profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Kinderen en (vecht)scheiding: Hoe kan het kind gesteund worden?

25 maart 2016

Annonay Andersson

Wanneer ouders tijdens een scheiding niet meer normaal met elkaar kunnen communiceren, elkaar proberen te kwetsen en dit ten koste van de kinderen gaat, is er sprake van een vechtscheiding. In 2013 besteedde EenVandaag  er al een uitzending aan: volgens hun onderzoek is één van de drie scheidingen een vechtscheiding. In zo’n geval hebben kinderen daar vrijwel altijd last van en worden ze soms zelfs ingezet als onderhandelingsmateriaal. Lees hier meer over wat je als opvoeder (op school of thuis) kunt doen om te helpen.

person-human-female-girlVolgens Bureau Jeugdzorg neemt het aantal vechtscheidingen toe: wanneer ouders tijdens een scheiding niet meer normaal met elkaar kunnen communiceren, elkaar proberen te kwetsen en dit ten koste van de kinderen gaat. Er is vaker sprake van co-ouderschap, wat heel mooi kan werken als ouders kunnen samenwerken, maar het blijkt ook een bron voor strijd waar de kinderen last van hebben.

Marsha Pinedo is kindertherapeut en oprichter van de site Villapinedo, een online ontmoetings- en informatieplek voor kinderen van ouders die scheiden. Kinderen, zo blijkt, zitten vol met vragen. ‘Is het mijn schuld dat mijn ouders gaan scheiden?’ Maar ook veel juridische vragen en gevoelens: ‘Ik ben nu twaalf jaar, mag ik nu beslissen waar ik ga wonen?’

Kinderen delen hun vragen en verhalen op de website: ‘Morgenochtend haal ik een meisje op van Schiphol. Ik heb haar nog nooit gezien en vanaf donderdag is ze mijn stiefzusje. Zo gek dit, maar ik heb wel veel zin om haar te ontmoeten.’ De site biedt speciaal voor volwassenen een andere versie van de site.

Op de site van KIES voor het Kind, geven ze tips voor het voorkomen van een vechtscheiding: ‘Helaas gaat het loskomen van elkaar na een relatie meestal niet zomaar gemakkelijk. Over het algemeen hebben alle partijen een tijdje nodig om het meemaken van de scheiding te verwerken en leren omgaan met de nieuwe situatie die is ontstaan. Het kan zo’n groot verdriet zijn dat het niet gelukt is om samen te blijven of je kunt zo gekwetst zijn dat je niet langer op een normale manier met elkaar kunt omgaan. Bij elk contact lijdt dit tot ruzie of erger. We noemen dit ook wel een vechtscheiding.

Als er sprake is van een vechtscheiding zijn kinderen eigenlijk altijd de dupe en uiteindelijk zijn er bij een vechtscheiding alleen maar verliezers. Voor de kinderen is dat allemaal erg schadelijk. Ouders kunnen het best proberen alles in onderling overleg te regelen of bij een scheidingsbemiddelaar.’ Lees hier meer.

Het NRC wijdde ook een artikel aan het onderwerp, hier te lezen.

Bekijk hier de uitzending van EenVandaag.

In 2011 schreef Leraar 24 al een bericht over het onderwerp echtscheiding en de impact op school:

‘In Nederland zijn er 180 echtscheidingen per 24 uur. Hier zijn jaarlijks 63.000 kinderen bij betrokken. Negentig procent van de kinderen heeft problemen met de verwerking van de scheiding. Op school is dit merkbaar doordat leerlingen stil of agressief gedrag vertonen. Vaak ook hebben ze moeite zich te concentreren in de klas. De schoolprestaties kunnen achteruit gaan.

Maar de school is vaak voor leerlingen een veilige en stabiele omgeving. Daarom moet de school er alles aan doen om ook veilig te blijven wanneer de ouders gaan scheiden.’

Naast praktische tips is het devies met name: leef je in in het kind.

Lees het hele artikel voor meer tips.

 

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie