dat ze er niet met je geld, je goederen of je gevoelige informatie vandoor gaan?

Het klinkt als het omineus gefluisterde ‘trust nobody’ uit Wie is de Mol? Een programma dat de psychologie van het groepsproces laat zien, wanneer argwaan, strategische één-tweetjes en het redden van je eigen hachje de leidende principes worden. Hoe gezond is dat als bedrijfscultuur? Welke school wil zo werken?

Toch hebben ze bij Hoffmann een punt. Vertrouwen kán beschaamd worden. Vertrouwen vraagt een mate van overgave. Vertrouwen betekent het uit handen geven van een deel van je controle. Dat geeft inderdaad geen totale zekerheid. Maar, zo staat in het Engelse Wiki-lemma ‘trust’: vertrouwen gaat altijd over iets dat zich nog moet aandienen. We kunnen simpelweg de complexiteit aan mogelijke uitkomsten in die ongewisse toekomst niet rationeel overzien. Voor een aanzienlijk deel van ons handelen en beslissen is vertrouwen daarmee het beste – en mooiste – dat we hebben.

Vertrouwen kent in dit nummer vele gezichten: we zochten denkers uit vier disciplines op om te vragen wat het thema in hun vakgebied betekent. Ellen Emonds was in het Gelderse Dushihuis, waar Alex de Bokx bouwt aan het vertrouwen van beschadigde jongeren in de samenleving. En andersom. We onderzochten de drie basisbehoeften uit de zelfdeterminatietheorie. We zaten aan tafel met de Onderwijsinspectie, met een Bredase vso-leraar en met de kinderen van een paarden-bso aan het Twentekanaal. En we beginnen met Freek de Jonge, die de NIVOZ-lezing 2015 voor zijn rekening neemt.

De afgelopen zomer trof één van onze redacteuren op de Universiteit van het Deense Aarhus de prachtige mini-boekjesreeks Tænkepauser (denkpauzes), waarin verschillende wetenschappers in kort bestek hun invulling geven van een bepaald thema. Hoogleraar politicologie Gert Tinggaard Svendsen schreef het deeltje over vertrouwen. Zijn centrale stelling onderschrijft wat Wikipedia zegt en keert het statement van Hoffmann om: “Controle is goed, maar vertrouwen is goedkoper”. Goedkoper, en tegelijk zoveel waardevoller.

Dit is onze denkpauze voor jou. Dat je met ons en anderen deelt wat je aanspreekt, daar vertrouwen we op.

redactie@hetkind.org

Geert Bors en Annonay Andersson,
samenstellers hetkind-magazine #3

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie