profiel

Hartger Wassink


Hartger Wassink
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Video Onderwijsavond Edith Hooge: de bestuurder als gemeenschapsdenker

17 december 2015

Hartger Wassink

Op 7 oktober 2015 was prof. dr. Edith Hooge de tweede in de reeks Onderwijsavonden die een lezing gaf, onder de titel: ‘De bestuurder als gemeenschapsdenker.’ Ze hield een pleidooi voor het uitdragen, ontwikkelen en verbinden van de waarden van onze democratische samenleving met het leerproces in de school. Voor iedereen die er niet bij kon zijn of de lezing wil terugzien, is deze integraal hier terug te kijken. 

edith-hoogeDe kern van het betoog van Hooge is dat onderwijs een en al vorming is. Je kunt persoonsvorming dus niet terugbrengen tot één vak, dat moet tot uiting komen in het hele onderwijsprogramma. Een school is een gemeenschap. Durven we dan, zo vraagt Hooge, te kiezen voor het uitdragen en ontwikkelen van de democratische waarden van die gemeenschap?

Edith Hooge is hoogleraar Boards and Governance in Education aan Tilburg University, en heeft in voorgaande jaren al eerder de onderwijswereld aan het denken weten te zetten. Zo pleitte ze in haar oratie voor een visie op onderwijsbestuur, die durft te erkennen dat onderwijs een complex veld van belangen en doelen is, en daardoor slechts beperkt bestuurbaar. In april 2014 schreef ze in opdracht van het ministerie van Onderwijs een essay over onderwijsbestuur, waarin ze een pleidooi hield voor minder regels en een moreel reveil.

Lees hier een verslag van de hele lezing.

Video

Bekijk de volledige registratie van de lezing van Edith Hooge hieronder.
(NB het kan zijn dat beeld en geluid niet volledig synchroon lopen, we werken aan een oplossing hiervoor)

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie