profiel

Elly de Jong


Elly de Jong
Bekijk mijn profiel

twitter

Juf Kim Vlemmings onderzocht: hoe geef je autonomie-ondersteunend onderwijs zonder dat de structuur verloren gaat? hetkind.org/?p=64480

Ongeveer 6 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Een jaar in de klas van Elly: ‘Hoe wordt de spellingsles van de leerlingen?‘

8 januari 2016

Elly de Jong

Geplaatst in: Partnerschap, Legitimering

Elly de Jong – werkzaam op OBS De Roos in Amsterdam – realiseert zich twee maanden nadat ze met een nieuwe groep aan de slag is dat de spellingslessen vlak zijn. ‘Ik geef de les volgens de methode, de kinderen voeren de opdrachten netjes uit, ik verwoord de spellingsregels; alles volgens het boekje.’ Maar hoe wordt de spellingsles van de leerlingen? Hoe ontwikkel je een spellingsgeweten en spellingsbewustzijn?’ In eigen woorden beschrijft Elly haar aanpak, het proces waarin ze zichzelf en haar leerlingen naar betrokkenheid, verbondenheid en successen leidt. Haar bijdrage deelt ze nu met collega-docenten: ‘Professionele ruimte voor leerlingen.’

Een prachtig voorbeeld van goed onderwijs’. Luc Stevens, directeur van denktank NIVOZ.

‘Dit proces moeten we behouden. Wat zou het mooi zijn om het uit te rollen in de school. Je zou het, in een soort ‘co-teaching’, kunnen overdragen aan de collega’s. Samen met de groep kinderen ‘leer’ je de leerkracht het proces. Dat is nog eens omgekeerde piramide. Leerlingen leren de leerkracht hoe ze begeleid kunnen worden.’ Mark Veenstra, directeur OBS De Roos.

deroosHet verhaal van Elly en haar klas op OBS De Roos

Mijn vorige groep was zich heel bewust van spellingsregels, deze werden in de groep hardop benoemd. Door kinderen zelf, met verwijzing naar regels die in de klas hangen. Vakoverstijgend, als we met iets heel anders bezig waren, zelfs bij het aantrekken van de jassen in de gang ineens: “Gang! Dat is míjn spellingsprobleem!” De resultaten waren mooi.

Ik realiseerde mij dat daar in mijn huidige groep geen sprake van is. Ik dacht: deze groep maakt nog heel veel fouten: het spellen is niet van henzelf, ze maken de lessen voor mij.
Spelling: de juf geeft les, de kinderen maken het lesje in het werkboek.

Vul de ei in: De keizer woont in het paleis en gaat met de trein op reis.

Nou, daar hoef je niet “bei” na te denken!

Ik stelde mezelf vragen:

  • Hoe wordt de spellingsles van de leerlingen?
  • Hoe ontwikkel je je spellingsgeweten: de wil om foutloos te spellen, en een spellingsbewustzijn: het vermogen te reflecteren op de eigen spelling?
  • Hoe ontwikkel je eigen spellingsvaardigheden en je wil om te reflecteren op spellingprocessen?

We komen met elkaar tot vijf stappen….

–> Lees verder: Veilig willen leren, hetkind

Elly de Jong beschrijft het hele proces en de ontwikkeling van de spellingslessen. Ze was in 2013 genomineerd voor leerkracht van het jaar in het PO. Kijk hier naar het filmpje.

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie