profiel

Dieuwke Vermeulen


Dieuwke Vermeulen
Bekijk mijn profiel

twitter

Hoe je de prestaties, vaardigheden en gedrag van je leerlingen kunt verbeteren door meer te spelen hetkind.org/?p=56098

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘En daar is het: dat moment waarop je de trots bijna vast kunt grijpen’

12 maart 2016

Dieuwke Vermeulen

Een meisje dat informatie beter kan verwerken wanneer ze deze hoort dan wanneer ze het leest, en een juf die haar desondanks goed moet leren lezen… Dieuwke Vermeulen is erbij als coach voor de leerkracht, en ziet hoe zij met zijn drietjes een team vormen. Een team op topsportniveau, inclusief de trots als het lukt. ‘Haar ontwikkeling is niet te vangen in een score of een toets, maar wel heel duidelijk te zien aan de sprankels in haar ogen.’

hands-hand-book-readingLange blonde haren vallen over haar leesboekje. Ingespannen tuurt ze naar de letters. Haar vingers gespreid over het tafelblad. Wanneer ze haar hand verschuift zie ik een klamme afdruk op het tafelblad. Langzaam lost hij op. Bijna in hetzelfde tempo als waarop de letters uit haar mond komen. I-k ‘ik’ g-a ‘ga’ n-aa-r ‘naar’ sch-oo-l ‘school’.

Haar andere hand schuift mee met de letters die ze leest. Langzaam beweegt hij over de regel van links naar rechts. Letters voor letter.

Onder haar nagels een klein randje zwart. Een klein randje dat mij vertelt dat ze een kind is. Een kind dat na school lekker speelt, gek doet. Danst. Knuffelt met haar hond en ruziet met haar broers. Het randje herinnert mij eraan dat ze nu een inspanning levert die grenst aan topsport. Letters lezen, onthouden, dan aan elkaar plakken en vervolgens vormen tot een woord. En dit allemaal naast haar kind zijn, haar vragen, haar ontwikkeling en nieuwsgierigheid.

Ik weet hoe ze langzaam vooruitgang boekt. Ik kan het zien aan de scores die haalt, maar veel belangrijker nog; aan wat ik van haar hoor en zie. Drie maanden geleden lukte het haar nog niet alle letters te lezen, nu leest ze korte woordjes en kan ze kleine zinnen vormen.

Tijdens het lezen complimenteert haar juf haar om haar inspanning, vertelt ze haar dat ze het zo knap vindt dat ze zo vooruit is gegaan. Dat ze kan merken dat ze heel veel geoefend heeft.

Stralend kijkt het meisje op. Heel even raken haar ogen de mijne. En daar is het: dat moment waarop je de trots bijna vast kunt grijpen. Het knettert tussen ons in als een onzichtbare lijn, ik voel hoe ze het opvangt en in zichzelf opbergt. Haar duwtje in de rug voor als ze het even moeilijk heeft.

Oprecht trots op haar prestatie leunt ze achterover. Ik zie hoe haar nieuwsgierige ogen zich in die van haar juf boren. Ze wil méér, wil verder, maar ze weet dat ze de informatie beter kan verwerken wanneer ze deze hoort dan wanneer ze het leest. En haar juf…die weet dat ook. Die past zich zoveel mogelijk aan aan haar behoefte en stijl van leren zonder het doel uit het oog te verliezen. Deze juf zíet haar.

Oprecht trots leun ook ik achterover.Zojuist was ik niet alleen getuige van de topsport van een kind, maar ook die van juf. Zoals het kind aan haar juf haar ontwikkeling heeft laten zien, zo heeft de juf dat aan mij gedaan. Haar ontwikkeling is niet te vangen in een score of een toets, maar wel heel duidelijk te zien aan de sprankels in haar ogen. Sprankels die drie maanden geleden een stuk lichter schitterden dan de gloeiende exemplaren van nu.

De nieuwsgierige ogen van juf boren zich vervolgens in de mijne. Ook zij wil méér, wil verder.Ik knipoog. Steek mijn duim omhoog en glimlach breed. Vertel haar op die manier dat we dat zeker gaan doen. Zoals zij haar leerlingen ondersteunt in hun ontwikkeling, zo zal ik dat blijven doen bij haar.

Topsport op teamniveau.

Dieuwke Vermeulen is werkzaam als intern begeleider, leer- en gedragsspecialist en coach. Ze is moeder van drie zoons en heeft een eigen, persoonlijk, blog.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie