profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Onderteken het Convenant van de Kindercorrespondent: ‘Laat kinderen hun verhaal vertellen’

17 februari 2016

robvanderpoel

Geplaatst in: Partnerschap,

Tijdens een groots gala in Amsterdam ondertekenden gisteravond elf jeugdorganisaties het Convenant van de Kindercorrespondent. Tijdens een diner in de oude raadzaal , nu onderdeel van hotel The Grand, presenteerde Tako Rietveld – de initiatiefnemer – ook The Youth News Foundation. Daarnaast onthulde hij de naam van een platform waar alleen kinderen en jongeren aan het woord komen, TheYouth.org. 

Schermafbeelding 2016-02-17 om 09.43.35‘Kinderen kijken anders naar de wereld dan volwassenen. Hun stem is belangrijk. Wij nemen de meningen, visies en vragen van elk kind serieus en laten kinderen hun verhaal vertellen.’ Dat is de achtergrond van het werk van De Kindercorrespondent en vormt indirect de inhoud van het convenant waarmee Rietveld de boer op gaat, naar scholen en naar bedrijven, naar media en naar ouders. Het convenant telt vijf basisregels:

 1. We laten kinderen hun verhaal vertellen
 2. We luisteren aandachtig
 3. We stellen serieuze vragen
 4. We laten kinderen uitpraten
 5. We denken aan de visie en mening van kinderen als er een beslissing genomen moet worden

–> Download of onderteken hier Kinderconvenant

The Youth wordt het eerste platform ter wereld waar alleen kinderen en jongeren zelf aan het woord komen.

 • Ze vertellen hun verhaal, bijvoorbeeld als vluchteling of kindsoldaat, maar ook als actievoerder of wonderkind.
 • Ze geven hun visie en mening, bijvoorbeeld over nieuws en politiek.
 • Ze stellen hun vragen, aan politici, sporters en beroemdheden.

Op TheYouth.org moeten uiteindelijk alle verhalen van alle kinderen en jongeren te vinden zijn. Dit is belangrijk omdat zij op een andere manier naar de wereld kijken dan volwassenen. Bijna altijd is de jeugd creatiever, positiever en eerlijker. Ze zien, beleven en ervaren alles op hun eigen manier en dus hebben ze ook andere observaties, opvattingen en oplossingen. Ruim een derde deel van de wereldbevolking is op dit moment jonger dan 18 jaar. Elke dag zien we kinderen en jongeren in de media, maar zelden of nooit vertellen ze echt zelf hun verhaal. The Youth News Foundation heeft als doel dit te doorbreken en veranderen.

The Youth News Foundation

 • Laat kinderen en jongeren zelf hun verhaal vertellen
 • Verzamelt en selecteert verhalen waar kinderen aan het woord komen
 • Leert journalisten hoe ze op een goede manier met de jeugd praten

Als eerste stichting ter wereld heeft The Youth News Foundation een bestuur van kinderen. Zij bepalen de koers en nemen beslissingen. De betrokken volwassenen hebben vastgelegd dat zij zich door kinderen laten leiden. Wel blijven de volwassenen financieel en juridisch verantwoordelijk. Kindercorrespondent Tako Rietveld is initiatiefnemer van en drijvende kracht achter The Youth News Foundation. Giften zijn meer dan welkom en worden volledig gebruikt om reportages te maken, zo veel mogelijk kinderen aan het woord te laten en het platform te bouwen en ontwikkelen.

Kinderen interviewen is een vak apart. Het vak van Kindercorrespondent.

theyouthDagelijks gaat het wereldnieuws over kinderen. Zelden vertellen ze zelf hun verhaal. Zowel kinderombudsman Marc Dullaert als zijn Belgische collega Bruno Vanobbergen waren gisteravond aanwezig bij het gala van de Kindercorrespondent. Eerder was al bekend dat Laurentien van Oranje, de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en 11 jeugdorganisaties van de partij waren. Zij ondertekenden het Kinderconvenant.

De jeugd zelf speelde tijdens het gala de hoofdrol, zoals de Koning van de Jeugd, winnaars van het Prinses Christina Concours, voorleeskampioen Julie Slagman, Kinderen voor Kinderen en de 12-jarige operazangeres Amira Willighagen.

 

Per 1 januari 2015 is ’s werelds eerste Kindercorrespondent begonnen met het maken van reportages. Honderden verslaggevers en correspondenten maken dagelijks verhalen over kinderen. Zelden of nooit komen die kinderen zelf aan het woord. De Kindercorrespondent gaat dat veranderen. De Kindercorrespondent reist naar gebieden waar het belangrijk is naar kinderen te luisteren. Hun eigen verhaal geeft vaak een andere kijk op de situatie. Tot nu toe vertellen hulpverleners, politici of deskundigen meestal hoe het met kinderen gaat. Met een beetje geduld en inspanning kunnen kinderen dat zelf veel beter vertellen.

Reportages worden geleverd aan verschillende Jeugdjournaals in Europa, Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Ook nieuwsprogramma’s voor volwassenen kunnen verhalen en beeldmateriaal aankopen. De Kindercorrespondent is onafhankelijk en (nog) niet verbonden aan een omroep of programma.

youthhhRuim tien jaar lang maakte Tako Rietveld (36) verslagen voor het NOS Jeugdjournaal. Na de School voor Journalistiek in Utrecht begon hij in 2001 met werken bij de NOS. Als snel maakte hij zijn eerste reportages tussen de kinderen. Namens het Jeugdjournaal werkte Rietveld naast de dagelijkse uitzendingen mee aan talloze speciale projecten. De uitzendingen rond verkiezingen, jaaroverzichten en de troonswisseling bijvoorbeeld.  Hij deed live verslag na de schietpartij in Alphen aan den Rijn, het Koninginnedagdrama in Apeldoorn en de dag van nationale rouw voor de slachtoffers van vlucht MH17.

Tako maakte reportages tijdens het WK voetbal in Duitsland, Zuid Afrika en Brazilië, hij ging naar de Olympische Spelen in China en hij was bij de begrafenis van Nelson Mandela. Ook was hij lange tijd de enige journalist die voor televisie sprak met zeilmeisje Laura Dekker en hij stelde als enige verslaggever een vraag aan president Obama tijdens zijn bezoek aan Nederland. ‘Omdat ik tussen de kinderen stond’, zegt hij zelf.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie