profiel

Rien Spies


Rien Spies
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 7: ‘Juf voor het leven’ hetkind.org/?p=59550

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Lerares Susan Prins: ‘Opvoeden? Makkelijk, dacht ik’

18 januari 2016

Rien Spies

Geplaatst in: Partnerschap, Opvoeding,

‘Creatief denken is out of the box denken, iets wat de laatste jaren steeds belangrijker wordt gevonden.’ In aflevering twee uit de reeks van het boek De Zaanse Agora – over menswording, Bildung en wat daarin van betekenis is – vertelt leerkracht Susan Prins over opvoeden en over de dingen die ze haar kinderen mee wil geven, zoals kunst, muziek en het geloof. ‘De ervaring van een hechte gemeenschap, die is fijn.’

3D-cover-350x500Onderwijs moet voorbereiden op een wereld die er nog niet is. Hoe doe je dat? Trouw-journalist en auteur Peter Henk Steenhuis interviewde bekende Nederlanders, Zaankanters, leraren en leerlingen. Lees meer of bestel de Zaanse Agora.

Zonder erbij na te denken biedt Susan Prins haar eigen kinderen bijna het bildungsagoraprogramma van Agora aan – en nog meer ook. ‘We gaan veel naar theater, ze spelen een instrument, ze zitten op een sport, we gaan naar de kerk. En we wandelen in de natuur.’

Kunst, sport en religie, drie van de vier trainingssferen van Gude zijn hiermee al terloops gedekt. Filosofie als moeder van de wetenschap is misschien wat veel gevraagd om al in de privésfeer mee te krijgen. Filosofie lijkt een trainingssfeer waar vooral de school de aanzet voor moet geven.

In haar eigen opvoeding had Prins bepaalde onderdelen gemist. ‘Ik heb geen muziekles gehad. Dat vind ik jammer. Mijn man is er wel mee opgegroeid. Aan hem zie ik dat muziek je in het dagelijks leven zo kan helpen. Als hij verdrietig is of kwaad kruipt hij achter het orgel en komen de emoties eruit. Wie muziek beoefent, staat een extra expressiemiddel ter beschikking. En je wordt er intelligenter van.

Mijn oudste dochter, Julie, speelt al jaren blokfluit. Ze gaat nu naar de middelbare school; als ze daar eenmaal gewend is, willen we een ander instrument voor haar zoeken. Mijn jongste kind, Yente, is een Aziatisch adoptiekind. Zij speelt piano. Omdat ze zich niet zo makkelijk uit, ben ik erg blij dat ze een instrument bespeelt. Speciaal voor haar hoop ik dat muziek, net als bij mijn man, een extra uitlaatklep kan zijn. Omdat ik muziek zo gemist heb, ben ik het later nog wel gaan proberen. Ik heb blokfluitles genomen, en hoboles. Dat was geen succes, als kind leer je zoveel sneller.’

susanprinsKunst bestaat niet alleen uit muziek.
‘Creatief nadenken heb ik wel van huis uit meegekregen. Het is misschien geen hoogstaande kunstvorm, maar wij knutselen ook graag. We hebben er prijzen mee gewonnen: de Appeltaartwedstrijd van de Margriet bijvoorbeeld, en mijn meiden hebben met tekeningen reizen gewonnen naar Griekenland en Kenia. De laatste tijd winnen we niet meer; tegenwoordig moet je je inzending digitaal opsturen, dan lukt het me niet meer om op te vallen. Toen de inzendingen nog per post gingen, zorgde ik ervoor dat onze creatie opviel door een of ander extraatje. Creatief denken is out of the box denken, iets wat de laatste jaren steeds belangrijker wordt gevonden.’

‘De trainingssfeer Kunst is gedekt,’ zou Gude zeggen. Met een andere trainingssfeer had Gude zelf veel meer moeite: religie. Jullie gaan naar de kerk, zei je. Waarom?
‘Wij geloven, anders ga je niet naar de kerk.’

Is dat de enige reden dat je naar de kerk gaat?
‘Nee. De ervaring van een hechte gemeenschap, die is fijn. Mijn oudste dochter zei vorige week nog: “Ik had helemaal geen zin om te gaan, maar als ik er ben vind ik de sfeer fijn; dat je daar met z’n allen bent.”
Iedereen weet dat een gemeenschap steun biedt in slechte tijden, je krijgt kaarten, berichten. Maar het is ook fijn om de mooie dingen te delen, zoals toen we Yente ophaalden uit China, nu negen jaar geleden. Ik houd erg van zingen, dat doe ik ook graag in de kerk.’

Een religieuze gemeenschap wordt ook vaak als verstikkend ervaren.
‘We hebben een vrije gemeente waar je mag denken wat je wilt, anders mag zijn, waar je ook een andere relatievorm mag hebben. Bij ons wordt iedereen geaccepteerd.’

Lees hier het hele interview dat Peter Henk Steenhuis hield met Susan Prins.

3D-cover-350x500De Zaanse Agora op hetkind

De wereld verandert razendsnel, maar het aantal sferen waarin we ons bewegen, blijft door de eeuwen heen min of meer constant. Wellicht kunnen we in de acht sferen van het model – privé, privaat, publiek, politiek, religie, sport, kunst en filosofie – aanknopingspunten vinden voor toekomstgericht onderwijs.

Vanuit elke sfeer geven bekende Nederlanders en Zaankanters hun visie op bildung, onder wie schrijfster Judith Koelemeijer, cabaretier Freek de Jonge, beeldhouwer Joost van den Toorn, wielrenner Mike Terpstra, burgemeester Geke Faber, restaurateur Bart Nieuwenhuijs en de directeur van het Zaans Museum, Jan Hovers. Denker des Vaderlands Marli Huijer diept het begrip bildung verder uit. Via hetkind wordt een aantal verhalen in een wekelijkse serie gepubliceerd.

De samenstelling en redactie zijn verzorgd door Anneke Bax, Marja Bruinsma, Erno Eskens en Gerard van Stralen.

Klik hier om een exemplaar te bestellen

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie