profiel

Jacob-Jan Voerman


Jacob-Jan Voerman
Bekijk mijn profiel

twitter

‘Wat missen we als de pedagogische dimensie bij onderwijsonderzoek uit het zicht verdwijnt?’ hetkind.org/?p=64508

Ongeveer 12 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Praten? Vaag gedoe. Laat Stefan maar rouwdouwen, en vooruit: een beetje praten af en toe

17 januari 2016

Jacob-Jan Voerman

‘Stefan is een fysieke jongen. Lekker rouwdouwen, laten zien wie de sterkste is. Maar nee, dan komt er zo’n leraar die zo nodig alles moet uitpraten. Wazige shit.’ Jacob-Jan Voerman deelt verhalen uit zijn onderwijspraktijk op basisschool De Vallei. Deze keer over free runnen als de Romeinen.

2015-03-Life-of-Pix-free-stock-photos-feet-road-skateboard-julien-sister (1)Ik gaf les over de Grieken en Romeinen. Rare jongens, die Romeinen, maar nog niet zo raar als de Spartanen. Daar draaide alles om fysieke kracht en durf. Hoe anders is dat nu. Alles draait tegenwoordig om het juiste verhaal. En wat moet je dan, als leerling die daar niks mee heeft, met dat praten?

Stefan is zo’n fysieke jongen. Lekker rouwdouwen, laten zien wie het sterkste is, wie het meeste durft, en een ruzie los je gewoon op met een stomp. Hoe simpel kan het zijn?

Maar nee, dan komt er een begeleider die zo nodig alles moet uitpraten. Wazige shit waar je niks mee kunt. En omdat je er niks mee kunt loop je grote kans de status van probleemjoch te krijgen.

Deze leerlingen hadden in Sparta de hoogste status gehad. Op veel scholen in Nederland bungelen ze ergens onder aan.

Ook Stefan heeft het moeilijk op onze school. Wij houden van praten. Alles wordt er mee geregeld. Onze cultuur heeft weinig plek voor zijn talenten. Zeg ik hiermee dat we terug moeten naar Spartaanse toestanden? Nee, alsjeblieft niet!Maar een beetje meer aandacht voor wat niet meteen past, is wel fijn.

Voor Stefan betekent het bijvoorbeeld dat we een free-running clubje gaan organiseren. Kijken wat we op het schoolplein aan uitdagende obstakels kunnen vinden en maken. Onze gym bestaat al voor een groot deel uit lekkere zwaai- en klimactiviteiten, kunnen we mooi combineren.

En dat praten? Dat blijft. We gaan Stefan leren hoe hij daar mee om kan gaan. Wel goed om te blijven beseffen dat de manier waarop wij de boel geregeld hebben niet voor iedereen even vanzelfsprekend is.

Jacob Jan Voerman is leraar op de democratische basisschool De Vallei. Meer verhalen van Jacob Jan vind je op zijn eigen blog

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie