profiel

Bas van Houte


Bas van Houte
Bekijk mijn profiel

twitter

Boekrecensie 'Lezen voor het leven': "Een door @WoutSand ingefluisterde leraar had mijn leeslijst zeker verrijkt." hetkind.org/?p=63516

Ongeveer 7 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Telefoon afgepakt. Hoe kan een middag op school eindigen…

6 januari 2016

Bas van Houte

Geplaatst in:

Op het CSG Scala Rietvelden in Spijkenisse is het regel dat wanneer je telefoon in de les is afgepakt, je deze weer kunt terugkrijgen na het laatste lesuur, bij je teamleider. Bas van Houte, verantwoordelijk voor 3 en 4 havo, vraagt bij een van zijn leerlingen naar het hoe en waarom, maar belandt vervolgens in een heel ander gesprek. Zijn blog over een wandeling, met een wending.

mobielIn gesprek met een leerling aan het bureau in mijn kantoor worden we gestoord door een collega. Een telefoon in een repetitieblaadje gewikkeld met de naam van de leerling erop geschreven. Afgepakt omdat de telefoon afging tijdens de les. De collega die ik zeer waardeer handelde juist en volgens protocol!

Op de bewuste middag had ik na het gesprek met de leerling een teamleidersoverleg, aansluitend een korte vergadering en werd ik vervolgens geroepen voor een telefoongesprek met de Raad van de Kinderbescherming. Inmiddels was het al na vijven! Bij ons op school is het regel dat wanneer je telefoon wordt afgepakt je deze weer kunt terugkrijgen na het laatste lesuur of na half vijf bij je teamleider. De jongen stond al ruim een uur na de laatste les op mij te wachten om zijn telefoon in ontvangst te nemen. Dit gaat meestal in combinatie met corrigerende woorden mijnerzijds om het besef bij te brengen dat een telefoon nu eenmaal niet thuishoort in de les tenzij de docent het gebruik van een smartphone wil inzetten als middel.

In het gesprek wat ik met de leerling voerde onderweg van de administratie naar mijn kantoor kreeg ik een totaal andere indruk van de jongen (hij is behoorlijk aanwezig in de lessen en daardoor veelbesproken) en waarom zijn telefoon was afgegaan tijdens de les. Op mijn vraag waarom zijn telefoon was afgegaan tijdens de les vertelde hij dat het een alarm was. Mijn verbaasde reactie richting de leerling was dat mijn alarm op mijn mobiel niet overdag afging maar in de ochtend, om wakker te worden. Hierna nam het gesprek een heel andere wending. De leerling vertelde dat het alarm afging op de tijdstippen dat hij moest bidden. Ik vroeg hem waarom hij overdag wilde bidden en hoe dat op school gerealiseerd kon worden. Overdag was wel een beetje moeilijk en dan moest het maar na schooltijd vertelde hij. De reden was dat veertien dagen daarvoor zijn opa was overleden en dat hij sindsdien aan het bidden was, voor opa. Ik werd stil en liet bewust ook een stilte ontstaan.

We hebben nog ongeveer tien minuten staan praten over zijn opa en over het feit dat ik een totaal ander beeld van hem had gekregen, dat ik hem echt had leren kennen. De volgende dag heb ik mijn collega ingelicht over het voorval en gevraagd om met hem in gesprek te gaan. Uiteraard over zijn opa, niet over zijn mobiel.

Bas van Houte is teamleider 3 en 4 havo van het PENTA college CSG Scala Rietvelden in Spijkenisse.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie