profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Luister! En het kind geeft zijn ‘handleiding’ prijs hetkind.org/?p=59537

Ongeveer een uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Als het grijze midden haar stem vindt, normaliseert het debat en ontstaat er ruimte voor nuance en diversiteit’

26 maart 2016

robvanderpoel

#Dare to be grey. Durf om grijs te zijn, daar zijn meer dat 20 studenten van de Universiteit Utrecht de komende weken mee bezig. Het is een project en een platform, om radicaliseren onder jongeren tegen te gaan. Op Goede Vrijdag – gisteren dus – is hun campagne van start gegaan. Ze willen de zwart-witdenkers (bijvoorbeeld: vluchtelingen zijn wel of niet welkom) vervangen door persoonlijke verhalen van mensen die het ‘grijze midden’ vertegenwoordigen en met een genuanceerd standpunt komen. Het toverwoord  is dus nuance.

dareDe bedachte campagne heet Dare to be grey. De studenten willen in de huidige discussies over onder andere vluchtelingen en gewelddadig extremisme, de ruimte in de media opeisen die nu vaak wordt ingenomen door de schreeuwende minderheid. “Het toverwoord daarbij is dus nuance. Mensen hoeven niet 50 procent zwart en 50 procent wit te zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook lichtzwart zijn. Om de grijze geluiden de wereld in te sturen, lanceerden de studenten gisteren – op 25 maart – een platform met daarop onder meer een serie van videoverhalen onder de kop “Vijftig kleuren grijs”.

Met hun verhaal hebben ze een gevoelige plek bij de media geraakt, zo concludeert student Internationale Betrekkingen Edwin van de Scheur. Hun flyer is al eens door universiteitsdocent Beatrice de Graaf omhoog gehouden tijdens de opname van  de DWDD University. Het roept de vraag op hoe ze een keer aan tafel kunnen komen bij De Wereld Draait Door om hun verhaal te doen, en ook of ze dan nog bij RTL Late Night mogen aanschuiven. Gisteren kwamen ze aan het woord op radio 1 , in de Nieuws BV (zie hier).

Hoe voorkom je gewelddadig extremisme?
Beelden van continu geweld en geschreeuw dringen diep door tot in onze samenleving. Het zwart-wit denken dat daarop volgt, drijft het grijze midden steeds verder in het nauw. Terwijl dat midden ons juist bij elkaar moet houden. Is dit de toekomst? Peer 2 peer: challenging extremism is een wedstrijd – een wereldwijde uitdaging – van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan Universiteits-studenten. De Universiteit Utrecht is de enige in Nederland die meedoet aan de uitdaging waar ruim veertig universiteiten wereldwijd aan meedoen.

Het gaat om een wetenschappelijk onderbouwde marketingcampagne die de studenten ook daadwerkelijk uitvoeren. Die hands on mentaliteit die de betrokken studenten ook écht de kans geeft om hun concept tot uitvoer te brengen, sprak docent Geschiedenis en Internationale Betrekkingen Jacco Pekelder aan. “Je kunt je wel heel lang blindstaren op de perfecte oplossing voor gewelddadig extremisme, maar je moet iets niet kapot onderzoeken als excuus om op je handen te blijven zitten.”

Studenten in de rij om mee te werken aan ‘t project
Voor veel van de betrokken studenten was dat ook de reden om zich op te geven voor het project waar ze studiepunten voor krijgen. “Het is een actueel onderwerp waar je op wetenschappelijk vlak vaak mee bezig bent in colleges”, klinkt het tijdens het groepsgesprek, “maar dan ben je altijd onderzoekend bezig. Je leest dan iets en daar stopt het. Nu krijg je de kans om zelf bij te dragen aan de volgende stap en oplossend te denken.”

De interne stage – zoals het project wordt gezien – was  populair onder de Utrechtse studenten van Pekelder. Voor de 21 beschikbare plekken kreeg hij ruim vijftig aanmeldingen. Uiteindelijk heeft bij de selectie rekening gehouden met een diversiteit van studierichtingen. De religieuze diversiteit is wat minder breed, maar volgens de groep is er allerminst sprake van eenstemmigheid. ‘Er zijn heftige discussies,’ vertelt Pekelder lachend.

Voor de niet geradicaliseerden
Dare to be grey is niet bedoeld om jongeren die al geradicaliseerd zijn op andere gedachten te brengen, maar richt zich op jongeren die mogelijk in de toekomst zouden kunnen radicaliseren. Als het grijze midden haar stem vindt, normaliseert het debat en ontstaat er ruimte voor nuance en diversiteit, hopen de studenten. En dat heeft uiteindelijk ook invloed op de jongeren die anders misschien zouden radicaliseren.

De studenten hebben hun theorie gebaseerd op literatuuronderzoek en gesprekken met experts. De conclusie die ze daaruit hebben getrokken is dat radicalisering het resultaat is van maatschappelijke betrokkenheid en de drang om absolute oplossingen te vinden voor problemen in de wereld. “IS heeft een aantrekkingskracht op jongeren, omdat het hen beiden biedt.”

‘Onzekerheid over het vinden van je plek in de wereld moet iets heldhaftigs worden’

Hoewel de studenten niet met jongeren hebben gesproken, hopen ze met de campagne te laten zien dat je ook op andere wijze iets kan betekenen en dat het niet erg is om geen absolute oplossingen te hebben. Onzekerheid over het vinden van je plek in de wereld moet iets heldhaftigs worden en vrijwilligerswerk in een asielzoekerscentrum een alternatief voor uitreizen naar Syrië.

Daarnaast hopen de studenten jongeren te laten inzien dat je niet zwart of wit hoeft te zijn als je om een statement wordt gevraagd. ‘Wij willen laten zien dat je ook grijs kunt zijn.’  Volgens de Utrechtse studenten is grijs namelijk de derde optie die vaak over het hoofd wordt gezien in debatten. ‘We hopen jongeren te laten zien dat zwart-witdenken geen reëel beeld van de samenleving biedt, omdat de midden-denkers met veel meer zijn dan de mensen die aan de zijlijn staan te schreeuwen,’ aldus student Internationale Betrekkingen Jorrit Steehouder.

Aan de hand van de statistieken van hun Facebookpagina kunnen de Utrechtse studenten wel dat er over de hele wereld met nieuwsgierige ogen naar hun project wordt gekeken.

Op 25 maart zijn de eerste vijf videoverhalen van het grijze geluid gepubliceerd.

▸ Volg Dare to be Grey ook op:

Facebook: http://bit.ly/1SkPQog
Twitter: http://bit.ly/1UKHklI
Instagram: http://bit.ly/1UnO9u5
Youtube: http://bit.ly/1UOPmcc
Snapchat: Daretobegrey

Bron: DUB Achtergrond – Onafhankelijk medium van de Universiteit Utrecht.

De eerste filmpjes

Aflevering 0

Aflevering 1

Saman Amini “Het is niet de zon of de maan. Ik sta in het midden.” In de eerste aflevering van 50 Kleuren Grijs vertelt Saman Amini, acteur en verhalenverteller, zijn verhaal. Over zijn rol in de samenleving en hoe hij op het toneel maatschappelijke thema’s onder de aandacht brengt.

Fragment op Radio 1: De Nieuws BV

Na de aanslagen in Brussel is er weer veel te doen om radicalisering. Veel moslimjongeren blijken hun ideeën op te doen via Facebook, twitter en andere sociale media. Vandaag start een groep studenten van de Universiteit van Utrecht op verzoek van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken met een online campagne tégen radicalisering: Dare to be Grey. Twee van die studenten zitten hier aan tafel, samen met hun begeleider, terrorisme-expert Jacco Pekelder.

Andere media over Dare to be Grey

Jordy Nijenhuis, een van de studenten die aan het project meewerkt, vertelt er hier veel meer over in Jouw Stad!

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie